Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

owocowka27

umowa na zast. na czs okreslony a ciaza

Polecane posty

Witam jestem w 11 tyg ciazy. Do konca sierpnia mam umowe na zast na czas okreslony, jestem nauczycielka. Zastanawima sie co w takiej sytuacji moge zrobic, mam mozliwość pracy dalej na pol etatu. Na takich samych warunkach? Czy ktos wie czy chorobowe przedłuża taka umowe??

Gość przedluza chorobowe

Gość jednak watpie czy tak dlugo
ja dociagałam 1,5 m-ca bo mialam 2 umowy na czas zastepstwa i brakowalo mi do zasiłku

Gość z tym ze ja mialam nie na czas
okreslony a na czas nieobecnosci w pracy (tak ujete) osobe ktora zastepowalam

Gość kolaczek
umowy na zastępstwo są specyficzne nie wiem czy przedłużają, najlepiej zadzwoń na infolinie do PIPU :)

Wiesz, skopiowałam Ci odpowiedź prawnika z najnowszego numeru "M jak mama", wprawdzie chodzi tam dokładnie o zasiłek macierzyński, ale jest też poruszony problem umowy na zastępstwo (szczególnie w drugiej części). Wynika z tego, że pracodawca nie ma obowiązku przedłużać Ci umowy "Pracuję od ponad roku na podstawie umowy na czas zastępstwa innego pracownika, która wygaśnie 31 sierpnia 2009 r. Termin mojego porodu to 17 września 09 r. Czy wobec tego będzie mi przysługiwał zasiłek macierzyński? Zgodnie z art. 29 ust.1. ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która urodziła dziecko w okresie ubezpieczenia chorobowego albo urlopu wychowawczego. Zasiłek macierzyński przysługuje także w razie urodzenia dziecka po ustaniu zatrudnienia (i ubezp. chorobowego), ale tylko wtedy, gdy ubezpieczenie ustało w okresie ciąży w skutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji zakładu pracy albo z naruszeniem przepisów prawa, stwierdzonym prawomocnym orzeczeniem sądu. Poza tym prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia przysługuje tylko pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony (lub na czas wykonywania określonej pracy), z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu. Pracodawca jest zobowiązany do przedłużenia umowy do dnia porodu, jeśli umowa o pracę zawarta na czas określony albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc ulegałaby rozwiązaniu po upływie 3 miesiąca ciąży, jednak nie dotyczy to umów zawartych na czas określony zawartych w celu zastępstwa innego pracownika. Wobec powyższego, nie będzie przysługiwał zasiłek macierzyński, ponieważ urodzi Pani dziecko w okresie, gdy nie będzie już Pani objęta ubezpieczeiem chorobowym- Pani umowa o pracę wygaśnie, a pracodawca nie musi jej przedłużać do dnia porodu. Jedyne wyjście to negocjacje z pracodawcą i przekonanie go do dobrowolnego przedłużenia umowy do dnia porodu".

Ja pracowałam na umowę o zastępstwo i nikt mi umowy nie przedłużył.

Gość umowy nie przedłuza ale na
chorobowe mozesz isc

Gość dzwonilam do zusu i mozna prze
przeciagnac ale chorobowym wlasnie

hmm tylko nie wiem, czy jeśli powiem o ciąży dostane nową umowę, i popracuja troche i od stanu m ojego zdrowia bedzie wszystko zalezało ale ta umowa dalej bedzi etaka sama wiec zero korzysci.

jesli jest umowa na czas okreslony to do 3 m-ca moga Cie zwolnic z pracy

Gość owocoka27
a jesli po zakonczeniu umowy 31.08 poszlabym na bezrobocie to jak jest z macierzynskim??

Gość nie dostaniesz

Gość nie dostaniesz
Twoja sytuacja jest dokładnie taka jak opisuje magderin. Jest to umowa na czas określony, ale na ZASTĘPSTWO, więc mimo upływu 3 m-ca ciąży nie podlega przedłużeniu, macierzyński nie będzie ci przysługiwał, chyba że dopracujesz do końca ciąży.