Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annulkaaaa

jak załatwić zasiłek rodzinny z mopsu?

Polecane posty

Gość annulkaaaa

załatwiał go ktoś może? Za miesiąc urodzic ma się moje pierwsze dziecko więc chce postarać sie o zasilek i dodatek do niego w wysokosci tys zl za przyjscie na swiat dziecka. nie wiem jak sie mam do tego zabrac isc tam sama czy z mezem napisac jakies podanie?

musisz mieć zaświadczenie o dochodach za 2008 r. z urzędu skarbowego swoje i męża do tego metryke urodzenia dziecka i dowody osobiste a i PESEL dziecka bo bez tego nie załatwisz zasiłku rodzinnego

anullkaaa - najlepiej wybierz się do mopsu , do działu świadczeń rodzinnych , tam dowiesz się wszystkiego , czyli jakie dokumenty , zaświadczenia są potrzebne . Dostaniesz wniosek na zasiłek rodzinny i becikowe . Wszystkiego się dowiesz .

Gość annulkaaaa
troche poszukalam o tym w necie i wiem ze dochod rodziny nie moze przekraczac 504zl biore slub za miesiac nasz dochod za tamten rok netto to 16tys. wedlug tego powinnam ta sume podzielic przez 12 mies i ilosc czlonkow w rodzinie i tu nasowa sie moje pytanie. czy jak o zasilek bede starala sie juz po urodzeniu dziecka to kwote miesieczna mam podzielic przez 2 czy 3 osoby?

Gość dbfjkjkfjkffadfda
przez 3 bo dziecko już będzie

kwotę dzieli się na 3 osoby. Ja jak byłam załatwiać ten zasiłek to poszłam do Mopsu miła pani podała mi wszystko co jest potrzebne,zapisałam to sobie a później po kolei załątwiałam potrzebne rzeczy. oprócz zaświadczeń obojga rodziców z US trzeba uzupełnić wniosek który dają w Mopsie do tego pesel dziecka,akt urodzenia,i zaświadczenie z Zusu że jest się płatnikiem składek,i ja do wychowawczego musiałam jeszcze przynieść zaświadczenie z pracy że pracodawca udziela mi ten urlop. ale i tak najlepiej pójdz do Mops i zapisz sobie wszystko co jest potrzebne.

przez 3 a co kwoty , przecież podwyżka to się raczej nie szykuje :D jakbyś rodziła w listopadzie to jeszcze musiałabyś donieść zaświadczenie od gina ,że byłaś pod opieką ginekologa najpóźniej od 10 tyg ciąży.