Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasiulaha

Prezent na wiankowe

Polecane posty

Moi znajomi zaprosili mnie i meża na impreze zwaną wiankowym.Nigdy nie byłam na takiej imprezie i nie wiem za bardzo czy powinniśmy cos kupić by nie pójśc z \"gołą reka\".Czy moze dopiero na wprowadzinowe zaniesć prezent.Będę wdzieczna za podpowiedź

Gość co to jest wiankowe
???

Jeżeli ktoś buduje dom i jest na etapie zakrycia go(dach) wtedy robi się wiankowe jakies kwiaty stawia się na schodach i opija się tylko nie wiem co.

Gość to jest WIECHA
a nie jakieś wiankowe wiankowe to sie kojarzy jakbyś wianek miała stracić ...

Gość każda okazja jest dobra
żeby się napić. Kup im wiechę kwiatów i pół litra. Bez przesady - to nie parapetówa, żeby prezenty kupować.

Wiecha - uroczystość zawieszenia wiechy to tradycja budowlana. Zwyczajowo świętowano zakończenie ważnego etapu budowy domu, czyli położenie ostatniego elementu konstrukcji dachu. Na uroczystość wykonawca robót zapraszał wszystkich pracujących przy jego budowie oraz inwestora, czyli osobę, która zleciła jego wybudowanie.

Rozumiem, że budowałaś ten dom? :) Ja też uczestniczyłam w "wypędzaniu diabła z komina", ale piłam z facetem, który mi stawiał kominek, a nie z krewnymi i znajomymi królika. :)