Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Justyśa

Podróżowanie w pierwszych tygodniach ciąży

Polecane posty

Gość Justyśa

Witam. Nie dawno dowiedziałam się o mojej ciąży:), niestety pierwszą na tym etapie wizytę u ginekologa mam za 1,5 tygodnia. Czuję się dosyć dobrze, dokuczają mi niewielkie bóle podbrzusza, są coraz rzadsze (skurcze, takie jakby okresowe). Od paru miesięcy planowaliśmy z mężem wypad do Szklarskiej Poręby, tak po prostu żeby odpocząć od codzienności, poczytać książki i pospacerować. Oczywiście wyprawy w góry odpadają w obecnej sytuacji. Obawiam się jednak, że coś może grozić mojemu maleństwu w brzuszku. Co myślicie o tym?

nic mu nie grozi, tylko nie skacz na bungee i nie przeforsuj się :)

A co Ci moze grozic??? Ja mam zdrowe podejscie do ciazy... Bedac w pierwszej, w 5 tc, pojechalismy do Szczawnicy.... na szlaki tez chodzilismy, tylko takie lagodniejsze..... rowerem jezdzilam, w 4 miesiacu plywalam kajakiem..... Ciaze mialam idealna, dzieciatko urodzilo sie 4 dni przed terminem... Natomiast w drugiej ciazy nie wyjezdzalam na poczatku, roweru ani kajaka nie uzywalam,a od 23 tc musze lezec, bo mam rozwarcie i krotka szyjke :-O nie ma wiec reguly...

Gość na poczatku ciąży też miałam
zaplanowany wyjazd w góry. zadzwoniłam do mojej lekarki, żeby zapytać co o tym sądzi. Ona w pierwszych tygodniach odradza. 2 trymestr to już co innego. w pierwszych tyg ciąża jest bardzo delikatna. zmiana klimatu czasem może doprowadzić do tragedii. Ona pracowała wiele lat właśnie gdzieś w pobliżu gór i opowiadała ze co chwile trafiała do niej pacjentka prosto ze szlaku. jak piszę- nie chodzi tu nawet o wysiłek tylko o zmianę klimatu. zrobisz co zechcesz. Zaraz mnie zakrzyczą , ze matka polka. JA nie należę do przewrażliwionych ale z wyjazdu zrezygnowałam. Pojechałam trochę później i bliżej. Straciłam przy tym nawet zaliczkę ale nie chciałam ryzykować.

Gość Justyśa
Mój wyjazd będzie trwał 5 dni. W Szklarskiej jestem 2-3 razy w roku i zawsze bardzo dobrze się tam czułam, muszę powiedzieć że klimat mi bardziej pasował niż na nizinach. No ale teraz to inna sytuacja i się niepokoję bo wyjazd już za dwa dni.

Gość na poczatku ciąży też miałam
no ja miałam jechać na 4 dni. też lubię góry i dobrze się czuję ale nie chciałam ryzykować. Wiem , ze wiele osób jeździ i nic się nie dzieje. Ja stwierdziłam ,że jeden wyjazd moge sobie odpuścić. Nie chciałam się znaleźć w tej grupie które żałowały. Jeśli jednak zdecydujesz się wyjechać to zyczę udanego i szczęśliwego wypoczynku

nie sluchaj glupot, jak sie dobzre czujesz to jedz i tyle, ja sie zle czulam a mimo to jezdzilam na kilka dni w gory, ok 10tc bylam w ustroniu na rowerach z mezem, w 14tc nad jeziorem na kajakach :) na tyle na ile moglam to odpoczywalam, kiedy rzygalam to rzygalam, czesto sie kladlam na chwile i nic mi sie nie stalo z ciaza :D lekarz nawet miz alecal ze jak jest alto to zeby wykorzystac a nie lezec w domu kiedy nei musisz

Gość jeśli już to
"auto".i gratuluję wyobraźni

acha a jak juz bylam w ciazy ale o tym nie wiedzialam wracalam z wyprawy samolotem i tez mi nic sie nei stalo a to juz mozna bylo liczyc jako 3tc-4tc :) w 3-4 mcu bylam na zrodlach termalnych i sie czulam wysmienicie wiec szczesliwego wypoczynku zycze

Gość jestem w 38 tc
Spokojnie jedz i o nic sie nie martw. Ciaza to nie choroba! Ja jezdzilam i latalam do ok. 30 tc i prywatnie i sluzbowo i nie bylo najmniejszego problemu, takze jedz i baw sie dobrze :)

Gość Justyśa
Hmmm ... zdecydowałam, że jadę. Właśnie się przygotowuję do tego wyjazdu (w razie czego wezmę no spe, chociaż skurcze pomału ustępują i są coraz rzadsze) no i zaplanowałam że góry będę podziwiać z daleka a pozwiedzam parę miejsc, które są położone z dala od Szklarskiej, więc w górach będę spędzać jeszcze mniej czasu :). P.S. zaczynają mnie boleć piersi ;))

Gość Justyśa
Ostrożności nigdy za wiele ...

Gość Justyśa
Witam ponownie!!! Tydzień temu wróciłam ze Szklarskiej Poręby. Wyjazd był niesamowity, dużo odpoczywałam i nie chodziłam po górach. Po powrocie zaczęły mi dokuczać mdłości i bardzo bolą mnie piersi, poza tym czuję się wspaniale (kiedy nie wymiotuję ;) ) Pozdrawiam przyszłe mamy :)

Gość gość
Fajnie, że znalazł się ktoś z takim pytaniem, ja tez zastanawiam się nad wyjazdem wraz z mężem na podróż służbową, zagraniczną, na 2 tygodnie a jestem w 6 tygodniu ciąży. W pierwszej chwili myslalam ze to żaden problem, jedziemy samochodem, robimy przerwy, odpoczynki, noclegi, weekend na spokojnie miedzy spotkaniami, ale potem zaczelam sluchac i czytac żeby uwazac, ze to wcześnie, ze rozne rzeczy się przydarzają i nieco się przestraszyłam, ze potem będzie to moja/nasza wina ze się zdecydowaliśmy... Dzieki za pomoc :)