Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebuję męskiej rady

Czy można kupić uzywany samochód na firmę

Polecane posty

i dostać fakturę? Prowadzę sama maleńką firmę i chciałam kupić sobie samochód. Nie stać mnie jednak na taki prosto z salonu, a jednak chciałabym kupić samochód na firmę. Czy to jest w ogóle możliwe??? Podpowiedzcie mi tez jaki samochód jest fajny, małoproblematyczny i odpowiedni dla kobiety ;-)

Gość tatiana22
mozesz kupic samochod na fakture vat marza i wciagnac go sobie w srodki trwale podobnie jak na zwykla umowe kupna-sprzedazy ewentualnie mozna kupic od firmy i wtedy sie dostaje fakture i rozlicza jak kazdy inny zakup.A poza tym mozna wciagnac na firme samochod ktory sie juz posiada

Gość można g
wszystko można kupić na firme oczywiście nusi być to z ta firmą poziązane ale samochód to można bo sama kupowałam:)

naprawdę można? byłoby super! Dzięki za odpowiedzi :-)

można tylko faktura musi być, ale taki zakup ma jeden minus jeśli firma padnie (czego oczywiście nie życzę) to auta też się pozbędziesz

Gość dlaczego chcesz kupić
na firmę?Jeśli samochód jest niejako narzędziem pracy to możesz kupić na siebie, jako osobę prywatną i też będziesz sobie wszelkie koszty związane z samochodem(naprawy, paliwo0 odliczać.

jak na osobę fizyczną? nie rozumiem... chcę kupić na firmę, bo chcę żeby wliczał mi się w koszty firmy.

dlaczego chcesz kupić -> lepiej na firmę bo US się może przyczepić o kupienie auta "prywatnie" i wliczanie kosztów związanych z używaniem auta do kosztów firmy

Levviatan, Ty chyba nie masz większego pojęcia o rozliczaniu auta w firmie :o bo... ani nie pozbędzie się auta w przypadku plajty, ani US nie będzie się czepiał kosztów użytkowania prywatnego auta wliczanych do firmy, o ile jest to prawidłowo zrobione (kilometrówka).

potrzebuję męskiej rady ---> co do dalszej części problemu... jakimi funduszami dysponujesz i co to ma być za auto... duże, małe? kombi, hatchback? itd.

czyli musze brać na firmę? Ok to już wiedziałam. Czy mogę kupić używany?????? Chcę jakies fajne, kobiece ;-) auto. Nie znam się zupełnie, ale kojarzę Toyotę Yaris (bardzo fajna), Xara Picasso (super) i tym podobne ;-) Musi mieć automatyczną skrzynię biegów ;-) Kasa- ok.50 tyś. ale chcę wydać jak najmniej, bo nie jestem fanką samochodów a muszę go mieć, bo mam pracę taką, że muszę być w 2-3 miastach jednego dnia

Nie musisz kupować na firmę, ale jest to korzystne, bo wartość auta wliczasz sobie w koszty (amortyzacja, przy używanym wartość rozkłada się na 30 m-cy), pomniejszając tym samym podatek dochodowy. Minus jest taki, że w przypadku sprzedaży sama musisz wystawić fakturę i zapłacić podatki, co nie zawsze się opłaci. Drugi minus... np. 50.000 / 30m-cy = ponad 1,6 tys. zł - o tyle pomniejszasz miesięczny dochód, co może mieć znaczenie w przypadku zaciągania kredytów 🖐️

wielbiciel :-) dzięki za wszystkie rady :-) kredytu nie mam zamiaru brać, bo wszystko co najdroższe już mam (np.mieszkanie) więc ok. Chcę na firmę, bo wiadomo, że chodzi też o podatki... ;-) Problem tylko z tym JAKI samochód moge kupić z automatyczną skrzynią biegów i czy W OGÓLE MOGĘ KUPIĆ UŻYWANY???

Gość uppppu

Możesz kupić używany, od firmy (faktura) albo os.fiz. (umowa)... w pierwszym przypadku odliczysz 60 % VATu, ale nie więcej niż 6 tys. zł. Z automatem... np. Yarisa kupisz bez problemu :)

Gość dobry temat..
też chciałabym kupić samochód na firmę, ale wogóle nie byłam zorientowana w temacie czy takie auto nie musi miec homologacji ciężarowej?

Homologacja ciężarowa jest potrzebna tylko po to, by odliczać VAT od paliwa. Przy osobowym wliczasz wart. brutto w koszty 🖐️

wielbiciel :-) DZIĘKUJĘ! :-) Ja nie odliczam Vat-u, nie jestem vatowcem ;-)

Gość a nie mogę kupic na siebie i
wciągnąc w ewidencję srodlów trwałych jako auto firmowe?

potrzebuję męskiej rady ---> drobiazg :) a nie mogę kupic na siebie i ---> możesz, ale jeśli jesteś VATowcem nie odliczysz VATu od zakupu, no chyba że zamierzasz kupić na umowę kupna-sprzedaży, wtedy bez znaczenia 🖐️

Gość a nie mogę kupic na siebie i
nie jestem VATowcem

Gość onereczka99
Ja zastanawiam się czy nie kupić samochodu na firmę -stary niestety ale już nie nadaje się trochę do użytku. Tak więc mam na oku nowy. I pytanie: czy warto jest brać kredyt na firmę? Tutaj jest zestawienie: http://www.comperia.pl/kredyty_samochodowe i niektóre oferują nawet 7% rrso. Czy lepiej bedzie kupić nowy samochód w leasing?

Gość gość
volkswagen passat b5 1.9 tdi sedan :) za 10 tys mozesz juz kupic z******tego :)

Gość gośćMałgorzata
Jasne, że można wziąć używany na firmę:) Jeśli masz ograniczone środki finansowe, polecam od J&J Group z dotacja (aż 600 zł miesięcznie, co mnie wystarcza na pokrycie całej raty). Pod koniec ubiegłego roku skorzystałam z tej oferty, auta świetne, duży wybór, roczniki 2010-2013 na ogół. http://www.jjgroup.com.pl/index.php/pl/dotacje-do-kredytow tu znajdziesz kontakt i więcej informacji, oferta jest nadal aktualna z tego co wiem. Myślę że na firmę dostaniesz bez problemu i zbędnych formalności, ja mogłam samochód odebrać już po tygodniu.

Gość gość
Możliwe, na pewno jak kupisz też od firmy (np. komis). Osobiście polecam jednak współpracę z J&J Group, ponieważ aktualnie można wziąć udział w bardzo korzystnym programie 600 za 600- twoje nowe auto zostaje oklejone reklamą, a Ty dzięki temu zarabiasz na spłatę.

Gość gość
Mozesz spokojnie kupic samochod na firme od firmy ,osoby prywatnej , jezeli nie jestes Vacie , wszytko wpisujesz cala kwota ktora zaplaciles , ta kwote dzielisz przez 30 miesiecy i tyle odpisujesz w miesicu , w przypadku padniecia firmy jak ktos pisal , samochod sprzedajesz sobie jako osobie prywatnej , wiadomo ze nie za tyle ile kupilas , czas robi swoje ceny spadaja , mozesz wszystko wpisywac w koszty paliwo ,olej ,opony , ubezpieczenie , czesci itp