Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakłopotana.

Biore tabletki i boje sie bez gumki.

Polecane posty

Gość zakłopotana.

Bire od pol roku tabletki anty (Cyprest) przez 4 mies kochałam sie z chlopakiemale uzywalismy gumek jmowil ze nie robi mu to roznicy wiec bylo ok, teram mam innego faceta On mowi ze ok jak chce to maga byc ale lepiej bez, wiem ze jemu on przeszkadzaja... koszalismy sie pierwszy raz "z" ale bylo kiepsko potem namowil mnie zeby kochac sie bez bylo o niebo lepiej nawe nie czulam takieo podraznienia na koniec jak zazwyczaz z gumka. Pamietam o tabletkach, nie zapominam, nie zwracam itd a i tak sie boje ciazy. mam 18 lat moj facet 25 bardzo mu na mnie zalezy, wiem ze nawet jesli to nie byloby fajnie ale moge na niego liczyc ... ma swoj dom, firme, dalibysmy rade ale nie chce ciazy a boje sie jej strasznie. On mowi ze nie ma czego byl raz z dziewczyna 3 lata nie zabezpieczali sie wcale przez rok i dziecka nie ma, inna brała tabletki rok i tez nic no ale ja sie boje. naprawde mozna tak zaufac tabletka???? Dodam ze teraz i tak sie zodzilam ale to tylko przez to ze miałam okrees, no i on nie skonczył we mnie, nawet jak brałam i uwzywalismy gumek z poprzednim ot i tak kazdego miesiaca przed okresem sie strasznie denerwowałam.

Gość zakłopotana.
no i przepraszam za literowki itp ale nie jestem u siebie na komp. a do tej klawiatury nie jestem przyzwyczajona

Powiem Ci że ja również nie jest taki pewny tych tabletek.

jeżeli bierzesz tabletki anty regularnie to nie możesz zajść w ciąże ,bo system hormonalny jest tak ustawiony że jajo nie dojrzewa Zupełnie sie nie przejmuj Dla pewności żebyś lepiej się czuła psychicznie to połącz z używaniem kalendarzyka małżeńskiego

Gość co tu kalendarzyk da
skoro cylku nie ma... Phi...

Gość zakłopotana.
no ale kalensdarzyk przy tabletkach chyba nie ma sensu bo jak biore tabletki to to jajeczko nie jest uwalniane i tym samym nie ma czegos takiego jak dni plodne czy nie plodne. jeszcze mam cos takiego ze np w polowie opakowania czuje sie bezpiecznej niz np jak zaczynam opakowanie po przertwie ale onie chyba sa rownie skuteczne ?

Gość co tu kalendarzyk da
podobno sa skuteczne...

Gość zakłopotana.
Wlasnie... zawsze jst to "podobno" , "najczesciej", "prawie zawsze" :/

kalendarzyk ma ci przełamać opory obawy o zajście żebyś się nie stresowała podczas seksu bo to nie jest zdrowe Oczywiście że tabsy są pewne i bez kalendarzyka

Gość zakłopotana.
no wiem ze to zdrowe nie jest... najgorsze ze ja mam ochote 24 na dobe... celibat to nie dla mnie... a przy tym tak obsesyjnie mysle o ciazy...

"Dodam ze teraz i tak sie zodzilam ale to tylko przez to ze miałam okrees, no i on nie skonczył we mnie," Chodzi ci o to że podczas okresu sie w ciążę nie zachodzi czy jak. Je śli tak to podczas brania tabletek nie ważne w jaki dzien się kochasz, bo i tak prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest takie samo czy to jest okres czy przed okresem czy środek cyklu, bo nie masz owulacji. Przepraszam ale zawsze mnie śmieszy jak kobieta łyka pigułki i pisze lub mówi lub sugeruje że jeszcze do tego liczy dni płodne bo wskazuje na to że chyba ulotki nie czytała. Czy pigułkom mozna zaufać. Niczemu nie można zaufac w stu procentach i im prędzej się z tym pogodzisz z konsekwencjami tym lepiej. Niestety jedyna pewna metoda to "szklanka wody zamiast" i jeśli boisz się i co miesiąc wyczekujesz okresu z utęsknieniem mimo że zabezpieczasz się jakbyś szła na wojnę to moze pomyśl nad swoja gotowością do seksu. Duzo tutaj zależy od partnera, jeśli mu ufasz i wiesz ze cię nie zostawi w potrzebie to na pewno ten strach będzie mniejszy. Na pewno pomoże ci też wyobrażenie sobie pewnych spraw, związanych z gotowością do macierzyństwa, to jak sobie poradzisz czy nie zepsuje ci to pewnych planów. Proponuje tez zdobyc dużo, jak najwięcej informacji na temat tego jak kobieta funkcjonuje w czasie normalnego cyklu jak funkcjonuje facet i jak działaja na kobietę tabletki antykoncepcyjne (zapobiegają owulacji, powodują brak śluzu płodnego bez którego plemniki nie przeżyją w ciele kobiety długo, cieńsze endometrium które w razie jakby wystąpiła owulacja nie utrzyma ciąży), jak działają inne metody. Dowiedz sie też jak dochodzi do zapłodnienia, ale nie tylko to że plemniczek wchodzi do jajeczka i jest dzidzi bo to chyba każdy wie, poszukaj szczegółów dotyczących szans zapłodnienia w ciagu cyklu, statystyki, jak to wygląda dokładnie. Im więcej znasz szczegółów o tym jak sie zachowuje twoje ciało tym masz większa pewność więc szukaj w googlach, w książkach w encyklopediach gdzie możesz. Czasem w ciążę też nie jest łatwo zajść. Mam nadzieję że pomogłam

Moze sobie dla pewności mierz temperaturę przez parę miesięcy o tej samej porze to zobaczysz że jak nie będzie skoku temperatury to znaczy że nie ma owulacji i masz czarno na białym że tabletki działają

Gość rozumiem cie
mialam te same obawy ale kiedys powiedzialam dosc i od prawie 2 lat tylko tabletki(cilest) dziecka nie mam, jezeli zarzywasz regularnie to masz wieksza pewnosc zabezpieczenia niz przy prezerwatywach

Gość zakłopotana.
Gotowosc... uwazam ze jestem gotowa... wiem ze jeszcze dkugo nie bede chciala dziecka ale wiem tez ze nie ma szans na to zeby caoly tez okres zyc bez seksu... ja od dawna, dawna cyztam o cyklach, dzialaniu tabletek, itd ale zawsze i wszedzie dowiem sie ze to nie jest 100% pewnosci i zawsze ta malenka czesc ryzyka mnie tak nastraja... moze ja przesadzam... moje koezanki juz od dawna sie kochaja, przerywany, same gumki i jest ok... nie wiejm od czego to zalezy moze ja wlasnie za duzo mysle o konsekfencjach

Zakłopotana Mów co chcesz ale nie jesteś gotowa. Gotowość nie oznacza że jesteś fizycznie gotowa i ze potrzebujesz seksu tyle i tyle. Gotowość oznacza przyjęcie uroków seksu z całą odpowiedzialnością za to co robisz i z konsekwencją. A ty jednak boisz się tej odpowiedzialności i to panicznie sie boisz. Boisz sie ciąży. Wiadomo że każdy sie tego mniej lub bardziej obawia ale sama zobacz, zabezpieczasz się najpewniejsza metodą, do tego gumki do tego przerywacie i ty nadal czekasz na okres jak na zbawienie. Seks powinien dawać przyjemność a nie powodować tego typu frustracje

Gość zakłopotana.
nie no moze tak to tu naswietliłam, owszem boje sie, czekam jak na zbawienie ale glownie to z 2-3 dni przed. jak juz dochodzi do zblizenia to o tym nie mysle i ciesze sie seksem, potrafie nie myslec o dzioecku podczas, oddaje sie calkiem tej chwili...

Gość zakłopotana.
no jak jest z gumka to o co chodzi... zalozy sie ja a potem jest juz ok.. a jesli chodzi o to ze nie do konca to teraz ten pierwszy raz nie prosilam o to faceta sam nie skonczył, powiedzial ze nie chce zebym potem umierała ze stresu... wiem ze to on sie pilnuje przezemnie ale nie prosial go o to... i jesli juz sie zdecuduje na taki regularnu sex tylko na tabletkach to tez go nie bede o to prosic bpo wtedy bedziemy myslec tylko o tym zeby zdazyc ... zeby nie skonczył we mnie.

Gość ja kiedys przez
3 lata brałam cilest i kochaliśmy się bez gumki codziennie do środka i nie zaszłam więc te tablety mam sprawdzone. Odstawiłam na 3 m-c przed chcianą ciążą i mam dziecko.

Gość roki500
wydaje mi się że autorka jest gotowa i bardzo rozsądna. bo raczej nie są gotowe dziewczyny które o zabezpieczaniu wogóle nie myślą. dziewczyna może za bardzo panikuje ale to w sumie dobry odruch,lepiej myśleć na zapas,

Ale wiesz co. Przełam się, idź całkiem na żywioł do końca bez gumki (chyba że ci sie tabletka zapomni to wtedy z..) i byc może za parę miesięcy jak się przekonasz że tabletki działają to nie będziesz o tym myślała. jak i tak się martwisz tym że zaciążysz z tabletkami to już jak się martwic to się martwić na całego, nic innego cię w tej kwestii nie przekona. Powiedziałabym że troszkę więcej wiary. ;)

Gość lubię ludzi
ludzie złoci ;| tabletki są właśnie po to żeby kończyć w środku i jechać bez innych "zabezpieczeń". jak nie jesteś tego pewna to porozmawiaj ze swoim ginekologiem...

Tak szczerze to ja tabletkom wogóle chyba bym nie zaufała (już pomijając fakt że mam problem z zapamiętywaniem że mam coś wziąć dzisiaj). Miałam w klasie w liceum 3 dziewczyny i jedną na studiach o których wiedziałam że biora tabletki i zaciążyły, wiem tylko że ostro imprezowały. Szczegółów nie znam ale jakieby nie były to jakoś zaufania po tym nie mam. Ale weź pod uwagę w tym odsetku co zachodzi w ciążę przy tej metodzie sa panny które łykają jak cukierki wtedy kiedy sobie przypomną, które gdzieś tam zapomniały zwymiotowały czy coś, albo tez te które oczywiście brały pigułki tylko zapomniały przez ostatnich parę miesięcy żeby złapać faceta na dziecko (ponoć najlepsza metoda na taki akcje). A to wszystko zwiększa twoje szanse jeśli bierzesz tabletki odpowiedzialnie.

Gość zakłopotana.
wielkie dzieki za wszystkie odp :) chyba sie na nie musze zdac, mam super faceta i to mi raczej pomoze :)