Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jkuu

Do rodziców po imieniu?

Polecane posty

Gość jkuu

Byłam u kolezanki z która nie widziałam się kilka lat... Zaprosiła mnie do domu i przeżyłam mały szok. ma dwójkę dzieci w wieku 14 i 10lat które mówią do niej i jej męża po imieniu. Nie mówią mamo i tato. Ona uważa że te rodzicielskie zwroty sa głupie i dla jakichś starych ludzi. A jak się dowiedziała że moje dziecko mówi do mnie mamo a nie po imieniu to stwierdziła, że nie sądziła że jestem taka staromodna... Co wy o tym sądzicie?

czasem ówie do mamy po imieniu- ma piekne imie czemu mam tak nie mówic? wkoncu to jej imie! córka tez czasem do mnie mówi po imieniu do taty tez. nie widze w tym nic dziwnego.

Jkuu- jestem studentką pedagogiki i wiele się u nas mówi o stosunkach między rodzicami a dziećmi. I Ty w tym wypadku masz rację. Rola rodzica jest innym rodzajem roli, niż rola rówieśnika, kolegi. Pozwalając dziecku mówić do siebie po imieniu mamy dobre intencje- chcemy być nowocześni, pokazać, że jesteśmy przyjaciółmi naszych pociech. Ale to błąd- rodzic to nie przyjaciel, rodzin ma inne zadania, prawa i obowiązki wobec swego dziecka. Inna sprawa to wymyślanie na rodziców przezwisk i zdrobnień- to jest dopuszczalne i pokazuje faktyczną więź z zachowaniem autorytetu rodzica. Np. tatulu, tatku, tutu, tatito, mamito, muto, mamciu, mamulu, tatulu- itp.

Gość megawat
do rodziców trzeba mieć szacunek!!! Nie wyobrażam sobie żeby moje dzieci zwracały się do mnie po imieniu. Są jeszcze małe i zdarzy sie że usłyszą jak wołam męża po imieniu i one też go tak wołają ale to małe dzieci. 14 latki to już nie dzieci -nastolatki więc do mamy -mamo do taty-tato!! Miałam kiedyś znajomego który mówił do mamy po imieniu i wsród kumpli opowiadał o niej a ja nie wiedziałam o kogo chodzi. Potem powiedział mi że ta dziweczyna X to jego mama i nie muszę być zazdrosna :) Głupio to wygląda moim zdaniem.

Gość nawet najpiekniejsze imię
nie zastąpi słowa MAMO, TATO :) powiedz koleżance, że ten luzacki styl nie odejmie jej lat, to głupie :P do teściowej czy teścia jak zaproponują to mozna zwracać sie po imieniu ale nie do rodziców.

To ja chyba w takim razie też jestem staro-modna bo nie wyobrażam sobie mówić do rodziców po imieniu... mam 23 lata a mówie do rodziców - Mamuśka, Tatusiek. Nie pozwole też sobie na to by dzieci do mnie mówiły po imieniu moim zdaniem to przesada

Gość jkuu
Ona poza tym mówiła, że zwracania się po imieniu uczy tez w stosunku do innych ludzi z rodziny cz tez nie... Do mnie te dzieciaki tez nie mówiły np. proszę pani tylko tak normalnie po imieniu.... I tak sie zastanawiam czy to ja jestem przewrażliwiona i nie nadążam za modą czy to z nimi jest coś nie tak...