Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja z problemem

Oddawanie pożyczonej kasy

Polecane posty

Gość ja z problemem

Witam. Jestem w kłopocie. 2-3 miesiące temu pożyczyłam od mojej dawnej nauczycielki 50 złotych. Z tego, co wiem, ona jest dobrze sytuowana, poza tym jej mąż jest ginekologiem, u którego się leczę (na kasę chorych, bo mnie nie stać prywatnie). Generalnie jestem w ciężkiej sytuacji finansowej i liczę dosłownie każdy grosz. No i teraz. Kiedy by wypadało oddać te pieniądze? Ona się nie upomina, a nawet nie daje znaku życia odkąd pożyczyłam tę kasę i nie wyznaczyła mi żadnego terminu spłaty. Może to komuś wydawać się śmieszne, ale dla mnie 50 zł to kupa kasy i w tej chwili jeszcze mnie nie stać, by oddać, bo nie miałabym co jeść. Co robić w tej sytuacji? Doradźcie proszę 🌼

Gość ssushsuh
Moim zdaniem powinnaś jej powiedzieć w jakiej jesteś sytuacji i poprosić o przedłużenie terminu spłaty. Niby go nie wyznaczyła, ale należą jej się wyjasnienia.

Gość A jaki masz problem
ja problemu nie widzę. Pożyczyłaś kasę, to należałoby ją oddać.Proste! Nie ma tu nic do rzeczy sytuacja materialna osoby, od której pożyczyłaś. Jeśli jednorazowo nie możesz oddać całej kwoty, to może oddawaj na raty, np.2x po 25 zł. To na pewno będzie mniej odczuwalne. Acha. Wypadałoby poinformować,że będziesz oddawać w ratach.

Gość yjs
porozmawiaj z koleżanką, ale postaraj się jednak jak najszybciej zwrócić kasę.. łatwo przez coś takiego stracić koleżankę. Np. ja nie narzekam na brak pieniędzy, ale jak ktoś ode mnie pożyczy nawet małą sumę i nie odda to się totalnie wkurzam - dlatego bo mnie stawia ktoś w takiej sytuacji, że głupio mi się upominać itd.

Gość yjs
i fakt, sytuacja materialna osoby od której pożyczas nie ma znaczenia. To jest ich sprawa - tylko i wyłącznie

no ja bym na raty spłacała jakbym odrazu nie mogła .a poki sie nie upomina to masz czas zeby je uzbierac przynajmiej.ale oddac trzeba:)

Gość no to moze pusc sie
raz i akurat 50 zl zarobisz,a moze nawet i wiecej ...zalezy czy ladna jestes.

Gość ja z problemem
Dzięki. To chyba zastosuję obie rady. Poproszę o przedłużenie terminu spłaty i jeśli będzie można podzielę to na dwie raty po 25 zł.

Gość kolezanka ode mnie pozycxzyła
najbardziej wkurzało mnie to że przez kilka ostatnich misięcy mówiła że zaraz odda, jak tylko się zobaczymy, a potem okazywało się, że nie wyjęła kasy z bankomatu, bo myślała że mnie kawałek odprowadzi i po drodze wyjmie kase z bankomatu - i to się chyba z 5 razy powtórzyło wolałąbym żeby powiedziała, przepraszam, ale jeszcze nie moge oddać, czy możesz poczekać jeszcze miesiąc?