Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość znowu.ona

dziwne zwyczaje na ślubie

Polecane posty

Gość znowu.ona

Będe niedługo swiadkową na ślubie ale trochę mnie przeraża to, o czym się niedawno dowiedziałam. Otóż zaraz po PM mam zatańczyć ze świadkiem tzw. drugi taniec- nigdy wczesniej o tym nie slyszałam i nie mam za bardzo na to ochoty. Tak samo obawiam się, że będą nam śpiewac gorzko gorzko i będzi etrzeb asię całowac. Czy to są ododsobnione sytuacje czy juz normalka??

mieszkam w woj. mazowieckim i 1 raz słysze o tym, żeby świadkowie musieli się całować.........co do tańca to przeciez od tego się nie umiera:) zreszta, jeśli jestes swiadkową to chyba mozesz zastrzec sobie u młodych,że nie masz zamiaru nikogo całować - moga to zalatwic z orkiestra i nikt nie bedzie tego żadać- nie wiem o co tyle szumu - nikt nie moze cie do niczego zmusić, zwłaszcza do łamania pewnych norm i własnych zasad:)

Gość tak masz nmu sie dac wyruchac
w pupe i z polukiem obciagnac. a pannie mlodej wsadzic palec w pupe i oblizac a zajesc tortem. a tanczyc masz z kwiatkiem w cipie

Gość panna giovanna
pierwsze slysze :-) ale nawet gdyby, to jakos tam zamotasz, a jak by bylo 'gorzko' to sie umowcie, ze bedziecie sie cmokac na zmiane w oba policzki. gosci zwykle satysfakcjonuje sam fakt, ze ktos sie poddaje wrzaskowi :)

Gość kiedyś na weselach na wsi
tak było, że najpierw było gorzko dla młodych, a potem dla świadków - poważnie. Ale od lat już ten zwyczaj nie istnieje, no chyba że na jakiejś zabitej dechami wsi, podtrzymywany przez pijanych wujków. Co do tańca, my poprosiliśmy naszych świadków, żeby mniej więcej w połowie naszego pierwszego tańca przyłączyli się do nas na parkiecie, i w ten sposób wciągnęli gości. Sprawdziło się.

co to znaczy "będzie trzeba się całować"? ale jak, ktoś Ci na siłę przytknie usta świadka czy nie rozumiem? Zatańczyć z nim możesz, w końcu to nie żadna tragedia. 2na1 walniecie i tyle z Twoich obowiązkó wobec świadka. Zreszta DO NIECZEGO nikt Cię tam nie może zmusić więc nie wiem w czym problem. Wiesz, co to asertywność? Umiejętność mówieni słowa NIE, kiedy uważasz, że czegoś nie chcesz.

no nei wiem czy na wsiach zabitych dechami tylko sie to praktykuje ja pochodze z okolic Białegostoku i cały czas ten zwyczaj jest, najpierw jest gorzko dla mlodych pozniej dla starszych z tym ze przewaznie dlatego bierze się pary albo malzenstwo na swiadkow i wtedy nie ma problemu z gorzko gorzko co do 2 tanca to pierwsze słysze:P

Gość ja bylam na weselach w roznych
czesciach polski i gorzko bylo najpierw dla mlodych a potem dla swiadkow. I sama bylam swiadkowa na weselu brata gdzie zaczeto spiewac gorzko dla mnie i dla swiadka i nie umarlam. a pierwszy raz go na oczy widzialam, byl 7 lat starszy ode mnie, ja mialam 17 lat a obok rodzice siedzieli... przezyłam wiec nie robcie z tego takiej tragedii....

no to miałaś szczęście bo gdyby mój Mąż był świadkiem u kogoś i miał by się calować z jakąś świadkową to bym chyba im oboje kłaki z dupy powyrywała.

Gość asia88-84
tez bylam na weselu gdzie spiewali swiadka gorzko calowali sie w policzek nawet iz byli stanu wolnego,zgadaj sie z nim wczessniej ze buzi w reke i policzek

Gość ja bylam na weselach w roznych
a gorzko dla swiadkow nie pary i w zwiazkach rozwiazano na 2 sposoby (bo na 2 weselach tak sie zdarzylo) 1. świadkowie całowali się ze swoimi połowkami i każdy był zadowolony 2.świadkowie ze smiechem sie schowali za szalem swiadkowej i udali ze niby cos tam robia. kazdy mial ubaw i kazdy wiedzial ze nic tam nie robia, a jednoczesnie kazdy byl usatysfakcjonowany.

Gość świadek na ślubie
ja byłem na ślubie swrgo braciaka:) musze wam powiedzieć że moja świadkoa to była niezła rasowa sucz :P tak wiec około 1 w nocy jak już flaszki znikały z predkoscia światła i każdy był już % i akurat był grany jakiś wolny kawałek taki w sam raz na przytulańca :) tańczymy sobie z moja świadkową już tak można by powiedziec ze sie obscikiwaliśmy i raz poraz leciały namietne buziole :) jak już sie zrobiło hot miedzy nami to szepcze mojej kobiecie że może skoczymy na zewnątrz na małe pukanko ! nooo i zeszliśmy :) zrobiliśmy to za restauracja :) było rewelacyjnie, ciepło na dworze jeszcze bardziej potęgowało rozgrzaną temperaturę jaka sie zrobiła miedzy nami :P:P na początku był rewelacyjny lodzik a później oparła sie o mur i wszedłem w nią od tylca i tak parenascie minutoli w niej jeżdziłem :) było bosko :) taki zwyczaj na ślubie !

Gość znowu.ona
Heh no całowania to ja się nie boje :P Znam tego chłopaka więc ok ale ten taniec, rozumiem gdybyśmy mieli tańczyć razem z innymi parami ale tak na pokaz? Dziwne..

nie zawsze sie da wszytko ustalic z orkiestra i mlodymi - jak ja bylam swiadkowa to taki wesoly stol (troche podpity) zaczal spiewac gorzko dla swiadkow wiec zeby nie psuc zabawy pocalowlismy sie 3 razy w policzek - to nic strasznego na weselach trzeba sie bawic i wrzucic na luz - nie wszytko kazdemu musi sie podobac

Gość asfGD
Najlepiej spytaj panny młodej, czy ma w planie taką akcję. Nawet jakby, to od tego sie nie umiera - wyluzuj. Co do całowania - wystarczy cmok w policzek. A partnerzy swiadków chyba przeżyja takiego całuska w policzek.

Gość miss slovenia
Dla mnie sam zwyczaj 'gorzko' jest zenujacy.Naprawde nie przeszkadza wam,jak mlodzi na sile,na zawolanie wpychaja sobie jezyki nazwajem?Okazywanie czulosci publicznie jest dla mnie w zlym guscie,wiec nigdy nie pozowlilabym sobie na jakies namietne pocalunki przy rodzinie..Ale co kto lubi..Jak ktos krzyczy 'gorzko' mozna sobie dac buziaka (w przypadku mlodych) albo cmoknac sie w policzek (w przypadku swiadkow) i sprawa rozwiazana..