Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

taka_se_o

kto pije zieloną herbatę?pytanie...

Polecane posty

zaczełam pić zieloną herbate, bo chce sie troche oczyścic z tych toksyn i wogóle:) tylko nie wiem, czy trzeba kupować herbate znanych firm(np lipton), czy wystarczy jakaś zwykła. kupiłam sobie taka chyba za 2.50, jak sie zaparzy to są całe wielkie liście, więc wydaje mi sie, że jest w porządku...czy ktoś sie na tym zna?a tak przy okazji, ile mozna tej herbaty w ciągu dnia wypić?bo ja mogłabym non stop a nie chce \"przedawkować\"

Gość tadz
ja piję codziennie, dobrze się po niej czuję, co do ilości, to zależy, kolega po 2 miał srakę przez cały następny dzień, a ja piję 3, 4 dziennie i nie mam wzdęć. jest ok. nie kupuję liptonów, popatrz na skład- nie różni się od herbatek za 2 zyle

Gość KrolowaChaosu
Ja piję 3 czasem 4 filiżanki, czytałam gdzieś, że nie należy przekraczać 5 dziennie, ale nie wiem ile w tym prawdy. Próbowałam już wielu zielonych herbat. Teraz mam zieloną jaśminową z Liptona, to moja ulubiona :)

Gość unreal
Za dużo herbaty, a zwłaszcza kawy, wypłukuje z organizmu cenne minerały.

no właśnie koleżanka mi mówiła, że ta herbata wspomaga prace jelit, ale po tygodniu jej regularnego picia stało sie wrecz przeciwnie:Pale napiłam sie czerwonej herbaty i juz jest ok:D

Gość kasiarynka
hej ja pije od kilku dobrych lat zielona herabate niemal 4 razy dziennie..Kocham jej smak,jestem wrecz uzalezniona od niej..Mam wspanialy humor po wypiciu juz 1 lyku:))Jakis optymizm we mnie wstepuje;)Moj narkotyk.. Musze przyznac ze odkad pije tak zielona schudlam 6 kg-tznaczy waze teraz 52 kg a mam 172 cm wzrostu. Lubie kazda ale ostatnio kupilam za 6.90 Malwa-Exlusiv o aromacie gruszki...mniam!!!! :)Aha-po zielonej nie mam kompletnie aptetytu ...

Gość kasiarynka
wracajac jeszcze do skutkow ubocznych-rzeczywisice trzeba przy niej zazywac witaminy,bo przy czestym piciu-jak ja-wyplukuje nie tylko toksyny ale i niezbedne mineraly :(

a jakie witaminy trzeba by brać? myśle że jak wypie2-3dziennie to nic mi nie bedzie...

Gość tadz
no musiałabyś wiadro dziennie pić, nie przesadzaj. schudnąć nie schudniesz, ale oczyścisz organizm, a jak będziesz piła duzo wody, przestanie ci się magazynować w organizmie i może wtedy zaczniesz mniej ważyć

Gość kasiarynka
zadna przesasda-mi drga czesto powieka i miesnie co oznacza brak magnezu,wiec jesli duzo pijesz herbaty-na pewno wyplukujesz z organizmu cenne witaminy!!!!

Ja od wielu lat pije prawie tylko zielona herbate, bo ja wole od zwyklej. Podobno jest tez zdrowsza, ale nie licz na jakies cudowne schudniecie czy cos w tym stylu, nie zauwazylam zadnych skutkow, ani pozytywnych ani ubocznych, herbata jak herbata.

czerwona czyli rooibos nie mylić z chińszczyzna bo roibos pochodzi z afryki i ona pomaga schudną tylko trzeba 5 mni przynajmniej ćwiczyć i 4 szklanki dziennie pic

Cześć-ja od dłuższego czasu piję zieloną herbatę.Lubię ten smak.Kupuję rózne,obecnie mam sypaną z serii Bio-active z owocami malin oczyszczająca.z dodatkiem płatków chabra. Lubię też z Lidla- z fixie z opuncją figową i z aromatem waniliowym.Co do liści to pęcznieją pod wpływem wody i dlatego są duże :)Piję bo jest zdrowa i oczyszcza z toksyn,ma korzystny wpływ na przemiane materii i sporo innych pozytywów.Jak były upały to zaparzałam sobie wpracy stawiałam kubek pod wentylatorem i schłodzona jest rewelacyjnym napojem na gorace dni !W sumie juz piję tylko zieloną, oprócz tego roiibosa i owocowe herbaty. co do przedawkowania to trzeba uważać zeby nie nadużywać na noc bo można mieć problemy z zaśnięciem,

Gość teagoya
zacznijmy od tego że herbaty są zasadniczo 4 rodzaje i kilka gatunków biała, zielona, czerwona, czarna to generalny podział idąc od najmniej przetworzonych do tych najbardziej przetworzonych biała herbata komponowana jest z najwcześniejszych listków krzewu, pierwszych jakie sa wypuszczone danego sezonu i tylko z tych to znakomita delikatna herbata, lekko pobudzająca i orzeźwiająca podobnie jak zieloną herbatę należy ją parzyć TYLKO !!! przegotowaną wodą o temperaturze nie wyższej niż 90 stopni ( zależy od gatunku i rodzaju )- tzn. białym wrzątkiem - nazwa od białej "mgiełki" jaka się tworzy na powierzchni filiżanki czerwona herbata, jest kompozycją, lekko sfermentowanych liści krzewów określonych gatunków i zazwyczaj jest gorzka w smaku, należy ją również zaparzać wodą niewrzącą, ostudzoną już o kilka stopni czarna herbata w zależności od gatunku poddawana jest rozmaitym procesom fermentacyjnym i otrzymuje rozmaite barwy smaku - to juz dla wytrawnych smakoszy, można ją zalewać wrzątkiem Roibos to w ogóle nie jest herbata a kora krzewu występującego w Afryce, mieszana z różnymi aromatami, płatkami i smakami ogólnie inaczej parzy się herbaty w Japonii ( tam zielona herbata jest pyłem mieszanym z wodą ostudzoną nawet do temperatury 65 stopni ) inaczej w Chinach, inaczej w Indiach na Zachodzie herbatami nazywa się ekspresowe mieszanki ... dla Smakoszy to raczej profanacja jednak nie popadając w przesadę, tym którzy lubią naprawdę dobrą herbatę zieloną, polecam kupowanie na wagę liściastych herbat - są dużo wydajniejsze i naturalniejsze, jednocześnie fakt, że zielone herbaty parzy się dwukrotnie, zyskuje się na surowcu co do właściwości oczyszczających, to na tym właściwie polega właśnie kuracja odchudzająca wspomagana zieloną herbatą - oczyszcza i przyspiesza przemianę materii ponad to neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne na namnażanie się komórek rakowych herbata to cała ceremonia, warto sobie to uświadomić, bo ma to swój sens, kilka minut dziennie daje naprawdę dobre efekty ! i uwaga, kiedy przypadkiem zapomnimy wyłowić torebkę, lub wyciągnąć koszyczek i herbata stoi tak sobie radośnie, trzeba ją wylać, bo staje się trucizną ! smacznego

dzięki poczytałam z zainteresowaniem :) Z roiibosem faktycznie jestem zaskoczona, nie myślałam ze to kora, prawde mówiąc nic nie czytałam na ten temat-ups..;)