Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie_kucharka____

Ciasto dla mężczyzny - podajcie przykład prostego, ale PYSZNEGO ciasta..

Polecane posty

Gość nie_kucharka____

I jeszcze jedno - nigdy nie zrobiłam sama ciasta.. zawsze albo moja matka w domu robiła, albo teraz zawsze kupowało się, bo szybciej. Chciałabym mu jednak zrobić miły prezent, wiem, że bardzo by się ucieszył z takiego ciasta.. Jednak ja kompletnie się nie znam i boję się, że więcej wstydu sobie narobię niż radości mu sprawię ;) Pomożecie? A może jakiś przepis podacie lub stronę ze sprawdzonymi przepisami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sernik! z rodzynkami, albo kruchy jabłecznik z cynamonem :9

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość madzik0007
nie bardzo mam czas na pieczenie jak na razie, ale piekłam z tej strony babkę piaskową i była super... pod każdym przepisem są komentarze, z nich można się dowiedzieć czy przepis jest dobry cz zły, ale zapewniam że złych przepisów tam nie znajdziesz hehe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robie kopiec kreta z pudelka albo rafaello, krakersy (mogą byc solone i tak nie wyczuwa sie tego ) noe wiec ukladasz warstwa krakersów na to masa z karpatki zmieszana z wiorkami kokosowymi i tak na zmiane, wierzch zwykle polewam czekoladą deserowa albo gorzką postoi w lodówce ze 3 godz i bedzie przepyszne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja Ci mogę podać świetny przepis na super proste ciasto z sezonowymi owocami. Teraz na przykład pyszne wychodzi ze śliwkami . Bierzesz szklankę mąki, szklankę cukru i szklankę kaszy manny (mannej?) wsypujesz to do miski, dodajesz łyżeczkę proszku do pieczenia. Śliwki kroisz na kawałki, zasypujesz cukrem ( tak ze 3 łyżki, chyba , że bardzo kwaśne są). I teraz Do tortownicy wsypujesz 1/3 tego proszku, układasz śliwki, kolejną porcję proszku, znowu śliwki i ostatnią część proszku. Na wierzchu układasz pokrojoną w plasterki margarynę (Kasię najlepiej, musi być prosto z lodówki, twarda, żeby się kroiła dobrze) tak, ze 2/3 kostki - generalnie całość ma być zakryta. Wstawiasz do piekarnika i pieczesz w 180 stopniach jakieś 45 minut. Cisto jest proste, tanie i szybki a przy tym nie może się nie udać. Wychodzi pyszne i nikt nie wierzy, że jest takie proste!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie_kucharka
Dzięki za pomysły. Najbardziej chciałabym, by to było ciasto, na którym np z owoców(poukładać owoce) lub jakimś nadzieniem mogłabym napisać coś..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość up_______________

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zetoja
witam mam do zaoferowania pracę polegającą na klikaniu w wybrane strony internetowe- PRACA BEZ WYCHODZENIA Z DOMU! Prosto i przyjemnie. Codziennie nowe reklamy, minimum 25, po 20 groszy za kliknięcie + konkursy. www.polski-bux.pl/?r=zetoja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anq25
Najpyszniejsze ciasto jakie znam to takie: mąka+cukier+ margaryna (2/3 kostki)(miękka). Tak po szklance +/- (cukru w zależności od upodobań, ja daję 2/3 szklanki a mąki 1 i 1/3 i odrobina soli. Wrzucasz do jednego pojemnika i siekasz nożem a jak się zrobią grudki to ugniatasz aż będzie gładkie ciasto (bardzo łatwo i się nie klei). Dzielę ciasto w proporcji 1/3 do 2/3 i tą mniejszą porcję zamrażam przez około 20 minut. W tym czasie drugą wkładam do natłuszczonej foremki (średnica ok.25cm) i rozprowadzam po formie dłonią na grubość ok 0,7-1 cm na brzegach podciągam ciasto w górę (tak jak do pizzy). Na cieście kładę pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie z puszki albo jabłko (albo oba) i posypuję cynamonem (odrobina). Wyciągam ciasto z zamrażarki i w dłoniach rozkruszam na takie małe skrawki i rozsypuję po wierzchu ciasta (najlepiej żeby pokryć owoce tak by tylko prześwitywały lekko spod tej kruszanki). Piekę 45 minut. Wyciągam i dla aromatu posypuję odrobiną cukru waniliowego. Jem albo na ciepło z lodami i bitą śmietaną, albo jak mocno ostygnie jak zwykły placek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobietki
karpatka jest b. prosta i dosc tania (jesli na tym ci zalezy). albo szarlotka - rownie latwa do zrobienia, tyle ze jablka trzeba obrac i zetrzec na tarce, wiec moze troszke wiecej pracy. jesli chcesz to moge ci napisac przepisy na te ciasta, sa przepyszne i moj facet je uwielbia :D aha - a jedno z moich ulubionych to ciasto marchewkowe - ciemne ciasto (cos w podobie murzynka, ale lepsze) i jasny krem.. mmmmmniam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie_kucharka
A na szarlotkę ?:) Jakbyś mogła podać, to fajnie :) Nie mogę dać "klapy" z tym ciastem :D. Jesteśmy razem 2 lata aja NIGDY nie zrobiłam mu ciasta:D tak naprawdę nigdy nie robiłam ciasta innego jak kopiec kreta itd;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie_kucharka
Dziękuję za wszystkie przepisy :) Czytam te co podałyście i się zastanawiam cały czas. Jutro muszę je zrobić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobietki
szarlotka Składniki: * CIASTO * 4 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3/4 kostki margaryny * 1 szklanka cukru * 1 cukier waniliowy * 2 całe jajka + 2 żółtka * 3 łyżki kwaśnej śmietany * NADZIENIE Z JABŁEK * 2 kg jabłek * 1 cukier waniliowy * 1 łyżka bułki tartej Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki. Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego. przepis ten mam z netu, ale juz kilka razy go robilam i zawsze wychodzi. troszeczke go zmodyfikowalam: nie dziele ciasta na dwie polowy, tylko 2/3 na spod i 1/3 na wierzch. to co ma byc na wierzch wkladam do zamrazarki i jak sie zamrozi to scieram na wierzch ciasta na tarce o duzych oczkach :) mozna tez pokruszyc w raczkach. aha i do jablek dodaje jeszcze 1 - 1,5 lyzki cynamonu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie_kucharka
Dziękuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Muffinki czekoladowe (wypełnione czym masz tylko ochotę). Zawsze wychodzą. Szybkie, proste i efektowne. Przepis znajdziecie na naszym blogu: galumphando.blogspot

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×