Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lady pushia

kochane podpowiedzcie mi!! majeranek do rosolu??

Polecane posty

hej wlasnie gotuje rosol i tak sobie pyrka mam tam kurczaczka i wloszczyzne z cebulka, pora, ziele ang, lisc laurowy i pieprz w kulkach i tak sie gotuje i sie zastanawiam na koncu go przyprawie sola piperzem dam troche wegety ale niestety nie mam lubczyka ale wyczytalam ze mozna dac majeranek ?? do rosolu? co o tym sadzicie? napiszcie co wy dajcie do rosolu,dzieki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hmmmsss
ja bym dala natke pietruszki na koniec a majeranek to do flakow ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosołki
pietruszka i wsio, jakiś przekombinowany ten Twój rosół ale co kto woli a majeranek to bardziej do potraf wywołujących gazy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość campari34
tak tylko pietrucha pasuje majeranek tylko do flaków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosołki
potraw*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosołki
wielbiam jak gotuje mój tato rosół, mięso z kury, marchewka pietruszka... a na koniec natka i tyle, pychota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lejdi pusia
czemu przekombinowany dziewczyny ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosołki
tzn. że dużo tam wszystkiego... ale jak pisałam wcześniej co kto lubi, ja lubię prostotę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewelinka mała...
nie , majeranek to inny aromat, nie dawaj..jesli chcesz miec prawdziwy rosół....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja nie daje liścia laurowego,ani ziela angielskiego,ani pieprzu w kulkach,ani MAJERANKU!!! Samą włoszczyznę,wegetę i na końcu pieprz mielony i natka albo koperek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziewczyny a po co Wam ta wegeta w rosole? moim zdaniem dodawanie tego typu przypraw do rosołu tylko psuje jego smak...no, ale...jak już ktoś napisał...kto co lubi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ma_ma_ma
A ja dodaję: wloszczyznę nieobraną cebulę czosnek suszonego grzybka sól odrobinkę cukru pieprz ziele angielskie liście laurowe goździk Taki "przekombinowany" rosół wszystkim nam bardzo smakuje. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hmmmsss
zreszta rob jak chcesz, ja nigdy nie trzymam sie receptur zawsze robie wszystko po swojemu, uwielbiam experymenty i jestem w tym dobra ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zamiast lubczyku pietruszka albo seler, majeranek to juz inny smak, ale dodac zawsze mozesz, po prostu rosol bedzie mial smak troche majerankowy :) ale skoro juz sie meczysz z gotowaniem pysznego rosolu, to nie dodawaj wegety, bo bedzie 'smakowal' jak rosol z kostki lub supa z torebki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja dodaję. Mój przepis na rozgrzewający, pyszny (choć inny w smaku niż tradycyjny) rosołek: Zagotować 4 l. wody. Dodać 1/3 łyżeczki tymianku i szczyptę kurkumy 1/3łyżeczki kminku mielonego 1/2 kg wołowiny z kością gotować przez ok. 1,5 h Następnie dodać: 4-5 średnich pokrojonych marchewek 1 dużą przekrojoną wzdłuż pietruszkę korzeniową 2 całe średnie cebule (obrane), por i kawałek selera korzeniowego 3 pokrojone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru pieprz cayenne na czubku noża łyżeczkę wegety soli do smaku 1/2 kurczaka szczyptę bazylii mały pęczek posiekanej zielonej pietruszki (natka) kilka liści selera koper albo suszony albo świeży. Gotować ok. 1 h. Wyjąć mięso i jarzynki (ja zostawiam marchewkę tylko) uzupełnić zupkę wrzątkiem (jeśli jest taka potrzeba) dodać szczyptę majeranku, szczyptę kminku mielonego, doprawić pieprzem czarnym i białym, ewentualnie dosolić. Rosołek palce lizać. Nie zmuszam do wypróbowania - jedynie zachęcam..........moje Dzieci nie zjedzą żadnego innego, ja fanka rosołku od ZAWSZE momentalnie przestawiłam się na tę zmodyfikowaną wersję, i to nie ze względu na zdrowotne walory tejże potrawy a na jej smak..............teraz tradycyjny mi nie "podchodzi" .......... POLECAM! P.S. A majeranek nota bene powoduje iż rosołek jest klarowny:) Taka mała sztuczka kulinarna:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
w/w rosołek wspaniały w smaku! Tak bardzo byłam go ciekawa... Poza tym rosół tradycyjny z podpalaną cebulą i majerankiem jest pyszny, rozgrzewający i dobry na przeziębienie!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×