Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fundusze emerytalne OFE

OFE --------- zna się ktoś na tym ????????? Mam poważny problem !!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Opisze dokładnie swoją sytuację : Dwa lata temu kończyłem szkołę średnią , od sierpnia rozpocząłem 6-miesięczny staż w US. Teraz wiem że po kilku dniach pracy ktoś powinien do mnie przyjść żebym mógł sobie wybrać fundusz emerytalny OFE. Wtedy nawet nie wiedziałem nic na ten temat że trzeba wybierać fundusz emerytalny itp :( Później nagle w styczniu przyszedł jakiś Pan i przedstawił mi ofertę funduszu - NORDEA. Przyszedł normalnie do mnie w godzinach pracy , nie znałem się na tym więc podpisałem umowę bo byłem przekonany że nic nie tracę. Ale nie o to chodzi. Nagle za dwa tygodnie przychodzi do mnie pismo właśnie z tego funduszu - NORDEA. Napisane jest że nie mogę przystąpić do ich funduszu bo już jestem członkiem jakiegoś innego funduszu !!!!!!!!! To było w styczniu albo lutym tamtego roku. Ja nic nie wiedziałem w ogóle na ten temat ! Później za dosłownie kilka dni chyba , może góra dwa tygodnie skonczyłem staż ale nie przedłużyli mi umowy bo sam nie chciałem. Układanie papierków mnie zanudziło :D Później rozpocząłem prace na czarno i tak pracowałem prawie rok. Jednak od maja tego roku zdecydowałem się na drugi staż z UP. I odrazu po kilku dniach ktoś zadzwonił , poprosił o kontakt ze mną własnie w sprawie OFE !!! Ja wyjaśniłem sytuację jak wyglądało to wcześniej. Ta Pani po chwili powiedziała abym poczekał to Ona skonsultuje się z jakąś inną i zaraz zadzwoni. Zadzwoniła drugi raz i powiedziała że wyśle do mnie jakiegoś przedstawiciela i podpiszę sobie drugi raz umowę. Przedstawiciel jednak żaden nie przyjechał do dziś a przecież mineły już 2 miesiące. Zaczyna mnie to powoli denerwować bo nie wiem co tu jest w ogóle grane !!! Czy jest możliwość że nie wszyscy musza podpisywać umowy z OFE aby mieć później legalną emeryturę ???? Z tego co wiem to losowania odbywają się do 10 lipca i do 10 stycznia a ja staż rozpocząłem w sierpniu 2007 !!! Nikt wtedy do mnie nie przychodził ani nic. Dopiero na samym początku stycznia 2008 przyszedł przedstawiciel Nordea i podpisałem umowę po czym za 2 tyg. dowiedziałem się z ich pisma że nie moge do nich przystąpić bo jestem członkiem innego funduszu !!! A może jest jakiś podział na miasto i wieś , na rodziny które mają gospodarstwa domowe i te które nie mają ?????? Ja jestem akurat ze wsi i rodzice mają pole i las , z którego odprowadzają podatki , ale to chyba nie ma nic do rzeczy :( Pomoże ktoś rozwikłać problem ? :(

jestem przedstawicielem,zajmuje sie tez ofe. najprawdopodobniej zostales wylosowany.a fundusz w ktorym jestes prawdopodobnie cie nie powiadomil o tym ze jestes wylosowany.

monique :::::::: A jak sprawdzić do jakiego funduszu teraz należę ??? :( Bo ja już dzwoniłem kilka razy i nikt mi nie był w stanie odpowiedzieć , tylko że teraz nie pamietam pod jakie numery dzwoniłem :( Dzwoniłem odrazu w slutym albo jeszcze w styczniu 2007/08 Drugie pytanie ::::::: Czy fundusz ma prawo zataić takie informacje aby mnie nie informować o tym że należę do nich ?????

najprostszym rozwiazaniem bedzie pojsc do ZUSu w twoim miejscu zamieszkania i tam odpowiedza ci w jakim jestes funduszu za okazaniem dowodu osobistego. kiedy bedziesz wiedzial w jakim funduszu jestes,pojdz do placowki w swoim miescie,lub napisz list do centrali(adres znajdziesz w internecie),zeby przyslali ci rozliczenie skladek.(prawdopodobnie odpowiedni druk znajdziesz na stronie funduszu). a zmieniales adres zamieszkania???o to bardzo wazne.

nie , nie zmieniałem adresu. Ale kurcze losowanie jest chyba 10 lipca i 10 stycznia a ja staż rozpocząłem od sierpnia :(

zataić nie!nie maprawa zataic w jakim funduszu jestes,ale czasem poprostu nie powiadamia o tym,bo fundusze maja kilkadziesiat tysiecy klientow(zalezy jaki),czasami nie wysylaja rozliczenia skladek,bo cie poprostu pominą,ze zwyklego przeoczenia.ty masz prawo a nawet jest to twoj obowiazek wiedziec w jakim jestes funduszu i starac sie byc w najlepszym bo to sa twoje pieniadze.a one procentuja. zmieniales adres??

Poza tym gdybym był wylosowany to po co by przychodził do mnie ten ktoś z Nordea na początku stycznia ????? :(

poczekaj. napisz dokladnie daty( misiac i rok) rozpoczecia pracy,stazu,przyjscie pana z nordei.w miare mozliwosci pokolei,bo twoja wypowiedz jest dosc rozbudowana i ciezko to polaczyc.napisz same daty i zdarzenia.

Kurcze :( A z tego co wiem to jeżeli będę sie chciałwycofać z funduszu to muszą minąć conajmniej 2 lata aby obyło się bez kosztów :) Czyli nawet jeśli zostałem wylosowany to kiedy Twoim zdaniem ?>???? Na początku sierpnia ????? Czy możliwe jest że już w licpu skoro nie podjąłem wtedy jeszcze pracy ?????

po co by przychodzil?przedstawiciele nie wiedza czy ty masz fundusz czy nie,nie dostjemy wykazow z zusu o tym ze bedziesz wylosowany.a przychodzimy na poczatku stycznia bo to jest jeszcze oststni moment zeby moc cie zapisac.tak na prawde,TRZEBA SIE ZAPISAC DO 10 STYCZNA/LIPCA,ALE LOSOWANIE JEST OSTSTNIEGO DNIA ROBOCZEGO MISIACA W KTORYM JEST LOSOWANIE!

jezeli staz byl platny,(lub praktyki) to juz byly za ciebie odprowadzane skladki.i powinienes juz podczas stazu wybrac ofe. mozesz mi poukladac te zdarzenia??

piszesz ze po kilku dniach pracy ktos powinien do ciebie przyjsc...nie nie nie...jesli cie wylapie,znajdzie,ktos powie przedstawicielowi:sluchaj,chlopak podjal prace.to tak!ale przedstawiciele nie sa jasnowidzami,nie dostajemy wykazow,ze ten i ten musi wybrac,i dlatego jest losowanie.

Dobrze :) 1 sierpień 2007 --- rozpoczecie stażu. Czas jego trwania - 6 miesiący. Czyli do konca stycznia 2008. Początek stycznia 2008 ( może 3 , może 5 - nie wiem dokładnie ale początek , na pewno przed 10-tym ) - Przyszedł do mnie do pracy przedstawiciel funduszu NORDEA , po krótkiej rozmowie podpisałem umowę. Wyszedł zadowolony :D Ok . 20 stycznia 2008 ( dwa tyg. później ) - otrzymuję list z NORDEA. Napisane jest że nie moge przystapić do ich funduszu bo jestem już członkiem innego funduszu. 1 maj 2009 - rozpoczecie drugiego stażu. Kilka dni później dzwoni do mnie jakaś Pani w czasie pracy i pyta czy wybrałem już fundusz emerytalny. Powiedziała też że przysle do mnie jakiegoś przedstawiciela i podpisze umowe drugi raz. Jednak tak sie nie stało , nikt nie przyjechał.

czyli tak: sierpien 2007 staż styczen 2008 pan z nordei tak? a nie miales praktyk wczesniej?albo jakiejs pracy innej??

wcześniej nie miałem żadnej pracy. Praktyki miałem ale to były praktyki nie płatne. W II i III klasie technikum. 2 tygodnie w Urzędzie Gminy i 4 tyg w Banku. To są takie praktyki które przechodzi każdy kto chodzi do technikum. W liceum ich chyba nie ma. Sa niepłatne !

a praktyk nie miales?ani nic w tym stylu?moze jakas praca o ktorej zapomniales? zacytuj dokladnie jesli mozesz co napisala nordea,bo to ze nie mozesz prszystapic to troche niemozliwe...mozesz sie przeniesc w kazdej chwili...tylko ze wiaze sie to z oplata. ja tez sie teraz przepisalam z commerciala do tego w ktorym pracuje i ie minely mi 2 lata.i nie dostslam pisma ze sie nie moge przeniesc|!

w 2007 konczyłem szkołę średnią , zdałem sobie maturkę , egzamin zawodowy a od sierpnia tego roku rozpocząłem staż z Urzędu Pracy

dobrze , zaraz poszukam. I przepiszę tekst. Jeżeli by trwało to dłużej niż 15 minut to później napiszę że nie mogłem znaleźć żebyś nie czekała.

moze podczas tych praktyk byly poprostu odprowadzane skladki do zusu.moly byc niepatne,a skladki do zusu mogly isc... najprostrze rozwiazanie: iść do ZUSu z dowodem i powiedza ci od reki w jakim jestes funduszu.a wtedy do placowki,albo listownie popros o to zeby ci przysłali ROZLICZENIE SKłADEK I NAPISZ ZE NIE DOSTELES OS NICH NIC!A POWINIENES.

Kurcze , nie mam tego pisma , pewnie jak robiłem porządki to wyrzuciłem :(

Dobrze , to tak zrobię jak piszesz. Dziękuję :)

napisz bo to nie ma takiej mozliwosci zeby napisali ze nie moga cie przyjac,bo jestes w innym.ich to nie obchodzi.oni cie przyjmuja,a jesli jestes mniej niz 2 lata to poprzedni fundusz powinien ci wyslac jakis dokument!!!!!!!!!

mam czas , poczekam :)

aaaaaaaaaaaaaaaaa ::::::::::: moment bo teraz to i mi sie coś przypomniało !!!!!!!!!! Posłuchaj ::: Był jeszcze taki krótki epizod chyba we wrześniu 2007 !!! ZAraz dokładnie wszystko opiszę

We wrześniu 2007 zadzwoniła do mnie jakaś Pani i zapytała czy wybrałem fundusz. Tylko kurcze nie moge sobie teraz dokładnie skojarzyc jak dokładnie zapytała. A ja wtedy nie załapałem o co chodzi , byłem przekonany że to jakiś ankieter może czy coś i pomyślałem że chodzi o fundusz inwestycyjny !!! Wtedy pamietam że powiedziałem że jestem w funduszu inwestycyjnym PIONEER MIX 60 !! Fundusz inw. pewnie wiesz - to jest coś podobnego do lokaty tylko że ma zmienną stope procentową i cechuje sie większym ryzykiem bo mozna sporo też stracić. Być może własnie wtedy padło pytanie o fundusz emerytalny ale kurcze nie przypomne sobie tego :( Całkiem mozliwe że tak było a ja wtedy nie miałem zielonego pojecia o OFE i wypaliłem z tym swoim inwestycyjnym :D Jezuuuu :( Możliwe to jest aby ten ktoś nie wiedział że taki fundusz emerytalny nie istnieje ???????????????

przedstawiciel podpisal z toba umowe pierwszorazowa,bo nie wiedzial ze jestes w funduszu.i dlatego napisali takie pismo.ze nie mozesz przystapic.powinien podpisac umowe transferowa(przeniesienia). jedyna rada: isc do zusu z dowodem i ci powiedza,wtedy do placowki,lub listownie opiac sytuacje i poprosic o rozliczenie skladek,napisac ze nic nie dostales,ze nawet nie wiedziaes ze jestes wylosowany. i dobra rada...jak ci minie 2 lata przeniesc sie do dobrego funduszu...i miec przedstawiciela i KONTAKT z nim!!! a przed wyborem...http://www.analizy.pl/analizy_online/ tu znajdziesz rankingi.

jesteś Monia jeszcze ? :(

pionier mix 60? nie. nie ma takiego funduszu... mozliwe ze przez te praktyki jakos cie wylosowali.

a jak sie zapatrujesz na tą sytuacje którą napisałem powyżej z tą "pomyłką". Pewnosci nie mam ale teraz sobie tak myslę że to mało prawdopodobne by ktos pytał o fundusz inwestycyjny. Ankieter ??? Kurcze :(