Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość michalina22

Mam bardzo ważne pytanie ! Antykocepcja

Polecane posty

Gość michalina22

witam ! Niedługo przyjeżdza mój chłopak i chciałabym się zabezpieczyć hormonalnie. Jednak dzisiaj wyjeżdżam na wakacje i nie będe miała czasu na wizytę u ginekologa. Wpadłam na pomysł, żeby poprosić moją koleżankę, żeby poprosiła lekarza (bo niedługo idzie na wizytę)o wypisanie jeszcze receptydla mnie na Yasminelle albo jakieś inne. Jestem młoda a te mają mniejszą dawkę hormonów i myślę, że byłyby dla mnie najlepsze. Brałabym je przez jakiś okres czasu a potem poszłabym się przebadać żeby dobrać te właściwe. Uważacie, że lekarz wypisałby jej receptę gdyby poprosiła? I czy to dobry pomysł? Naprawdę jedyny b ja musze brać tabletki, prezerwatywa zawiodła nie raz a ja nie mam czasu na wizytę :(

Gość michalina22
jeżeli nie znasz odpowiedzi na moje pytanie , nie odpowiadaj to mi nie pomaga. Mam nadzieje, ze odpisze ktos bardziej madry.

nie, nie wypisze leków dla koleżanki, no sorry :O Zresztą co to za pomysł... słyszałaś coś o jakichś tablektach więc postanowiłaś brać je przez jakiś czas, a potem pójść do lekarza, brawo, gratuluję dojrzałości :O

uwierz mi, że znam odpowiedź w tym temacie. lekarz NIE WYPISZE tabletek dla obcej osoby, no co ty sobie wyobrażasz w ogóle... Zresztą co to za tłumaczenie, że skoro "przyjeżdża twój chłopak" to ty "musisz brać tabletki" :O

Gość 1234567....
popieram fioletowy widelec trzeba było pomyśleć wcześniej i wybrać sie do lekarza nie znam lekarza który wypisałby receptę na tabletki nie swojej pacjentce

Gość niezbyt madra metoda
zle dobrane moga ci bardziej zaszkodzic niz pomoc, w dodatku z pierwsza tab czekasz na okres, na to pewnie tez nie bylo by czasu wiec pytanie po co? co do lekarza jesli chodzicie do tego samego on cie zna to moze by i przepisal w innym wypadku szanse zerowe

Gość michalina22
Oczywiście, że musze jestem zdrowo myśląca i chce sie zabezpieczac ;/ a nie latac z brzuchem jak reszta innych glupich dziewczyn. Poza tym to jest jego pacjentka dlatego moglby je wypisac?

Gość michalina22
Wiem, że mogą mi zaszkodzić i wiem też że musze poczekać na okres, a akurat dostane go 07.08. Mam pojęcie o ich stosowaniu.

Jak ja szlam do lekarza to przepisal mi harmonet tylko dlatego,ze akurat mialam ulotke z tymi tabletkami.wiec jak ona pujdzie tez pewnie specjalnie nie beda jej ich dobierac.dostawalam recepte zawsze na 3 pudelka bo tak chcialam.nie mialam czasu ani checvi chodzic co miesiac po recepte.wiec kolezanka moze poprosic o wiecej recept i powiedziec,ze nie bedzie miala czasu byc tu za miesiac.a te tabletki sa akurat jedne z lepszych wiec jak chcesz zaczac to niech kolezankla ci pozyczy a jak ty pujdziesz po recepte to jej oddasz i tyle.tylko nie rob przerwy w braniu i bierz te same i nie powinno byc problemu.nie wiem dlaczego dziewczyny tak na nia naskoczylyscie

Gość borabora
lekarz nie wypisze ci hormonów bez wizyty w gabinecie.

słuchaj, ja też jestem pacjentką mojego lekarza, i nigdy NIGDY nie wypisze mi leków dla koleżanki!! czy to nie jest jasne? antykoncepcja hormonalna to poważna sprawa! Skoro nie zdążysz pójść do lekarza (a więc pewnie nie zdążysz poczekać do pierwszego dnia miesiączki) to niestety, ale tabletek nie będziesz miała... Coś ty sobie myślała, że koleżanka ci załatwi tabsy a ty je zaczniesz brać, kiedy ci się podoba, bo przyjeżdża twój facet??

A wogole to tabsy sie przeiez dobiera szczegolowo a nie takie jakie wpadna :o

angel from hell- nie rozumiem, jak możesz doradzać coś takiego :O Ale to już wasza broszka autorko, zwracam honor w kwestii rozpoczęcia brania tabletek, bo nie doczytałam, że jednak masz o tym pojęcie, przepraszam.

"prezerwatywa zawiodła nie raz a ja nie mam czasu na wizytę" - jedyny wniosek jaki mi sie nasuwa to daruj sobie seks. Tym bardziej swiadcza o tym Twoje chore pomysły. Nie mialas czasu na wizyte? A chyba myslalałas o tym wczesniej, skoro gumki zawiodły. Troche dojrzałosci. Tabletki antykoncepcyjne to nie są cukierki ktore mozesz brac kiedy chcesz i jak chcesz. To hormony ktore przestawiają całe Twoje ciało. Bierze sie je miesiacami a nawet latami. Moj lekarz mowil jak mi przepisywał ze w pierwszym opakowaniu lepiej gumki stosowac bo organizm sie dopiero przyzyczaja do tabletek i one nie sa 99% skuteczne tylko duzo duzo mniej.

Gość michalina22
Mój facet przyjeżdza akurat jak dostaję miesiączkę. A jeżeli lekarz nie wypisze dla koleżanki to Ona może poprosić o więcej recept dla swoich tabletek i da mi je?

Gość michalina22
Owszem nie miałam czasu na wizytę. Moja przyjaciółka gdy guma zawiodła załatwiła mi escapelle ( no ale to już zupełnie inna sprawa ).

max wypisze na 6m-cy na wiecej nie moga(podobno)

Gość fgfd
lekarz moze wypisac tylko na karte pacjenta. jedyne co twoja kumoela moze zrobic to wziasc tabsy na siebie a potem je tobie sprzedac.

koleżanka moze poprosić o więcej recept- kwestia tego, dlaczego chcesz brać tabletki, które ma twoja koleżanka, a nie poczekać na swoją wizyte? No sorry, piszesz, że nie jesteś głupia żeby z brzuchem latać, ale skoro prezerwatywa zawiodła wiele razy, a ty teraz imasz się takich metod, no to wybacz, ale o twojej dojrzałości to raczej nie świadczy.

zamiast pierdzulic na kafe to bys wziela dupsko w troki i zarejestrowala sie prywatnie do lekarza, bez kolejki i tabletki bys miala. ale jak wolisz sie wyslugiwac kolezanka to ty masz ladne podejscie.

Gość michalina22
No właśnie, takie badania trwają długo, bo jak będzie chciał zbadać mi hormony to i tak bym się nie wyrobiła do mojej miesiączki z tabletkami (07.08) ...

racja, może wziąć tabsy na siebie- ale jedna i druga siebie warta, skoro jedna odda tabletki koleżance która nie miała badań i druga, która chce te tabsy brac :O

ciakawe w ogole ze akurat dzisiaj ci sie o tych tabletkach przypomnialo kiedy wyjezdzasz. nie moglas wczesniej tego zalatwic?

ale ze swoim chlopakiem to koniecznie musisz sie bzykać już teraz? jak już macie takie złe doświadczenia z gumkami, to może darujcie sobie seks na ten miesiąc, bedzie lepiej dla was :O

z tymi badaniami noie przesadzajcie ja jak poszlam do lekarza zapytac sie o tabsy to mi je po prostu wypisal, dopiero jak po 3 m-cach poszlam po nowa recepte trafilam na moja kochana pania doktor i to ona zrobila mi wszystkie badania, wiec nie ma co przesadzac sa tacy i tacy

Gość gjhghj
szczegolowo ? moj gin najpierw przepisal mi Cilest, bez zadnych badan hormonalnych, niczego, powiedzial , ze te stosuje wiele kobiet i poleca je. jak mi przestaly sluzyc po paru latach (zaczely sie migreny itp) postanowil przepisac mi logest a potem yasminelle... jak czytam o tej histerii na temat badan przed tabsami jakby naprawde mozna bylo to zbadan i zrobic wlasnorecznie pod katem hormonow jakies tabletki to mnie smiech ogrania. kazde tabsy sa robione masowo i dopoki nie sprawdzisz na sobie jak bedzie twoj organizm je tolerowal nic innego lekarz nie poradzi. tylko rozhisteryzowanym kobietom, mozna wmowic ze jakies badanie cos daje, nie ma badan hormlnalych pod katem tabletek anty...

Gość michalina22
fioletowy widelec, dlatego że nie zdąrzę a mój chłopak będzie tylko dwa tygodnie a następny raz spotkamy się dopiero na gwiazdke !! Dlatego nie szłam do lekarza, bo nawet nie wiedziałam czy sie jeszcze zobaczymy... stąd to całe niedojrzałe zamieszanie ;/. Gdy dowiedziałam sie że przyjeżdza ( wczoraj ) już było za późno na wizytę .bo dziś wyjeżdżam

Gość 1234567....
proponuje żebyś jutro z rana poszła do ginekologa i zapytała może przepisze Ci tabletki bez robienia badań hormonalnych ?