Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Iza_Psycholożka

MIĘSO - od którego tygodnia podajecie

Polecane posty

Gość Iza_Psycholożka

Czytałam trochę artykułów na forum i literatury fachowej. Chodzi mi o podawanie mięsa wołowego, ale ogólnie też o wprowadzanie naturalnej, zdrowej diety dorosłych ludzi stosowanej u niemowlaków. Jak wiecie w metodzie Dr Hauptmanna mięso możona podawać już od 6 tygodnia życia. Co sądzicie o tej metodzie. Ja u swojego dziecka też zczęłam podawać mięso w 6 tygodniu i są efekty, ale nie do końca tak dobre jak opisuje Dr Hauptmann. Co wy sądzicie o tej metodzie ?

Gość nie wiem jak inni
Ja karmię tylko piersią i nie mam zamiaru nic podawać do ukończenia 4 miesiąca, wydaje mi się, że 6 tyg. to przesada, układ pokarmowy niemowlęcia nie jest jeszcze przystosowany do trawienia i wchłaniania mięsa, ja poczekam do 6 miesiąca :)

Gość jakie efekty

Gość Iza_Psycholożka
Ale tu chodzi o całokształt rozwojowy dziecka. Na tej metodzie, dzieci szybciej rosną, są zdrowsze, wcześniej mówią, czytają i piszą. Zawartość żelaza w mięsie ma również spory wpływ na produkcję hemoglobiny we krwi, a ta na dotlenienie całego organizmu, w tym mózgu. Słyszałam też o odmianach tej metody aby podawać mięso jeszcze o połowę wcześniej.

6-tygodnia?! Nigdy nie slyszalam o czyms takim ale mi sie to w glowie nie miesci, moje dziecko ledwo oczy otwieralo w tym wieku...Nie no zartuje z tym no ale to przeciez jeszcze malutkie dziecko, nie sadze zeby bylo przygotowane na tego typu rewelacje. J bym za nic nie eksperymentowala :o

Gość jakie efekty
Iza, uwielbiam Twoje tematy :D

Gość jakie efekty
a jak postępy dziecka w pisaniu?

13:00 [zgłoś do usunięcia] Iza_Psycholożka Ale tu chodzi o całokształt rozwojowy dziecka. Na tej metodzie, dzieci szybciej rosną, są zdrowsze, wcześniej mówią, czytają i piszą. Zawartość żelaza w mięsie ma również spory wpływ na produkcję hemoglobiny we krwi, a ta na dotlenienie całego organizmu, w tym mózgu. Słyszałam też o odmianach tej metody aby podawać mięso jeszcze o połowę wcześniej. gówno prawda!!!!! masz wyparny mózg!!!!!!!!!

Gość nie wiem jak inni
Zdaje mi się, że mleko kobiece zawiera żelaza pod dostatkiem, co ma piernik do wiatraka ?

Tez prawda :) ale jakos tak mnie to zaintrygowalo bo na prawde rozne maja ludzie pomysly :) Wiele sie dziwactw naogladalam (albo raczej nasluchalam)

Gość Iza_Psycholożka
Dieta ma ogromny wpływ na rozwój dziecka. Wcześniejsze dostarczenie niezbędnych substancji w przełomowy sposób przyspiesza rozwój tak małych dzieci. W dzisiejszym, tak konkurencyjnym świecie, trzeba szukać różnych sposobów aby dać własnym dzieciom choć cień przewagi, pozwalający na pełniejsze i ciekawsze życie. Nie neguję że tradycyjne metody jak karmienie piersią przez pierwsze miesiące pozwala na prawidłowy i typowy rozwój dziecka. Ale szukajmy lepszych metod dla naszych pociech. Stąd moje pytanie.

Gość nie wiem jak inni
ej wpiszcie tego dr w googla to zobaczycie :) hi hi

Gość jakie efekty
tylko mleko matki jest pokarmem dla dziecka

Gość nie wiem jak inni
a może jest coś jeszcze lepszego ?

Gość jestem w 38 tc
Czy Iza to nowa wersja Jani? Kto mi odpowie? Pytam powaznie :)

12:52 [zgłoś do usunięcia] nie wiem jak inni Ja karmię tylko piersią i nie mam zamiaru nic podawać do ukończenia 4 miesiąca, wydaje mi się, że 6 tyg. to przesada, układ pokarmowy niemowlęcia nie jest jeszcze przystosowany do trawienia i wchłaniania mięsa, ja poczekam do 6 miesiąca mądra i rozsądna matka nie krzywdzi dziecka! będzie lepiej się rozwijało zdrowsze i inteligentniejsze mięsa nie dawaj bo zabijasz tylko warzywa i owoce

Gość Iza_Psycholożka
Ale ja nie podaję tylko mięsa ! Nadal karmię piersią chć dziecko ma już 4,5 miesiąca. Chodzi tylko o takie zbilansowanie diety, aby wartoć, ilość i jakość składników pokarmowych jeszcze bardziej wpłynęło na rozwój dziecka. Mięso podaję od 6 tygodnia tak jak w tradycyjnej metodzie Dr Hauptmana. Na żadne eksperymenty z przyspieszaniem takiego podawania się nie zdecydowałam. Chodziło mi po prostu o opinie, ewentualnych innych matek stosujących tę metodę.