Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszla84mama

witaminy w ciazy

Polecane posty

Gość przyszla84mama

czy lekarz wam od poczatku ciazy zalecil branie witaminek? bo mi ginekolog powiedzial zebym dopiero w 12 tyg zaczela brac CENTRUM MATERNA.

Gość blassas
ja bralam przed zajsciem w ciaze i od poczatku jej trwania zestaw witamin dla kobiet w ciąży

I ja bralam kwas foliowy od poczatku, a po 2 wizycie ok 9 tc lekarz kazal mi brac witaminy Feminatal 800

Centrum Materna to jedyny preparat który powoduje nadmierną masę urodzeniową dziecka, może zmień go na jakiś inny?

Ja brałam od samego początku, jak tylko zaczęłam planować ciążę łykałam kwas foliowy, a gdy się dowiedziałam o ciąży przeszłam na Feminatal.

ja przed ciążą brałam kwas foliowy a od początku ciązy do około 18 tc brałam Feminatal 800. Potem lekarz mi odstawił, ponieaż wyniki badań mam bardzo dobre, a to są jednak witaminy syntetyczne i je jeśli nie trzeba brac, to lepiej tego nie robić (ptrzynajmniej mój lekarz tak twierdzi) to czy wrócę do witamin zależy od wyników badań i samopoczucia :)

Gość kachla
ja brałam kwas foliowy jeszcze przed ciąża a jak byłam u gina na pierwszej wizycie kazal mi brać feminatal 800 i kwas foliowy

Gość jestem w 39 tc
Ja bralam tylko kwas foliowy kilka miesiecy przed zajesciem w ciaze do konca 12 tygodnia, a pozniej nic. Mi polozna odradzila branie jakichkolwiek witamin, jesli dieta jest zbilansowana: duzo owocow, warzyw i miesa, takze ja nie biore i nie bralam nic oprocz kwasu tluszczowego Omega 3 dla ciezarnych, bo nie lubie i nie jadam ryb.

Gość mamuska.....
Ja nie bralam nic... nawet kwasu foliowego .... Jak pisze "jestem w 39 tc" jak dieta jest urozmaicona to "chemii" nie potrzeba bo wszystkie potrzebne witaminy w naturalnej postaci sie dostaje... tylko ze w Polsce ciagle jeszcze wileu rzeczy "nie wolno" w ciazy jesc :-O... Moim skromnym ;-) zdaniem ta moda na witaminy to tylko nabijanie kieszeni firmom faraceutycznym...

Gość w ciąży zapotrzebowanie
na kwas foliowy jest bardzo duże. Ja brałam feminatal 800, po 13 tyg feminatal 400+ dha

Gość mamuska.....
Duza ilisc kwasu foliowego jest w zielonej salacie, brokulach, szparagach, kalafiorach, brukselce, pomidorach, orzechach, słoneczniku, żoltku jajka, pomaranczach, bananach i awokado. Tak sie skalda ze bardzo te wszystkie rzeczy lubie ... zwlaszcza salate i awokado ktore jem prawie codziennie :-)

Gość a ja przez
cala ciaze biore tylko kwas foliowy co kraj to obyczaj i tutaj odradzaja brac inne witaminy,wylacznie zbilansowana dieta

Gość jestem w 39 tc
Zapotrzebowanie w ciazy na kwas foliwoy jest najwieksze w pierwszych 3 miesiacach kiedy ma miejsce organogeneza i przede wszystkim tworzenie sie systemu nerwowego. Po tych 3 miesiacach kwas foliwoy jest bardziej potrzebny samej mamie, ale nie trzeba brac juz kwasu. Wystarczy zbilansowana dieta . Przynajmniej u mnie tak mowia.

Gość a ja przez
u mnie mowia inaczej ;) no ale i tak przedawkowac sie nie da wiec biore ;)

Gość kreowana rzeczywistość
przyszła mamo ja brałam w takim schemacie jak i Tobie zalecił - do 12 tygodnia kwas foliowy a później witaminy - brałam Prenatal ze względu na dużą zawartość żelaza ale u mnie były problemy z anemią.