Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jotka79

Kleszcz u rocznego dziecka!!!

Polecane posty

Witajcie. Prosze, podzielcie sie swoimi doswiadczeniami. Chodzi o to, ze mojego rocznego synka prawdopodobnie ugryzl kleszcz poniewaz w miejscu ukaszenia pojawil sie charakterystyczny dla boreliozy rumien. Lekarka chorob zakaznych zlecila 5 dniowy antybiotyk sumammed forte i stwierdzila, ze wiecej nic sie z tym nie robi. Tylko mam obserwowac dalej czy synek nie ma jakichs objawow dziwnych typu bole stawow, rak, nozek, glowy itp. itd. Byla dos niekontaktowa, ze az balam sie jej spytac. A pytanie brzmi: czy to leczenie w tak wczesnym stadium zawsze jest skuteczne? Czy mimo leczenia choroba moze sie rozwijac? Jak czeste sa to przypadki? A czy moze dojsc do kleszczowego zapalenia mozgu lub opon mozgowych czy w tym przypadku nie? Prosze powiedzcie co wiecie bo boje sie o mojego skarba...

Gość nie wiem jak u dziecka
ale miała moja teściowa. Wyszedł jej rumień, zrobili badanie krwi (poszła prywatnie-badanie na borelioze) dostała jeden antybiotyk, znów badanie - borelioza nadal była, nastepnie dwa kolejne antybiotyki i ostetecznie została wyleczona. Nie doszło do zapalenia mózgu ani nic podobnego, nogi ją jedynie bolały. Czy twoje dziecko miało robione badanie z krwi na borelioze?

Zrobilam mu prywatnie to badanie i wyszlo ujemne, ale to podobno bylo jeszcze za wczesnie. A lekarka powiedzial, ze nie trzeba robic juz zadnych badan. Tylko jesli bedzie sie inaczej czul to wtedy przyjsc. A Twoja tesciowa zle sie czula?

Gość co znaczy prwdopodobnie
? wyciągnęłaś tego kleszcza?

idz szybko do innego lekarza :O mnie kiedys tez gryzly kleszcze i dawali mi gowniane antybiotyki, ktore tylko zatarły obraz borezliozy, a nie pomogly BO: na BOREZLIOZE JEDYNYM ANTYBIOTYKIEM JEST DOKSYCYKLINA :O mnie m.in tym sumamedem leczyli i teraz mam juz borezlioze, ale przewlekłą :O

Gość nie wiem jak u dziecka
No własnie według tego co wiem badanie jednak jest potrzebne. Moja teściowa poza rumieniem na początku nie miała żadnych objawów. Po pierwszej serii antybiotyków wynik był dodatni, a mimo to czuła się dobrze. Podali jej drugą serię i po niej już badania nie robili bo się źle czuła - nogi ją strasznie bolały. Po trzeciej serii zrobili po chyba dwóch miesiącach badanie - tyle lekarz kazał odczekać, czuła się dobrze i wynik byl ujemny. Skoro u Twojego dziecka wynik był ujemny i dostał antybiotyk to chyba nie ma powodów do obaw. Ale ja po antybiotyku zrobiłabym ponownie na własną ręke badanie np miesiąc po. nie martw się, głowa do góry!

Lilly Rose! Czy leczylas sie zaraz po ugryzieniu kleszcza od razu czy pozniej? Skad wiedzialas, ze sumamed nie pomogl? Zle sie czulas?

Gość klesz jak si wgryzie
to nie da się go nie zauważyć, zanim odpadnie pasożytuje na skórze sam odpada po paru dniach jak opije się krwią i jest wtedy duży i obrzydliwy :P skoro ty go nie widziałaś na skórze dziecka, to nie był kleszcz

po kazdym kleszczu dostawalam antybiotyk :o a raczej pseudoantybiotyk bo nic nie pomoglo :O tyle, ze ja nie mialam rumienia, ale kazali brac antybiotyk :O idz do innego lekarza

Gość jeżeli nie widziałaś i nie
usuwałaś tego kleszcza, to go tam nie było, może ukąsiła go meszka albo komar i ma reakcję alergiczną?

A to kleszcz może ugryźć w sekundzie i sobie idzie? Bo ja uważam,że on się mu musiał wbic i go powinnaś wyciągnąć;/ A jego mogło ugryźć jakieś inne stworzenie. Rumień pojawia się tylko po kleszczu-co za bzdura;]

Czemu mam isc do innego lekarza? U nas nie ma innego lekarza... To leczenie jest zle czy co???? Kleszcz mogl sie napic i odcsepic, to sie zdarza podobno. Rumien pojawia sie tylko po kleszczu.

To nie bzdura! Rumien czyli kolko czerwone w srodku biale tylko po kleszcu .

Ja mam co chwile wbitego kleszcza i sama sobie radzę z usuwaniem;] nigdy nic mi sie nie stało ale moja mama miała Boreliozę od kleszcza-wyleczyła się a mój znajomy na boreliozę zmarł...

,,Kleszcz mogl sie napic i odcsepic, to sie zdarza podobno. Rumien pojawia sie tylko po kleszczu.'' Żeby się napił i odczepił to musiało by minąć 3 dni;]

Gość mógł się napić i odczepić
ale to trwa parłę dni, chyba zauważyłabyś go, zakładam, że conajmniej raz dziennie kąpiesz dziecko :P

jotka ma racje rumien wedrujacy jest TYLKO po kleszczu co innego reakcja alergiczna w postaci plamy czyli zaczerwienienie na moje oko jest złe - po pierwsze NAJMNIEJ w przypadku wystapienia boreliozy antybiotyk stosuje sie 3 tygodnie, a nie :O pozal sie Boze 5 dni !!!!!!!! sory za wyrazenie, ale ta lekarka jest mocno popierdolona bo dobrze wie co to borelioza i jakie sa jej pozniejsze konswekwencje !!!!!! a co do ugryzienia kleszcza: moze po prostu ugryzc i zarazić nie musi sie wbijać !

Gość rumien nie pojawia sie
zaraz po ukąszeniu tylko zazwyczaj po 7-14 dniach od chwili ukąszenia.

Gość poza tym czy dziecko
przebywa w lesie albo chodzi po wysokiej niekoszonej trawie blisko lasu?

Gość Ja wylapywalam kleszcze w
pierwszych godzinach, wtedy są bardzo małe, jeden ktorego wyciagnelam mial moze 1 mm długosci a zauwazylam go tylko dlatego że zaczela mnie skora swedziec i myslalam ze ugryzl mnie znow komar. :O

dlatego skoro nie wiesz, ze po kleszczu zostaje rumien wedrujacy nie pokazuj, ze wiesz, bo wiedza Twoja na ten temat jest, jak widac, znikoma :O wprowadzasz zamęt i podważasz słowa autorki

Gość ale jeśli kleszcz
nas borelioza nie zaraził to nie ma rumienia, więc generalizowanie że wszystkie pajęczki taki ślad zostawiaja jest błedem. Rumień na dodatek nie pojawia się po kleszczu tylko w miejscu ugryzienia. Żeby doszło do zarażenia borelioza kleszcz musi być ponad 24 godziny przyczepiony. Wyciagnięty kilka godzin po prczyczepieniu sie nie zaraza

boże :O to tak jakbys napisala, ze pierwsze ugryzienie chorego na wscieklizne psa nie zarazi tylko któres z kolei MOZLIWOSC ZARAZENIA NASTEPUJE W MOMENCIE UGRYZIENIA PRZEZ KLESZCZA :O

'Do zakażenia dochodzi podczas ukąszenia (ukłucia) człowieka przez stawonogi będące nosicielami bakterii. ' dr hab. med. Radosław Śpiewak, specjalista dermatolog z Krakowa, prowadził badania naukowe nad boreliozą i jest autorem publikacji naukowej na temat patologii zakażenia krętkiem boreliozy.

Gość na dokładkę
nie w każdym przypadku zarażenia boreliozą powstaje rumień, to tym gorzej bo czlowiek moze nawet nei wiedziec skąd u niego potem rózne dolegliwości.

Gość oczywiscie ze mozliwosc
zarazenia wystepuje juz na poczatku ale jest ona o wiele mniejsza niż gdy taki kleszcz jest przyczepiony do skóry nawet kilka dni.

Gość A czy to prawda
że boreliozę przenoszą nie tylko kleszcze ale nawet i komary?!

Gość do lilly
Mylisz się: po pierwsze wścieklizna to choroba wirusowa, wirus znajduje się w ślinie zarażonego zwierzęcia - ugryzienie równa się zarażenie. Borelioza to z kolei choroba bakteryjna, kleszcz nie zaraża nią natychmiast, bakterie zaczyna uwalniać dopiero po jakimś czasie - im szybciej usunięty kleszcz tym mniejsze ryzyko zakażenia, dlatego tak ważne jest oglądanie się wieczorem przy myciu, jeśli przebywalo sie w obszarze o podwyższonym ryzyku. Cytat ze strony: Oglądać się dokładnie po spacerze w lesie czy na łące - kleszcz usunięty wcześniej praktycznie nie ma szansy zakażenia człowieka, im dłużej przebywa w skórze tym szansa wyższa. Najczęściej kleszcze można złapać tuż nad skarpetkami, jak schodzą ze spodni, albo jak schodzą z rękawów i wędrują po nadgarstku. http://www.borelioza.vegie.pl/index.html Cytat z wikipedii: Usunięcie kleszcza w ciągu pierwszej doby po ukąszeniu wielokrotnie zmniejsza prawdopodobieństwo zarażenia, choć obserwowano rozwinięcie się choroby nawet po kilkuminutowym kontakcie z kleszczem. Jak widać szybkie usunięcie kleszcza zdecydowanie minimalizuje ryzyko zarażenia nawet jeśli kleszcz jest nosicielem