Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszkaaa49

POradzcie

Polecane posty

Gość myszkaaa49

Czy po porodzie i rejestracji maluszka w USC muszę jechać odebrać numer pesel i odpisy do swojego miejsca zameldowania? przecież to kłopot jeśli mieszka sie 800 km od miejsca zameldowania, zwłaszcza po porodzie.....

Gość gosianica
no niestety ale trzeba o ile dziecko zostalo zameldowane tam gdzie ty.jesli tak to n iestety musisz jechac do tamtejszej gminy to odebrac

Gość myszkaaaa49
a ile mam na to czasu? i czy nie może tego odebrać np. moja mama?

Gość gosianica
ja na pesel czekala 2 tyg zeby pzyznali.nie wiem ale chyba nie moze isc mama a z reszta niech sie idzie zapyta do wydzialu ewidencji ludnosci i jej powiedza czy ona to moze odebrac.a zanim pojedziesz to zadzwon do gminy czy juz jest pesel sprawdzi i ci powie czy juz nadali dziecku

Gość myszkaa49
śmieszne... mam po porodzie zostawic małe dziecko pod opieka męża czy opiekunki na 2 dni ( bo tyle dojazd pksem trwa z dwie strony- 850km) ....chore i niemożliwe

Gość gosianica
maz moze jechac :) no niestety tak to u nas jest i nic sie na to nie poradzi

Gość gosianica
a do jakiej gminy musisz jechac po to?

Hej, ja tez będę miała taki problem, bo mieszkam w Opolu, a razem z mężem jesteśmy zameldowani na Dolnym Śląsku. Co prawda to nie 800 kilosów, ale jechać też trzeba... A nie wiecie, jak jest ze sprawami urzędowymi, gdy chce się rodzić np. w Czechach? Bo ja np. bardzo chciałabym rodzić w Czechach, ale kompletnie jeszcze się nie interesowałam tymi papierkowymi sprawami, które z tego mogą wyniknąć, bo dopiero staram się o dzidzię:) Słyszałam tylko, że przygraniczne szpitale czeskie są super, a kobiety przyjmuje się w ramach tzw. "nagłego wypadku" i idzie to wtedy na NFZ. Czy ktoś się orientuje, jak to jest?

Gość myszkaaaaa49
Maz nie moze jechac ,taka ma prace...musze z jednego konca POlski na drugi jechac ale napewno tego nie zrobie do 3-4 miesiecy po porodzie...

Gość gosianica
a tego to nie wiem ja rodzic sie nie wybieralam do czech :) wolalam swoj szital w choszcze.

Gość gosianica
no tobie to raczej ciezko zaraz po porodzie jechac.mowie ci ze niech twoja mama idzie sie dowiedziec czy ona moze odebrac to najlepszy sposob zebys wiedzila na czym stoisz

Gość manna30
wniosek o pesel złożył mój mąż jeszcze jak byłam w szpitalu. po ponad tygodniu pesel dostarczono nam przez pocztę, tak że nie musieliśmy iść do urzędu po odbiór

Gość manna30
a akty urodzenia dostał od ręki przy okazji składania wniosku o pesel

Gość myszkaaaa49
manna30 nie o to chodzi ,mąż do USC może iśc , chodzi o to że obydwoje nie mamy mozliwosc jechac 850km po odbiór pesel dziecka do miejsca zameldowania ( bo podobno tam go wydaja) , mieszkamy na wynajmie 850 km od miejsca zameldowania ..

Gość manna30
a to rzeczywiście zonk. myślałam, że u Was tak jakby dwa razy trzeba iśc osobiście do urzędu, gdzie się jest zameldowanym. a próbowałaś dzwonić? być może trafisz na jakąś wyrozumiałą urzędniczkę, któa wyśle pesel na adres do korespondencji a nie na adres miejsca zameldowania. warto spróbować, bo rzeczywiście aka trasa po kawałek papierku to nie lada kłopot i wydatek. pozdrawiam

Gość oj dziewczyny dziewczyny
a nie lepiej zadzwonić do urzędu i zapytać jak się sprawy mają, czy trzeba faktycznie osobiście? Bo może pocztą też można, a Wy się tutaj głowicie.