Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie_kucharka____

Ciasto dla mężczyzny - podajcie przykład prostego, ale PYSZNEGO ciasta..

Polecane posty

Gość nie_kucharka____

I jeszcze jedno - nigdy nie zrobiłam sama ciasta.. zawsze albo moja matka w domu robiła, albo teraz zawsze kupowało się, bo szybciej. Chciałabym mu jednak zrobić miły prezent, wiem, że bardzo by się ucieszył z takiego ciasta.. Jednak ja kompletnie się nie znam i boję się, że więcej wstydu sobie narobię niż radości mu sprawię ;) Pomożecie? A może jakiś przepis podacie lub stronę ze sprawdzonymi przepisami?

sernik! z rodzynkami, albo kruchy jabłecznik z cynamonem :9

Gość madzik0007
nie bardzo mam czas na pieczenie jak na razie, ale piekłam z tej strony babkę piaskową i była super... pod każdym przepisem są komentarze, z nich można się dowiedzieć czy przepis jest dobry cz zły, ale zapewniam że złych przepisów tam nie znajdziesz hehe

ja robie kopiec kreta z pudelka albo rafaello, krakersy (mogą byc solone i tak nie wyczuwa sie tego ) noe wiec ukladasz warstwa krakersów na to masa z karpatki zmieszana z wiorkami kokosowymi i tak na zmiane, wierzch zwykle polewam czekoladą deserowa albo gorzką postoi w lodówce ze 3 godz i bedzie przepyszne:)

Ja Ci mogę podać świetny przepis na super proste ciasto z sezonowymi owocami. Teraz na przykład pyszne wychodzi ze śliwkami . Bierzesz szklankę mąki, szklankę cukru i szklankę kaszy manny (mannej?) wsypujesz to do miski, dodajesz łyżeczkę proszku do pieczenia. Śliwki kroisz na kawałki, zasypujesz cukrem ( tak ze 3 łyżki, chyba , że bardzo kwaśne są). I teraz Do tortownicy wsypujesz 1/3 tego proszku, układasz śliwki, kolejną porcję proszku, znowu śliwki i ostatnią część proszku. Na wierzchu układasz pokrojoną w plasterki margarynę (Kasię najlepiej, musi być prosto z lodówki, twarda, żeby się kroiła dobrze) tak, ze 2/3 kostki - generalnie całość ma być zakryta. Wstawiasz do piekarnika i pieczesz w 180 stopniach jakieś 45 minut. Cisto jest proste, tanie i szybki a przy tym nie może się nie udać. Wychodzi pyszne i nikt nie wierzy, że jest takie proste!

Gość nie_kucharka
Dzięki za pomysły. Najbardziej chciałabym, by to było ciasto, na którym np z owoców(poukładać owoce) lub jakimś nadzieniem mogłabym napisać coś..

Gość up_______________

Gość zetoja
witam mam do zaoferowania pracę polegającą na klikaniu w wybrane strony internetowe- PRACA BEZ WYCHODZENIA Z DOMU! Prosto i przyjemnie. Codziennie nowe reklamy, minimum 25, po 20 groszy za kliknięcie + konkursy. www.polski-bux.pl/?r=zetoja

Gość Anq25
Najpyszniejsze ciasto jakie znam to takie: mąka+cukier+ margaryna (2/3 kostki)(miękka). Tak po szklance +/- (cukru w zależności od upodobań, ja daję 2/3 szklanki a mąki 1 i 1/3 i odrobina soli. Wrzucasz do jednego pojemnika i siekasz nożem a jak się zrobią grudki to ugniatasz aż będzie gładkie ciasto (bardzo łatwo i się nie klei). Dzielę ciasto w proporcji 1/3 do 2/3 i tą mniejszą porcję zamrażam przez około 20 minut. W tym czasie drugą wkładam do natłuszczonej foremki (średnica ok.25cm) i rozprowadzam po formie dłonią na grubość ok 0,7-1 cm na brzegach podciągam ciasto w górę (tak jak do pizzy). Na cieście kładę pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie z puszki albo jabłko (albo oba) i posypuję cynamonem (odrobina). Wyciągam ciasto z zamrażarki i w dłoniach rozkruszam na takie małe skrawki i rozsypuję po wierzchu ciasta (najlepiej żeby pokryć owoce tak by tylko prześwitywały lekko spod tej kruszanki). Piekę 45 minut. Wyciągam i dla aromatu posypuję odrobiną cukru waniliowego. Jem albo na ciepło z lodami i bitą śmietaną, albo jak mocno ostygnie jak zwykły placek.

Gość kobietki
karpatka jest b. prosta i dosc tania (jesli na tym ci zalezy). albo szarlotka - rownie latwa do zrobienia, tyle ze jablka trzeba obrac i zetrzec na tarce, wiec moze troszke wiecej pracy. jesli chcesz to moge ci napisac przepisy na te ciasta, sa przepyszne i moj facet je uwielbia :D aha - a jedno z moich ulubionych to ciasto marchewkowe - ciemne ciasto (cos w podobie murzynka, ale lepsze) i jasny krem.. mmmmmniam!

Gość nie_kucharka
A na szarlotkę ?:) Jakbyś mogła podać, to fajnie :) Nie mogę dać "klapy" z tym ciastem :D. Jesteśmy razem 2 lata aja NIGDY nie zrobiłam mu ciasta:D tak naprawdę nigdy nie robiłam ciasta innego jak kopiec kreta itd;)

Gość nie_kucharka
Dziękuję za wszystkie przepisy :) Czytam te co podałyście i się zastanawiam cały czas. Jutro muszę je zrobić :)

Gość kobietki
szarlotka Składniki: * CIASTO * 4 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3/4 kostki margaryny * 1 szklanka cukru * 1 cukier waniliowy * 2 całe jajka + 2 żółtka * 3 łyżki kwaśnej śmietany * NADZIENIE Z JABŁEK * 2 kg jabłek * 1 cukier waniliowy * 1 łyżka bułki tartej Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki. Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego. przepis ten mam z netu, ale juz kilka razy go robilam i zawsze wychodzi. troszeczke go zmodyfikowalam: nie dziele ciasta na dwie polowy, tylko 2/3 na spod i 1/3 na wierzch. to co ma byc na wierzch wkladam do zamrazarki i jak sie zamrozi to scieram na wierzch ciasta na tarce o duzych oczkach :) mozna tez pokruszyc w raczkach. aha i do jablek dodaje jeszcze 1 - 1,5 lyzki cynamonu.

Gość nie_kucharka
Dziękuję :)

Gość gość
Muffinki czekoladowe (wypełnione czym masz tylko ochotę). Zawsze wychodzą. Szybkie, proste i efektowne. Przepis znajdziecie na naszym blogu: galumphando.blogspot