Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja się zastanawiam

zmieniacie nazwisko czy zostajecie przy swoim a może dwuczłonowe ??

Polecane posty

Jako osoba, ktora w zasadzie powinna miec nadal swoje lub dwuczłonowe nazwisko (kupa papierów, dyplomy, pieczątki) powiem tak: moja znajoma w tamtym roku wyszla za mąż i ma dwuczłonowe - sprzedaje na rynku ryby, utrzymują się za 800 zł a mąż pije - odwidziało mi się szczerze mówiąc i nie uważam juz tego za coś wspaniałego :) BEZ URAZY :)

Gość kobietki
ale w nazwisku dwuczlonowym nie chodzi o to, zeby bylo wspaniale i modne (bo podobno takie jest teraz "modne") i nie wiadomo jakie jeszcze. przynajmniej moim zdaniem nie o to chodzi. w moim przypadku nazwisko dwuczlonowe to jedyny sposob, zeby miec nadal swoje nazwisko i zarazem nazwisko meza. bo jak juz pisalam, na samo nazwisko meza nigdy sie nie zgodze, bo do swojego jestem przywiazana i nie zmienie. nie uwazam, ze takie nazwisko moga miec tylko bogate businesswoman, a "zwykle" kobiety juz nie. kupie rybe zarowno od pani Nowak, jak i od pani Nowak-Kowalskiej. co to za roznica dla mnie, moze ona tez byla przywiazana do swojego nazwiska.

Gość ale wy sie nakrecacie
ja też tego nie postrzegam przez pryzmat czego "elitarnego" - to prywatna sprawa osoby jakie nazwisko nosi i czyje, w nosie mam mody i co jest "trendi" :D Będzie dwu członowe - za długo czekałam na swoje panieńskie nazwisko ;)

Gość takamoda
Jest teraz taka moda bowiem dwu człononowe kojarzą z z byciem "elitarnym". Kiedyś takie nosiły tylko lekarki albo prawniczki czyli kobiety które z reguły podtrzymywały rodzinny zawód i ich nazwisko sie w danej branży liczyło z uznaniem. Te dwa zawody cieszyły sie ( i cieszą) dość dużym poważaniem stąd ta moda ;) PS. Jestem lekarką i mam nazwisko panieńskie i mąż ma również moje bowiem jego zbyt ładne nie było i sam chciał je zmienić ;)

Moja kumpela jeszcze dalej poszla w byciu 'oryginalnym' i podala dwuczlonowe nazwiska dla przyszlych dzieci:-)Dodam,ze ani ona,ani jej maz nie maja prestizowych nazwisk,nie pochodza z rodzin prawniczych,ani nie robia kariery naukowej.Jezeli zastanawiamy sie czy to jest moda czy nie,zastanowmy sie,czy gdyby dzisiejsze panny mlode wychodzily za maz 20lat temu,przybralyby nazwisko dwuczlonowe.Pewnie znakomita wiekszosc nie.