Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawionaaaaa

Stypendium a slub

Polecane posty

Gość zaciekawionaaaaa

Do tej pory przyslugiwalo mi stypendium socjalne w mojej uczelni , w pazdzierniku biore slub , dochod we wniosku mam podac za 2008 rok, wtedy nie bylam mezatka, tworzylam gospodarstwo domowe z rodzicami i rodzenstwem , mam pytanie: czy w zwiazku z tym malzenstwem do dochodu za 2008 rok musze wliczac dochod przyszlego meza z tego roku?cxy tylko dochod moj i rodzicow? a moze wspolny i meza i mojej rodziny? czy moze tylko moj i meza?dokumenty musze zlozyc do konca pazdziernika , a poczatkiem biore slub. Oboje jestesmy studentami zaocznymi , ja nie pracowalam , a on tak.Prosze o odpowiedz

Gość najlepiej
zapytac na uczelni, w sekcji stypendialnej

Gość zaciekawionaaaaa
Pytalam , ale oni kazali mi sie zapoznac z regulaminem , z tym , ze tam nie ma konkretnej odpowiedzi na moje pytanie

Gość widzę że może Ty
będziesz umiała mi odpowiedzieć. wychodzę za mąż, mój mąż jest zarejestrowany na najniższą krajową więc chyba będzie mi przysługiwało stypendium, nigdy wcześniej nie brałam stypendium socjalnego bo mi nie przysługiwało. zmieniam studia na zaoczne ale chciałabym iść na staż. czy wtedy też będzie mi przysługiwało stypendium czy już nie?? Za staż płacą niewiele ponad 600 zł.

przeciez to jest oczywiste:/ podajesz dochody za 2008 wg rzeczywistego stanu, czyli sytuacji w 2008 roku.

Gość a więc takkk
Z tego co mi wiadomo, dokumenty do stypendium zarówno wtym roku jak i w następnym składasz tylko dotyczące rodziców i ciebie - powinniście być cały rok kalendarzowy małżeństwem aby składać osobno.

Jeżeli jesteście małżeństwem bez dochodów, bez dzieci, możecie rozliczać się jeszcze razem ze swoimi rodzinami (tzn. Ty ze swoimi rodzicami i rodzeństwem, on ze swoimi), przynajmniej tak na niektórych uczelniach jest. Zawsze możesz to robić jeśli jesteś zameldowana dalej u swoich rodziców. Jeżeli Twój mąż ma najniższą pensję a jesteście tylko we dwójkę raczej nie będzie Ci przysługiwało stypendium socjalne, nie wiem jak w innych miastach ale w Krakowie próg zarobków to było ok. 400 zł.- wy nawet przy jednej najniższej pensji będziecie mieć więcej na osobę. Tym bardziej kiedy pójdziesz na staż- chyba że tylko z tego stażu utrzymywalibyście się oboje. Sama miałam na studiach stypendium socjalne, ledwo ledwo, przy czym muszę zaznaczyć że oboje rodzice mieli- na papierku- najniższą pensję, my z rodzeństwem pracowaliśmy bez umowy a w domu było nas sześcioro. A stypendium wtedy było naprawdę potrzebne. Dowiedz się najlepiej jakie masz wymagania na uczelni, jaki limit zarobków i przemyśl czy lepiej będzie podawać sytuację materialną Twoją i męża czy Twoją i rodziców.

Gość lolka ta od bolka
rozliczasz sie sama bez meza, podajesz dochody TWOJE I RODZICÓW. nie wierze ze w regulaminie nei ma nic na ten temat, zreszta popytaj w sakrbówce, jak moje kolezanki wychodziły za maz i chciały meic socjalne to zawsze podawały tylko dochody swoje i rodziców, ale to pewnie zalezy od uczelni

Pracuję przy stypendiach. We wniosku możesz umieścić również swojego męża (po ślubie go dopiszesz). Będzie trzeba dostarczyć jego zaświadczenie z urzedu skarbowego za 2008 rok i oświadczenie o dochodach nieopodatkowanych. Należy tu sprawdzić tzw. warunek samodzielnosci finansowej - jeśli i ty i narzeczony pracowaliście w 2008 r. i pracujecie w 2009 r. i macie conajmniej minimalną pensję NA RĘKĘ (tyle co minimalne wynagrodzenie brutto, wy musicie mieć netto), to liczycie sie jako dwuosobowa rodzina. jeśli nie pracowaliście (nie mieliście tyle dochodów), męża można dorzucić do wniosku, bo zaniży on dochód - będzie kolejnym członkiem rodziny, czyli zwiększy szanse na wyższe stypendium. Mam nadzieję, że napisałam jasno. P. S. Mam opinie Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, ze takie postepowanie jest prawidłowe.

Jeszcze ja - pamietaj, że sytuacja materialna rodziny może sie zmeniać w ciągu roku akademickiego. Mąż to też zmiana, tak jak sie wam np. urodzi dziecko, to też je dopiszesz. Mozna o zmianach informwoać uczelnie cały czas. a pierwsze stypendia i tak przyznają w listopadzie.

Gość zaciekawionaaaaa
ja nie pracowalam , przyszly maz pracowal za pensje duzowyzsza niz srednia krajowa. Czyli w zwiazku z tym racczej nie moge liczyc na stypendium , bo jestesmy samodzielni finansowo?

Gość imil
do amaj8: Witam, a co w takim przypadku: Staram się o socjalne w tym roku, ślub brałem w październiu ubiegłego, żona pracowała do lipca ubiegłego roku, czyli od momentu ślubu nie osiągnęła żadnego dochodu. Czy wliczam ją na wniosku o stypendium jako członka rodziny, a jeśli tak to czy wliczam również jej dochód za ubiegły rok, gdy nie byliśmy jeszcze małżeństwem?? pilnie proszę o odpowiedź.

Gość załamana studentka pedagogiki
PILNIE potrzebuje odpowiedzi, Pod koniec sierpnia wychodzę za mąż, moi rodzice mają małe dochody ja nie pracowałam cały 2012 rok ani teraz tez nei rpacuje, mam jeszcze brata ktory tez jest na utrzymaniu u rodzicow .Tata jest na zasiłku dla bezrobotnych mama ma jakies 600 zł wynagrodzennia miesiecznego. Mój przyszły mąż ma wyższe zarobki i uważam ze przez to nei mam szans na stypendium?? Ale dlaczego mam składać jego rozliczenie dochodów za rok 2012 skoro byłam dla niego wobec prawa wtedy osobą OBCĄ?? jest to dla mnie jakimś absurdem. Mój narzeczony utrzymuje swoich rodziców więc starał się pracować dużo, wesele robimy sami( znaczy się on bo tylko on pracuje), dlaczego nei mam prawa dostać jak najmniejszej pomocy od uczelni skoro nie mam szans na codzienna prace??