Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

misio1212

Krótkowzroczność- metody poprawy wzroku

Polecane posty

Witam mam lekką krótkowzroczność , tzn -1.0 1.5 , Bardzo jest to dla mnie uciażliwe kiedy wychodze gdzies i nie widze twarzy ludzi . Wrecz stresuje sie tym kiedy ktos mi mowi czesc a ja nie wiem czy to kumpel czy do kogos innego pokazuje reke . Nie chce nosic okularow . Soczewki tez nie za bardzo wchodza w gre . Chcialem sie zapytac czy zna ktos moze metody poprawienia tak malej krotkowzrocznosci , czytalem w internecie ze cos takiego jest a okulary tylko utrzymuja wade nie pozwalaja sie rozwinac glebieje . Siedze dosc dlugo przed kompueterem dochpdzo do10 godzin dziennie . Czy zaprzestanie uzywania , i metody pozwola mi na optymalna ostrosc . Prosze o pomoc , linki ktore moga pomoc . Z gory dziekuje

Gość przykłady podaję
Rozszerz pole widzenia Zegnij ręce w łokciach i rozsuń je na szerokość ramion. Dłonie trzymaj na wysokości oczu. Spoglądaj przez chwilę raz na prawą, raz na lewą dłoń, nie ruszając głową. Zsuń dłonie i skieruj wzrok prosto przed siebie. Po chwili je rozsuń i powtórz ćwiczenie jeszcze 5 razy. Zrelaksuj oczy Zamknij powieki, a następnie odwróć się w kierunku źródła światła (słońce, lampa). Trzymając dłonie poziomo, zasłoń nimi oczy. Rozstaw palce. Poruszaj przez chwilę rękami na przemian w górę i w dół (w przeciwnych kierunkach). Wyostrz wzrok Zamknij prawe oko i zasłoń je prawą dłonią. Wyciągnij przed siebie lewą rękę (wewnętrzną stroną w kierunku oka). Skoncentruj wzrok na czubkach jej palców. Powoli zbliżaj dłoń do lewego oka (na odległość nie mniejszą niż 10 cm), a następnie oddal ją na wyciągnięcie ramienia. Powtórz to pięć razy, a potem zacznij ćwiczyć drugie oko. Dla pracujących przy komputerach „wyimaginowane 8” Ćwiczenie to polega na wyobrażeniu sobie namalowanej (np. na ścianie 8) i wodzenie po niej wzrokiem, pamiętając jednocześnie, aby nie ruszać przy tym głową. Innym przykładem ćwiczenia jest zmienianie obserwowanych obiektów. Wybieramy jakiś obiekt, który jest w odległości 30-40 cm, patrzymy na niego przez chwilę, następnie przenosimy wzrok bardziej oddalony przedmiot (np. drzewo za oknem). Takie ćwiczenie nie wymaga specjalnych warunków i można je robić w przerwach w pracy.

Gość przykłady podaję
1) stymulacja obszaru wokół oka i samego oka poprzez masaż - należy rozgrzać dłonie i opuszkami palców masować w szybkim tempie okolice oka oraz powieki - kilka minut. 2) następnie wykonujemy ćwiczenie rozluźniające całe ciało (stajemy i kręcimy na boki tułowiem, barkami, głową a następnie oczami wykonujemy 'kółka') - kilka minut. 3) ćwiczenie z tekstem - należy wziąć jakiś tekst drukowany, ustawić go w takiej odległości, by był on trochę zamazany, ale jeszcze dla nas czytelny. [UWAGA: pracujemy najpierw jednym okiem, drugie w tym czasie jest zakryte dłonią, potem następuje zmiana!] Następnie należy wpatrywać się (jednym okiem) w ten tekst przez 20-60 sekund, starając się rozluźnić spojrzenie [nie mrugać! efekt powinien być mniej więcej taki, że tekst widzimy bardzo zamazany]. Potem zamykamy oko, po chwili otwieramy i próbujemy odczytać tekst. Na początku to ćwiczenie nie udaje się, a powinno się udać wtedy, kiedy po takim rozluźnieniu oka i po otwarciu go jesteśmy w stanie zobaczyć tekst przez chwilę wyraźnie. [Może zająć to kilka tygodni, aż ujrzymy wyraźnie tekst, który przed ćwiczeniem mamy ustawiony tak, że widzimy zamazany]. - 10-15 minut. 4) powtarzamy ćw. nr 1 5) siadamy wygodnie przy stole/biurku, opieramy na nim łokcie i chowamy oczy w zagłębieniu dłoni - siedzimy tak 10-20 min - podobno świetne ćwiczenie na odprężenie oczu.

Gość przykłady podaję
1.Ruchy gałek ocznych – płaszczyzna pionowa. Siadamy wygonie w pokoju (musimy mieć nad sobą sufit). Ćwiczenie polega na powolnym przenoszeniu wzroku z patrzenia w górę, nie ruszając głową (pozostaniu w takiej pozycji przez 1 s.) do patrzenia przed siebie. Następnie przesuwamy wzrok w dół (nie ruszając głową) wytrzymujemy tak przez 1 s. i powracamy do patrzenia przed siebie. Ćwiczenie powinno trwać od 30 sekund – 1 minuty. 2.Ruchy gałek ocznych – płaszczyzna pozioma. Siadamy wygodnie – tak aby po prawej i lewej stronie widzieć ścianę. Ćwiczenie polega na powolnym przenoszeniu wzroku (bez ruszania głową) w lewą stronę (pozostajemy tak przez 1 s.), następnie powolny powrót do patrzenia przed siebie. Następnie przesuwamy wzrok w prawą stronę (zostajemy tak przez 1 s.) i wracamy z powrotem do patrzenie przed siebie. Ćwiczenie powinno trwać od 30 sekund – 1 minuty. 3.Ruchy gałek ocznych – po okręgu Ćwiczenie jest podobne do dwóch wcześniejszych. Polega na wodzeniu wzrokiem okrężnie, bez ruszania w tym czasie głową. Każdy cykl ruchu okrężnego zakończamy patrzeniem przed siebie. Ćwiczenie powinno trwać od 30 sekund – 1 minut

Gość przykłady podaję
Poza tym taki temat był, więc nie narzekaj na forum, bo forum będzie narzekało na Ciebie ;) Jest opcja szukaj i jest google ;)

Gość przykłady podaję
Niestety, podałam wszystko to, co sama kiedyś znalazłam.

Gość przesadzasz i to sporo
przy tak malej wadzie bez problemu mozna z daleka rozpoznac czyjas twarz - problem moze byc z przeczytaniem jakis malych napisow ktore sa w dali

Gość vediss
Ja mam takie pytanie, bo znalazłem suplement diety Lutezan oparty na luteinie i wyciagu z aronii sadzicie, ze przyjmowanie takich tabletek faktycznie moze poprawic wzrok?

Gość itts
brałem go kiedyś po urazie oka, zeby oczy się szybciej regenerowały, zauważylem ze wyraźniej w ogóle widzę, nie mrużę oczu tka czesto i wieczorem nie bola mie oczy, brałem jakieś 3 mieiące

Gość UszatkaMirka
Moja siostra całe życie nosiła okulary. Chyba dwa razy w dorosłym życiu widziałam ją bez. Pewnego dnia postanowiła poddać się laserowej korekcie wzroku. Nadarzyła się dobra okazja, bo jej wada przestała się pogłębiać. Zabieg wykonała w Centre de la Vision. Mija już prawie rok - jest bardzo zadowolona.

Gość kendralo
A jak dbacie o swój wzrok? Stosujecie jakieś krople, suplementy? Pytam, bo natknąłem się na strone http://lutezan.pl/ troche sobie wiecej o oczach poczytalem i teraz dochodze do wniosku, ze najwyzsza pora o nie zadbac zeby na starosc nie bylo zadnego problemu. Jak to jest u Was, dbacie o wzrok?

Gość Manuela

Nie powinno się eksperymentować w kwestii zdrowotnych - szczególnie jeśli chodzi o wzrok! Prędzej czy później  to się mści i skutki są opłakane. Ja ilekroć coś mi się dzieje z oczami udaję się do Centre de la Vision, zaraz koło pracy w moim Krakowie. Dodatkowo raz na pół roku obowiązkowo chodzę na wizytę kontrolną - mam je zapisane jako  punkt stały w kalendarzu. Polecam Dr Szendzielorz. Wybitna, miła i kompetentna pani doktor.