Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sowpioepo

Dlaczego prawie wszyscy Polacy żle czytają nazwe tortilla???

Polecane posty

Gość sowpioepo

To sie czyta TORTIJA a nie tortila.

Gość la mar
Bo nie wiedzą że podwójne L w hiszpanskim czyta się jak J???

a ja wiem, jak się to czyta po hiszpańsku, ale wolę mówic tortilla, bo uznałam, że ta nazwa jest już spolszczona. Nie mówimy przecież kompiuter na przykład. A poza tym już wolę się nie wymądrzać przed panią z budki z kebabem i poprosić o "tortillę" ;)

Gość ja wlasnie zawsze mowieTortija
jak zamawiam...ale nikt mnie wtedy nie rozumie ;/

Gość dzis spac nie bede
a gowno bo to sie czyta TORTIDZIA mieszkam w Hiszpanii od lat wiec wiem lepiej... co to ma byc..tortija :/ poprawna nazwa to tortilla a "ll" w hiszpanskim czyta sie jako "dz"

Gość dzis spac nie bede
w sercu hiszpanii , od 2 lat , ale wczesnie w valencji. kawal drogi a jednak nazwa ta sama wiec..zamknij ryj TORTIDZIA KURWA

Gość dzis spac nie bede
pilnuj siebie , ja sie bede zachowywac tak jak chce

Gość no meso bleno
A ty skoro bylas w dwoch miejscach w hiszpanii to powinnas wiedziec ze sa rozne akcenty i wymowy slowek. A skoro tego nie wiesz to slabo chyba orientujesz sie tez i w samym hiszpanskim

Gość dzis spac nie bede
a ty skoro jestes tak wszechwiedzacy moze najpierw przyjedz do hiszpanii i znajdz mi ludzi ktorzy mowia tortija :/ jak znajdziesz wtedy przeprosze..albo podaj miasto w ktorym sie tak wymawia.. z czasem pewnie tam pojade z ciekawosci jak bedziesz mial racje wtedy przeprosze nie siedze w hiszpanii na dupie w jednym miescie moja praca polega na jezdzeniu po kraju - to tak dla scislosci. te dwa miasta to miasta , w ktorym udalo mi sie "przycupnac" na dluzzy czas

Pewnie dlatego, ze wiekszosc spoleczenstwa nie mowi po hiszpansku :P A poza tym "ll" jest trudno wymowic Polakowi dokladnie tak, jak to robia Hiszpanie. I zgadzam sie, jest blizej do "dzi" niz "j" :P Jak Argentynczycy moga mowic "tortisia" to czemu Polacy maja nie mowic "torila" :D

Ja się nie zgodzę. W Madrycie mieszkałam jakiś czas i zawsze ll brzmiało jak j, tylko moja znajoma ktore pierwsze lata spędziła poza Madrytem, nie pamietam gdzie,wypowiadala jako dz. Czyli zalezy od regionu.

Gość x-wesołek
kinnia (kinia.kinia3@buziaczek.pl) a ja wiem, jak się to czyta po hiszpańsku, ale wolę mówic tortilla, bo uznałam, że ta nazwa jest już spolszczona. Nie mówimy przecież kompiuter na przykład A kto mówi komiuter? :D To cos jak kompiułka?

Gość x-goliglota
Tortidzja :P

Ja się nie zgodzę. W Madrycie mieszkałam jakiś czas i zawsze ll brzmiało jak j, tylko moja znajoma ktore pierwsze lata spędziła poza Madrytem, nie pamietam gdzie,wypowiadala jako dz. Czyli zalezy od regionu.

Gość dzika morella
ja mieszkam w Hiszpanii - dokladnie w Madrycie , juz od 26 lat i gdziekolwiek bym nie byla , zawsze wszyscy mowia tortidzia. ja rozniez nie slyszalam , zeby ktokolwiek procz obcokrajowcow mowil tortija . to nie poprawnie.

Gość do wesołka
"A kto mówi kompiuter? " Ci co mówią po angielsku????