Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brak wiedzy na ten temat

co to jest konflikt serologiczny?

Polecane posty

Czy moglybyscie mi wyjasnic, na czym polega konflikt serologiczny? Moj chlopak ma grupe krwi 0RH+, ja wlasnie wczoraj zrobilam badania na grupe, wynik bede miala jutro. Jakiej grupy nie moge miec, zeby nie doszlo u nas do takiego konfliktu?

Gość maximmma
a google idiotko masz czy ci zdechło????????????????

czyli musze miec plusa? A jesli mam minusa, to co grozi naszemu ewentualnemu dziecku? i czy mozna sie jakos przed tym ustrzec? bierzemy slub w pazdzierniku i zaraz potem chcemy sie starac o dzidziusia, wiec wolalabym wiedziec.

zdechlo mi :P

Konflikt serologiczny może zaistnieć wtedy, gdy kobieta ma grupę krwi z Rh-, a mężczyzna z Rh+. Osoby z Rh ujemnym, czyli bez czynnika Rh, mają przeciwciała przeciwko właśnie temu czynnikowi. Takim ludziom np. nie można przetoczyć krwi z Rh dodatnim. Wówczas w czasie ciąży, gdyby dziecko odziedziczyło grupę krwi po ojcu i gdyby doszło do zmieszania krwi matki i płodu, to organizm kobiety wytwarzałby przeciwciała przeciwko krwi własnego dziecka. Jest to oczywiście bardzo niebezpieczne, dlatego bada si krew przed i w trakcie ciąży. Przy pierwszej ciąży podaje się immunoglobulinę, która ma zapobiegać występowaniu konfliktu serologicznego w czasie jej trwania, a także zabezpiecza przed nim przy następnych ciążach.

Sama mam krew A Rh-, a mój mąż A Rh+. I po poronieniu dostałam w szpitalu właśnie immunoglobulinę, aby w razie czego przy następnych ciążach nic się nie stało. A teraz też staramy się o dzidzię:)

U nas byl ten sam problem. Nie martw sie , zaraz po porodzie dostaniesz zastrzyk z immunoglobuliny, która ustrzeze Twoje nastepne dziecko, gdyby rzeczywiscie był u Was konflikt. Przy pierwszym dziecku zazwyczaj nie ma problemu , wiec głowa do góry !

Dziekuje Arista :), jak widac uprzejmosc i kultura nie boli ;)

Gość cccccccc
przy pierwszej ciąży nie ma żadnego konfliktu.. mówiąc łopatologicznie, przy porodzie twoja krew może się zmieszać z krwią dziecka, wówczas twój organizm tworzy przeciwciała które w przyszłej ciąży mogą, ale nie muszą..''zwalczac'' dziecko które będziesz w sobie nosić, wtedy mówimy o konflikcie;] ja mam 0- moj mąz ma 0+ i tez spanikowalam

pytam, bo znam przypadek dziewczyny, ktora ma taki konflikt z mezem, wprawdzie ma teraz zdrowego synka, ktory ma juz 5 latek, ale przy pierwszej ciazy urodzila martwa dziewczynke w 9 m-cu ciazy! Musiala rodzic naturalnie, wiedzac ze rodzi niezywe dziecko!To byla wlasnie pierwsza jej ciaza, czyli to znaczy, ze pierwsze dziecko nie zawsze jest bezpieczne?

Hm... a co masz na myśli pisząc "bezpieczne"? Tak naprawdę żadna ciąża nie jest w 100% bezpieczna, każda może nieść ze sobą jakieś ryzyko, powikłania, komplikacje, a wiele spośród czynników ryzyka nie ma związku z konfliktem serologicznym. Ja swoją pierwszą ciążę poroniłam, ale mam nadzieję, ze tym razem będzie już dobrze... :)

piszac bezpieczne odnioslam sie do slow cccccccc, ktora napisala ze przy piewszej ciazy nie ma zadnego konfliktu

Arista, na pewno bedzie dobrze tym razem, zycze Ci powodzenia i trzymam kciuki! A jesli moge zapytac... jesli nie chcesz to nie odpowiadaj - czy pierwsza ciaze stracilas wlasnie poprzez konflikt, czy byl inny powod?

ja mnialam konflikt ja mam rh - a moj M rh + mala ma krew ojca mimo to urodzila sie zdrowa dostala 10 pkt ;)

Wiesz, tak naprawdę najczęściej przyczyny poronień są nie ustalone. To jest problem trudny do zdiagnozowania. Nie wiem, dlaczego poroniłam, ale wątpię, by przyczyną był konflikt serologiczny.