Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

EwelinaEwa

jak myślicie można już posłać sześciolatka na obóz/kolonie?

Polecane posty

Gość porucznikowa
Jak on sam nalega i jego dwaj koledzy bedą, to ja bym pusciła.

Gość porucznikowa
A babcie uspokój, ze to jest TYLKO dla dzieci w tym wieku i o rok starszych, nie bedzie tak 10- czy 14-latków, ktorzy im bedą wpychać glowy do sedesu. I opieka w zwiazku z tym też jest dostosowana do tego wieku. Poza tym to tylko tydzien. A jakby nie mógł wytrzymac, to zawsze go mozna odebrac wczesniej.

Jak chce to wysyłaj;) Super sprawa, ja tam bardzo dobrze wspominam wszystkie wyjazdy. Faktycznie biura maja szeroki wachlarz ofert, ale ja proponuję być jednak czujnym. Poza tym najlepiej wysyłać dzieci na wyjazdy tematyczne - co rozwija pasje, zainteresowania no i czas jest na tyle zorganizowany, ze dzieciaki się nie nudzą;) wyżej wspomniany ok-tours ma takie wyjazdy kolonijne jak konny, artystyczny, taneczny itd;)

Babcie zawsze panikują i uważają, że ich wnuki są zbyt małe na cokolwiek :P Więc tym bym się nie sugerowała. Ja byłam na koloni pierwszy raz w takim właśnie wieku, zresztą jak dzieciak ma jechać z kolegami to jeszcze lepiej, nie będzie sam i odpada problem jakiejś wielkiej tęsknoty, bo zajmie się zabawą ze znajomymi. Trzeba tylko zwrócić uwagę na to, gdzie i z jakim biurem podróży się wysyla swoje dziecko. Wspomniany ok-tours ma bardzo dobre opinie w internecie więc pewnie warto

Gość ooooooooooooyfyhj
ja bym nie posyłała 6latka nigdzie jeszcze, bo jak miałam 6 lat to byłam w sanatorium i było to dla mnie najgorsze w życiu przeżycie :( jak na tamten czas, bo bardzo brakowało mi rodziców, dodam że nie jestem mazgajowatą beksą, bo widziałam takie dzieci, a ja jestem dosyć samodzielną osobą od zawsze, ale tamtą rozłąkę wspominam traumatycznie

Ja też mam fajne wspomnienia z dzieciństwa dzięki temu, że jeździłam sobie na wakacje w różne miejsca bez rodziców. Oczywiście, jestem zdania, że należy poczekać aż w pewnym stopniu dziecko dojrzeje do takiego wyjazdu. Można na przykład wysłać go na kolonię czy obóz razem z najlepszym kolegą / koleżanką - zawsze wtedy raźniej i łatwiej się zaaklimatyzować. A gdy dodatkowo jest możliwość fajnego spędzenia czasu - np. nauka windsurfingu, jeździectwo etc. jak we wspomnianym ok-tours to tym bardziej warto ;)

Po co odgrzebujecie moj tak stary temat?:D a syn wyjechal wtedy i wrocil zadowolony:P

Gość Ja byłam na koloniach w wieku
7 lat z rok młodszym bratem, który miał wtedy 6 lat! Było ok!

ja mialam 6 lat kiedy po raz pierwszy pojechalam na oboz, bylam tam najmlodsza. Bardzo dobrze zapamietalam to wydarzenie i milo wspominam:)

Gość jkjhfjdhsjkgsd
o k*rwa, Ty naprawdę z własnym dzieckiem nie mieszkałaś??

Moim zdaniem, jesli dziecko jest na to gotowe, to czemu nie :)Widziałam oferty nawet dla młodszych dzieci, chociaż mój synek, jeszcze pewnie by sam nie pojechał, ale za rok czy dwa (będzie miał 6-7 lat) to pewnie pomyślimy o jakimś wyjeździe.

Gość a ja tak mysle
ze babcia (twoja mama) lepiej zna małego bo przebywa z nim non stop i to raczej ona ma lepszy kontakt z nim i zna jego reakcje na rozne sytuacje, ty odwiedzasz, bierzesz na wakacje ale to nie to samo co mieszkac z dzieckiem wiec mysle ze osoba ktora go wychowuje powinna zadecydowac mimo ze ty jestes jego mamą ale to babcia zna go najlepiej

Gość dwdw
Na kolonie lub półkolonie warto wysłać dziecko z Akademią Nauki (www.akn.pl ) To instytucja edukacyjno-badawcza, więc dziecko jednocześnie będzie się uczyć. Jednym z najsilniejszych atutów instytucji jest jej kadra. Opiekunowie mają świetne podejście do dzieci!

Gość milena00001
6 latek to moim zdaniem zdecydowanie za wcześnie. Pamietam jak ja młoda byłam 7 letnia dziewczynka z nami na obóz pojechała to ciągle zapłakana i wtulona w Panią opiekunkę. Poza tym nie ma też co rozpieszczać maluchów. Ja swojego syna wysłałam na obóz sportowy z biura Grześkowicz do Szklarskiej Poręby w ubiegłym roku (miał 12 lat) i to za bardzo jechać nie chciał. Ale już jak tam był to się przyzwyczaił i nawet dzwonić za bardzo do mnie nie chciał.

Gość gość
Jeśli chodzi o dobrych opiekunów kolonii to w biurze http://ctravel.pl takich znajdziesz. Młodzi po studiach i kursach więc o dzieci nie trzeba się martwić.

Hmmm… ja myślę że wszystko zależy od dziecka, na ile jest samodzielne itd., ale też od biura podróży, opiekunów i programu całego wyjazdu. Kochamwakacje na przykład organizuje wyjazdy dla dzieci od piątego roku życia. Moja córka jak miała sześć lat właśnie z tym biurem pojechała na obóz w góry. Nie powiem, że się nie martwiłam, ale wszystko było ok, więc grunt to odpowiednio przygotować dziecko, znaleźć dobre biuro z odpowiednią opieką i się nie przejmować.