Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Makijaja

czym zagęścić sos kurkowy zamiast mąki?

Polecane posty

muszę szybko to zrobić, a do sklepu nie mogę wyjść.. może być bułka tarta? poratujcie moje kulinarne "zdolności" :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yyyyyyyyyyyy
ja nigdy nie profanuje kurek mąka. mój sos kurkowy to masło, kurki, cebulka, sól ,pieprz, natka pietruszki i śmietana na koniec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zredukuj plyny..i tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skarbeczek0204
czy kurki dlugo sie maja smażyc zanim doda sie reszte skladników?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pod koniec gotowania zmiksuj
wszystko i wyjdzie gesty sos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Można zagęścić mąka ziemniaczaną: łyżeczka mąki + 2 łyżeczki wody, albo mielonym lnem, albo kleikiem ryżowym takim dla dzieci albo kaszką kukurydziana. Spory jest wybór. A próbowaliście ugotować kurki na parze. Jak tak robię, mam opcje gotowania na parze w mikrofali i całkiem niezłe wychodzą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja lekko na masełku szkle cebulkę, potem dodaję kureczki, smażę delikatnie, aby się nie przypaliły. dodaje soli i pieprzu, to by nie tylko wydobyć smak, ale również woda zawarta w grzybkach wydostała się z nich na patelnię. Następnie dodaje wiejską śmietanę, dobrą gęstą i dosyć tłustą - taka około 22 %. Na koniec dodaję natkę pietruszki drobniusio pokrojoną. Pychotka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Owszem takie grzybki są wysokokaloryczne, ale cóż dla tego smaku można popełnić te zbrodnię ;) W końcu sezon na kurki nie trwa wiecznie..... Prawda? A i jemy to raczej jako przystawkę do dania głównego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak woda z grzybkow odparuje, to juz niczym nie musisz zageszczec, smietanka dla smaku - a i owszem ;) zadnego sosu nie trzeba zageszczac (ani zupy), tylko po prostu nie zrobic za rzadkiego, uzywajac duzej ilosci wody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×