Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marmurekowa

czy tańsze zawsze znaczy gorsze?

Polecane posty

Gość marmurekowa

Z mężem nie stoimy Bóg wie jak dobrze z pieniędzmi, duże pokłady oszczędności pochłonął remont nowego mieszkania na jakie się zdecydowaliśmy pod wpływem dziecka. Jestem w 8miesiącu do rozwiązania więc nie zostało dużo czasu. Intryguje mnie kwestia tańszych produktów dla noworodków. Czy produkty do pielęgnacji typu np bambino są dużo gorsze od innych drogich preparatów? Ile płacicie za witaminki dla dziecka? Czy pieluszki np z rosmana czy biedronki są twarde i odparzają?Może lepiej zainwestować w oryginalne pampersy? Co jeszcze będzie potrzebne mi w pierwszych miesiącach życia szkraba? (prócz pieluszek, kosmetyków, witamin, karmić chce piersią,a ubranka dostanę po rodzinie)?

Gość MAMAMAMAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
bambino jest produkowane przez Nivea wiec nie sadze zeby bylo gorszej jakosci a nie slyszalam zeby kogos uczulilo (w przeciwienstwie np do jonsona duzo drozszego) pieluchy podobno coniektore mamusie maja juz dobrze przeanalizowane ktore warto ktore nie (ja akurat uzywalam pampersow ale moze przy drugim sprobuje czegos tanszego) ubranai np chroke z tesco w niczym nieraz nie ustepuja firmowym

Gość kikusia malutka
tansze nie znaczy gorsze, aczkolwiek czesto niestety tak sie zdarza... powiem z doswiadczenia - dla nas najtansze pieluchy z tesco okazaly sie rewelacyjne po tym, jak oryginalne pampersy noc w noc byly przesikiwane :O w kosmetyki warto zainwestowac, ale tu tez nie mozesz byc pewna jakosci, ostatnio czytalam wiele niepochlebnym opinii na temat znanego szamponu dla dziecka johnson'a (podobno straszna dawka chemii moze powodować raka itd...). z tym, ze maluszka ogolnie nie warto od urodzenia faszerowac chemia i kosmetyki ograniczyc do minimum, tzn. krem do pupy, delikatne mydelko do mycia (bylabym za bambino) no i ewentualnie na silne wiatry slonce czy mroz krem do buzi. witamin dla dziecka nie kupowalam poza d3 a skoro chcesz karmic piersia to przez pierwsze pol roku maluszek otrzyma absolutnie wszystko co powinien wraz z twoim pokarmem.

co do produktów Bambinno, powiem tak, mieszkam za granicą gdzie Jonsonów i innych cudów jest pod dostatkiem a ja jadąc w połowie ciązy pierwsze co planowałam to nakupi produkty bambino! są hypoalergiczne, jak dla mojego malucha najlepsze, teraz sprowadzam przez Polski sklep nie wychodzi to najtaniej ale jak dla mnie warto:) co do pieluch to u nas akurat pampersy się sprawdzają, witaminy tylko podaje D3 bo mały dostał zastrzyk z wit K w szpitalu wiec więcej nie potrzeba karmiąc piersią, poza tym kupuje infacol (nie wiem w jakiej cenie jest w PL) i sól morską, tyle z medycznych akcesorii. Ubranka i akcesoria akurat mamy nowe ale nie wiem czy w PL nie uśmiechnęła bym się do kuzynki bo tam są przerażająco drogie. Powodzenia :)

Gość kikusia malutka
ciuszki dostaniesz od rodziny napewno spora oszczednosc jesli nie musisz kupowac, bo pierwsze 2 lata i tak malec rosnie w zastraszajacym tempie i naprawde nie mozesz byc pewna jak dlugo w danej rzeczy pochodzi. ja kupowalam fajne, dosc drogie "firmowki" ale powiem szczerze, ze drugim razem nie bylabym taka durna, malenkiemu dziecku potrzebna jest milosc rodzicow i cieplo domu,a nie nie wiadomo jak modne i drogie sprzety. a im mniej wydasz teraz tym wiecej bedziesz mogla zapewnic dziecku gdy pojdzie do szkoly i jego potrzeby faktycznie wzrosna.

Koleżanka na początku używała tylko pampersów z firmy pampers albo innych drogich.Teraz używa tych z tesco w takim fioletowym opakowaniu i mówi, że mały nie ma ani żadnych odparzeń ani nic, też mają gumkę na pasie.Po prostu płaci się za markę

zgadzam sie z poprzedniczka, placisz za marke. ja poczatkowo tez oczywiscie mialam pampersy, ale szybko przestawilam sie na pieluchy z tesco (te fioletowe) - jak dla mnie rewelacja. to samo moge smialo powiedziec o pieluchach z lidla. te najtansze byly milion razy lepsze od oryginalnych pampersow. wiec radze najpierw eksperymentowac z tanszymi i ewentualnie jak sie nie beda sprawdzac szukajcie innych. :)

A i jeszcze jedno, zrobisz jak zechcesz, ale tu radzą żeby dziecko przez pierwsze 4 tygodnie myc tylko i wyłącznie wodą i nie moczyć kikutka pępowinowego niczym, Myśmy zaryzykowali i tak zrobiliśmy, 4 tygodnie bez mydła i szamponu (z tym że żelazna dyscyplina, mycie pupy przy każdej zmianie pieluszki, i ja nie używam chusteczek nawilżanych tylko watę lub płatki kosmetyczne i wodę) młody nie śmierdział chusteczkami, zero odparzeń, zero krostek na pupci, twarz myłam tylko woda przegotowana i nie było trądziku niemowlęcego czy potówek, zresztą masz zdjęcie małego u mnie w stopce to widać. Teraz używamy od tygodnia mydełko bambino tylko. Nie wiem czy on ma taką skórkę że akurat się udało tak przejść przez ten okres od noworodka czy może to własnie brak chemii tak podziałał. Co do kikutka, nie moczony (trzeba uważać przy kąpieli i żeby nie zasikał sobie) żadnego spirytusu czy innych odkażaczy i odpadł pięknie po 7 miu dniach. Miejsce po tez pielęgnowałam podobnie, strupek już można było moczyć ale szybciutko odpadł. Jeśli drugie dziecko urodzę w PL będę tak samo pielęgnować jak pierwsze, i odradzam te wszystkie Oliatum czy coś z tej serii na atopowe zapalenie skóry, bo czym będziesz leczyć dziecko jeśli faktycznie będzie chore jeśli zaczniesz od pielęgnacji lekiem i przyzwyczaisz skórkę?

ja tez kikutka pepowiny niczym nie przecieralam ani nie moczylam podczas kapieli - annnnnnna mieszkasz moze w irlandii?;) i zagoil sie pieknie bez problemow.

Gość marmurekowa
słyszałam że dziecka nie powinno myć się preparatami tylko samą wodą przez pierwszy tydzień jego życia jednak jak mówisz poczekam dłużej bo lepiej mu jak najdłużej oszczędzić kontaktu z chemią. O pieluszki pytam bo jestem nastawiona sceptycznie do firmówek zdaje sobie sprawę że mogą być ciut lepsze ale w większości przypadków to płaci się właśnie za firmę. Ten zastrzyk witaminy jest odpłatny? jeśli tak ile kosztuje i czy można zrobić go w każdym szpitalu no i oczywiści to jednorazowy zastrzyk czy trzeba go powtarzać co jakiś czas?

Gość ajjjjjjjjjjjjjjj
przez pierwszy rok zycia mojego dziecka kupowalam pampersy oryginalne potem przezucialm sie na te tescowe 20zł tansze a praktycznie nie ma róznicy bynajmniej dla mnie i mojego synka,nie mial zadnych odparzen.. oliwka,krem i mydelko bambino, witamina równiez d3 potem cebion multi, tez mialam sprzet i ciuchy od szwagierki wiec do okolo 1roku prawie nie kupowalam synkowi nic.. dopiero potem bo szwagierka miala corke wiec trzebabylo troszke inne te ciuchy kupowac ale to tez mam sprawdzony ciuchex gdzie za grosze kupuje ladne,niezniszczone, dobre gatunkowo rzeczy zdarzają się rowniez firmowe ale to akurat dla mnie i synka nie jest wazne nikt na metke sie nie patrzy.. rowniez karmilam piersią wiec dopiero od okolo5miesaiaca zaczelam kupowac kaszki,sliczki,soczki ale to tez dlugo nie trwalo gdyz Maly pochlanial wszystko i od 9miesiaca jadl juz normalnie wszystko razem z nami rodzicami...

marmurekowa nie wiem jak to jest w Polsce bo nie miałam okazji prowadzi ciąży i rodzic, w Anglii jest bezpłatny, podawany zaraz po urodzeniu (lub możesz poprosić o 3 dawki doustne jeśli nie chcesz kłuć dziecka, ale ja wolałam zastrzyk bo istnieje ryzyko że noworodek nie połknie całej dawki witaminy, wyczytałam ze w pl podaje sie ta witaminę w kropelkach jak D3 Pampersów używam chyba tylko dlatego ze czasem w promocji wychodzą dużo taniej i tu dostajesz gazetki a w nich kupony zniżkowe, również w wyprawce ze szpitala, nie powiedziane że jak się kupony skończą nie przejdę się do TESCO bo też powinny być te pieluszki co w Pl i że nie wypróbujemy ich, przecież to tylko pieluszki, maja dziecko nie uczulić, dawać jemu komfort i matce a nie świecić metką ;)

Gość North Yorkshire
my też naszą malutką myłiśmy w samej wodzie jak wyskoczyło jej kilka potówek to w lekkim krochmalu, a ze miala strasznie wysuszona skurke to polozna kazala nam ja smarowac oliwa z oliwek teraz ma 2 miesiace i mamy kosmetyki J&J i nie ma zadnych uczulen ( nie stosuje bambino bo nie widze sensu sprowadzac z pl) pepek tez jej odpadl po tygodniu bez zadnego smarowania spitytusem ... a co do pieluszek to mala strasznie uczulily pampersy new baby te orginalne ( akurat w szpitalu zakladali ) a teraz zakladam jej na pupke jakie sa w domu i wszystkie sa ok. jak dla mnie ... przeciez nie trzyma sie w nich dziecka po 6 godz. tylko zmieniam po okolo 2 godz. tak samo orginalne jak i teskowe

Gość marmurekowa
a ile pieluszek zużywacie miesięcznie?

różnie :) bo czasem młody robi kupę, skończy, potem mega gazy (sorki za szczegóły ale chce Ci nakreślić sytuacje) a że jest karmiony tylko piersią wiec kupki częste, rzadkie i mega żółte, wiec trzeba przewinąć i po 20tu minutach. Tak siku to co 2h średnio wychodzi bo je co 1,5 h wiec przewine przed jedzeniem żeby jadł i miał sucho bo często zasypia przy piersi, potem śpi te 1,5 h i znowu rutyna, pobudka i przewijanie. Akurat trafiłaś dziś z pytaniem bo robię rozpiskę żeby wprowadzić mu rutynę i od 1:50 w nocy miał zmienianą pieluszkę 8 razy w tym były 3 kupki. Napiszę Ci jutro ile wyszło na dobę, z tym ze noworodek wiecej produkuje kupek niż miesieczniak, Michaś robiła nawet przy każdym karmieniu.

Gość no fajna z Ciebie mamuśka
mieszkanie sobie odremontowałaś, a dla dziecka swojego największego skarba chcesz kupić wszystko co najtańsze? :o

no fajna z Ciebie mamuśka a ty wszystko w domu smażysz na olivie z olivek? niektóre rzeczy można naprawdę bezboleśnie zastąpić bez szkody dla dziecka a wyremontowane bezpieczne mieszkanie jest ważne, wolała bym wychowywać dziecko w wyremontowanym mieszkaniu i tescowskich pieluchach niż w zgrzybiałej norze i pampersach ;)

Gość marmurekowa
annnnnna dzięki, będę wdzieczna za informacje zwłaszcza że póki co jestem w tych sprawach zielona ;) a co do mieszkania to wolę dziecko wychowywać na własnych 46m niż wynajmowanej kawalerce za którą muszę płacić ponad tys zł miesiecznie za te pieniądze spokojnie zapłacę rachunki i jeszcze zostanie polowa bo kredytu na szczęście nie mamy

Gość tylko nie jonson
ja tez mam zamiar tylko na poczatku pampersów uzywać a potem np belli czy nawet z biedroni, a o tych z tesco to tez slyszałam że są bardzo dobre, a nie wiecie te najmniejsze to są od ilu kg??

Gość niebieska krówka
ile kosztują pieluszki? nie ważne jaka firma

Gość zapytam tutaj może
mnie też nie stać na markowe, jakie tańsze pampersy polecacie dla noworodka? czy te z rossmana są dobre? a kosmetyki babydream?

Gość marmurkowa
to na miesiąc wychodzi coś ponad 400pieluch nieźle

hmmm temat dobry... powiem z własnego, 8-miesięcznego doświadczenia że u nas niestety te "marketowe" pieluchy się kompletnie nie sprawdziły, ale oczywiście wszystko zależy od dziecka. Parę złotych udaje mi się oszczędzić bo w dzień używamy [url=http://junior.euromall.pl/cat-pol-1236156184-Pielegnacja-Pieluszki-jednorazowe.html] bella happy a na noc oryginalne pampersy. Po tescowych, lidlowych, biedronkowych itp mały dostawał uczulenia. Na kosmetyki aż tak dużo nie wydaje bo właściwie używam tylko oliwki i płynu do kąpieli emolium. Oliwka babmino podobnie jak nivea bardzo dobrze tolerowana :) Chusteczki nawilżane zdarza mi się kupować różne bo na szczęście jakoś z chusteczkami nie było większych problemów, ale i tak często po prostu myję pupę więc tak dużo nie tracę.

Gość mama Bartusia55555***
Nie polecam uzywania tanich pieluch u niemowlakow ja mam miesiecznego szkarba i kupilam mu pieluchy DaDa bardzo wychwalane na frach internetowych . Uzywalam ich przez jeden dzien na wieczor dziecko zaczelo przerazliwie plakac nikt nie wiedzial co mu jest... Jak mu sciaglam pieluche przy przewijaniu przestal plakac gdy zaczelam mu zakladac nowa znowu ryk. Potem przeczytalam ze te pieluchy wywoluja straszne swedzenie skory bez objawow uczulenia... wiec wyobrazcie sobie co to ziecko musialo czuc, bo przeciez nie moglo powiedziec mi ze skora badzo go swedzi a ja nie moglam tego zobaczyc bo nie mial widocznego uczulenia. Zaczelismy kupowac Pampersy i nie dzieje sie nic niepokojacego :) Co do produktow bambino to rzeczywiscie sa ok ale nie polecam mycia dziecka w mydle niekoniecznie bambino bo ja tak robilam rzez pierwsze dwa tyg i na skorze mojego dziecka po wyjeciu z wanienki zostawal taki nalot z mydla ... mysle ze to nie sluzylo jego skorze . Przezucilam sie na jonsona plyn do kapieli , ma super zapach i skorka jest po nim delikatna. :)