Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wojtekgzk

ZACHÓWEK???

Polecane posty

Gość wojtekgzk

Witam, proszę o radę, w 1996roku Ciotka jeszcze za życia przepisała na mnie swoje mieszkanie, mieszkanie było już moje a ona nadal tam mieszkała, po dwóch latach ciocia zmarła a ja mieszkanie sprzedałem i kupiłem większe, Ciotka podarowała je mi ponieważ jej syn od 10ciu lat nie żył a z jego byłą żoną od czasu ich rozwodu nie miała żadnego kontaktu (mieszkała gdzieś w Niemczech) . No i było wszystko pięknie, aż do dnia dzisiejszego, listonosz przyniósł mi pismo od prawnika że wnuk ciotki domaga się zachowku za mieszkanie. Czy będę musiał spłacać jej wnuka mimo że podarowała mi to mieszkanie jeszcze za życia? a w dodatku minęło już ponad 11lat? pozdrawiam

Gość wojtekgzk
Przepraszam wkradł się błąd mieszkanie ciotka zapisała mi w 1994roku jeśli ma to jakieś znaczenie :)

Gość lenaoolena
to się nazywa zachowek

Gość ja tez miałam przepisane
w ramach darowizny. Nikomu nie musiałam nic płacic !

Gość samoa
jesli byla to darowizna za zycia ciotki i mieszkanie bylo Twoje, nie nalezy sie zachowek. Jesli ciotka by Ci zapisala mieszkanie w testamencie, to wtedy zachowek bys musial zaplacic.

Od darowizn nie ma zachowka. Gdybyś objął mieszkanie po śmierci ciotki, to tak.

Gość maturka4
Prawdę mówiąc, jestem trochę zszokowana podanym wyżej artykułem. To nasze prawo jest kompletnie porąbane

Gość wojtekgzk
ciotka zmarła 12lat temu, zostawiła testament w którym cały pozostały majątek zapisała mojemu ojcu

Gość maturka4
I wtedy zostało przeprowadzone formalne postępowanie spadkowe?

Gość ciekawska bo ma powody
mam pytanie, a czy fajnie mieć świadomość, że żyje syn od syna tej kobiety, a zgarnęło się wszystko. Ja byłam drugą żoną mojego zmarłego męża miałam z nim dziecko, on z wcześniejszego związku miał 2 dzieci. Jak zmarł podzieliłam 3 dzieci jego majątkiem, żeby spać spokojnie.

Gość wojtekgzk
jaką świadomośc? ja do tej pory nawet nie wiedziałem że ona ma wnuka, z resztą taka była jej wola więc chyba nic Tobie do tego

Gość musztarda
wojtekgzk ciotka zmarła 12lat temu, zostawiła testament w którym cały pozostały majątek zapisała mojemu ojcu No to roszczenie uległo przedawnieniu. Chyba, że nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia, ale o tym nie wspominasz.

Gość wojtekgzk
co oznacza przerwanie biegu?

Gość kreska niebieska
do wystąpienia o zachowek należy wystąpić w ciągu 3 lat od śmierci osoby, która coś komuś podarowała. Od darowizny również można żądać zachowku i jest to połowa tego co by się prawnie należało. Jest jeszcze coś takiego, że trzeba wystąpić z pozwem w ciągu 3 lat lub od chwili dowiedzenia się o śmierci darczyńcy. Weź poszukaj w necie o zachowku przepisów i się dowiesz.

Gość pawrob
Kreska niebieska ma racje ,dziwne jest to nasze prawo ale zachowek sie nalezy do 3 lat od smierci darczyncy.

Gość wojtekgzk
Witam dzieki za odpowiedzi, kontaktowałem się z adwokatem "wnuczka z niemiec" który babci nigdy nie widział :) przedstawiłem mu jak sytuacja wygląda i wygląda na to że odstąpią od roszczeń. Pozdrawiam

Gość gość
Zachowek, nie zachówek.

Gość Marek99999
Polecam www.zachowek.org - całkiem sporo info o zachowku.

Gość gość
o ile wiem, po zmianach w prawie spadkowym nie 3 a do 10 lat można ubiegać się o zachowek, a minęło więcej, więc sprawa zamknięta