Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Klaudia129

Jak ją przekonać ?

Polecane posty

Gość Klaudia129

Mam mały problem moja mama nie chce żebym używała tamponów mówi że ona nie używała to ja też nie bd nie wiem jak ją przekonać a jak noszę potpaski czuję się jak bym miała pieluchę pomóżcie

A ile masz lat? Tampony sprzyjają zapaleniom, ponieważ krew i śluz, który powinien wypłynąć, jest gromadzony w tamponie i w nim ulega rozkładowi. Teraz jest taki wybór podpasek, że naprawdę można znaleźć coś dla siebie. Cienkie, grube, długie, krótkie, firma siaka i owaka... Okres trwa tylko kilka dni i jest raz w miesiącu :) Naprawdę można przeboleć :) A tampony - od święta, gdy nie ma innej rady. Podpaski i tak musisz stosować na noc (tamponów nie można), więc co za różnica... Mnie bardziej denerwują w nocy niż w dzień.

Gość joojjjjj
coza stwierdzenie że tamponów niemożna w nocy?? skąd się kobieto urwałaś?? ja używam i w dzień i w nocy i niemam żadnych problemów - a co do zapaleń jak się je dobrze wymienia to są bardziej higieniczne niż podpaski bo krew niesiedzi na zewnątrz gdzie w zetknięciu z powietrzem gnije i wogóle - od paru lat ani razu niemiałam podpasek i niewyobrażam sobie ich nosić i niemiałam żadnego zapalenia ani nadrzerki ... a co do porady to przecież niemusisz się mamie spowiadać z tego co masz w majtkach?? kup sobie zapas sama tamponów żeby nie musiała ona kupować i poprostu noś i już - przecież ona niemoże toba rządzić - jak pozwolisz jej teraz to zawsze będzie miała ważniejsze zdanie od ciebie - a przecież swój wiek już masz - jeśli będzie robiął afery to ją weź do gina i niech ten jej powie - bo to że ona nienosiła to nieznaczy że ty masz niekorzystać z rozwoju - moja mama też nosi okropne grupe podpaski i niechce się przekonać do nawet tych cienkich ale w to co ja robie nigdy się niewtrącała

Informacja, że nie zaleca się stosowania tamponów w nocy jest (a przynajmniej była, gdy używałam tamponów) w ulotce. To samo powiedział mój gin - w nocy wydzieliny jest mało (organizm zwalnia, a my nie wykazujemy się taką aktywnością jak w dzień), a tampon zalega w pochwie. Również od mojego lekarza mam informację, że tampony sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych (szczególnie u kobiet o takiej tendencji). Gdy leczyłam grzybicę, lekarz kilka razy pytał o tampony i podkreślał, że ich regularne stosowanie może się skończyć zapaleniem. Dodam, że to nie jest lekarz starej daty, który żyłby zabobonami. Oprócz bakterii tlenowych, w naszym organizmie występują bakterie beztlenowe, które nie potrzebują żadnego kontaktu z powietrzem, by mieć idealne warunki do namnażania się. Oczywiście każdy stosuje co chce, jednak stosując jakąkolwiek metodę, trzeba znać jej plusy i minusy.

Gość ale wy sie nakrecacie
Każdy używa co woli i jak woli, ja osobiście od podpasek dostawałam podrażnień, uczuleń :o wiec moja ginekolog sama zaproponowała mi tampony - używam ich juz z 8 lat (zarówno dzień i noc w trakcie okresu) i NIGDY nie miałam grzybicy ani zapalenia. Ważne by je wymieniać regularnie i dbać o higienę. Podpaski niezmieniane regularnie też mogą powodować zapalenia, np. cewki moczowej gdyż krew z podpaski ma z nią styczność :o