Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dla znajomych Bell

Fantastyka- Co czytać?

Polecane posty

Gość Dla znajomych Bell

Hej mam 15 lat i jestem fanka fantastyki. Przeczytałam już wiele książek jednak do gustu przypadły mi najbardziej znane tytuły: Harry Potter, Saga Zmierzch, Eragon, Trylogia Tolkiena i Hobbit. Szukam czegoś na długie wakacyjne dnie spędzone pod namiotami: bez prądu, telewizji i znajomych. Interesuje mnie teraz jakaś ekscytująca powieść o wampirach- mógłby mi ktoś podać nazwę jakiejś fajnej książki? Bardzo proszę! :))

Obczaj sobie ksiazki Terry'ego Pratchett'a, według jego humor jest super. Mozesz zaczac od "Koloru magii" :) [co prawda to nie o wampirach, ale calkiem fajna fantastyka...;) ]

Gość Dla znajomych Bell
Dzięki :) szkoda tylko, że wakacje sie kończą bo jak zacznę to wszystko czytać to pasek na świadectwie będę musiała mazakami dorysowywać :))

Gość Dla znajomych Bell
Mimo wszystko czekam na więcej propozycji...

Gość Dla znajomych Bell
Oj, to będzie ciężko, gdy ja się zabieram do czytania przestaję odbierać wszelkie bodźce dopływające z otoczenia... Gdy ostatnio czytałam Zmierzch wszyscy myśleli, że jestem chora nic nie jadłam, spałam trochę, rano się zrywałam i dopóki nie skończyłam książki czytałam, nie wspomnę już o tym, że symulowałam choroby by tylko czytać, ale niestety mama się nie nabierała, na szczęście to był już koniec roku...

Gość tez lubie fantastyke
Może Lema? Ale na początek lżejsze rzeczy, jak Bajki robotów czy Dzienniki gwiazdowe.

Andre Norton świat czarownic Nocarz, Renegat, Nikt jedna seria polskie wampiry Kuzynki , Księżniczka , Dziedziczki - TRYLOGIA też wampiry "Ostrzeżenie z zaświatów" jeżeli interesują cie egzorcyzmy fragment mam w stopce siewca wiatru Kroniki Wardstone podobny do harego potera z tym ze tutaaj walczy z wiedźmami i innymi potworami seria Stare Królestwo seria Klucze do Królestwa Strzała Kusziela - Jaquelin Carey [Fantasy erotyczne] to wzszystkoco udało mi sie przypomnieć a które mi się podobały

Gość Kamilaem
Witaj, ja również jestem fanką fantastyki. Z tego gatunku mogę polecić ci kilka tytułów np. 1. Saga wampirów z Morganville - Przeklęty dom I - http://nasza-czytelnia.pl/ksiazka.html?889 - Bal umarłych II - http://nasza-czytelnia.pl/ksiazka.html?890 - Nocna aleja III - http://nasza-czytelnia.pl/ksiazka.html?1279 2. Bardzo oplecam również cykl Mercedes Thomson - Zew księżyca I - http://nasza-czytelnia.pl/ksiazka.html?10 - Więzy krwi II - http://nasza-czytelnia.pl/ksiazka.html?31 3 Poza tym saga Pamiętniki Wampirów 6 tomów - znajdziesz na www.Nasza-czytelnia.pl 4. Wyższa magia - Kira Izmajłowa http://nasza-czytelnia.pl/ksiazka.html?109 Pozdrawiam, gdybyś czegoś potrzebowała to chętnie jeszcze podpowiem :) Pozdrawiam

Gość Dla znajomych Bell
Musze przyznać, że miałam kupić sobie Nawiedzony Dom w środę idę do księgarni, no i z tego względu prosze o opinię- czy to dobra książka?

w Stanach aktualnie ksiazki Stephenie Meyer bija rekordy popularnosci, wiec zaladam, ze sa godne polecenia. Na selkar.pl dostaniesz ich polskie tlumaczenie, jesli Ci sie nie spodoba to polecam tez zerknac na Pratchetta, on podbija sera nawet tych, ktorzy fantastyki nie lubia:)

Gość pat.at
Neil Gaiman ma fajne ksiazki:) np. Gwiezdny Pył:) Może Wiedźmin, ale to już bardziej mroczne:D

Gość vvvvv
Nie ma lepszego fantasy niz "Wiedźmin".

a może coś z polskich autorów? Ja kocham książki Pilipiuka, polecam : "Kuzynki","Księżniczka","dziedziczki","2586 kroków", "Dzień Wskrzeszenia" albo Ziemiańskiego: "Bramy strachu" czy "Achai" :)

Gość chmurka na nieboskłonie
Najlepsza saga fantasy jaką czytałam to "Pieśń Lodu i Ognia" (Gra o Tron itd...) Georga R. R. Martina, ostatnio też wyszły jego opowiadania, podoba mi się jego mikropowieść "Pieśń dla Lyanny" ale to bardziej egzystencjalne s-f niż fantasy i na pewno nie o wampirach... ;)

Gość gamikoo
A słyszeliście o książce rosyjskiego pisarza Nika Pierumowa - Tern? Wyszła niedawno i opis naprawdę zachęca do lektury.

Gość weerto
Pierumow napisał kontynuację Władcy pierścienia :)

Gość gamikoo
werto - o tym nie wiedziałam. Swoją drogą, trochę to dziwne.

Gość gamikoo
Na przykład to, że nie on jest autorem Władcy?

No nie jest, ale jego sequwl jest naprawdę dobry. Pierumow nie podpisuje się pod "władcą pierścienia" a pod swoją wersją jej kontynuacji, a coś takiego jest dozwolone. I uwierz, ze warte przeczytania. Możesz na początek właśnie zobaczyć jaki jest "tern". Zobaczysz zakochasz się w tej książce i wtedy już pisanie przez tego autora kontynuacji dla tak wielkich dzieł jak te tolkiena nie wyda Ci się tak niestosowne.

Gość wertooo
gamiko - a kto powiedział ze nie można napisać kontynuacji czegoś "nieswojego"? :) Tym bardziej że akcja pierumowska toczy się 300 lat po akcji tolkienowskiej :)

Gość plik
A nja zupełnie nie kojarzę tego autora. Ale dzięki temu może "lżejszym" okiem spojrzę na tę nową książkę?:)

Gość wertooo
Na pewno bez oczekiwań, więc ksiązka może Cię zaskoczyć:)

Gość plik
No dokładnie o tym mówię, chociaż przeczytałam parę recenzji i musze przyznać że są naprawdę zachęcające, więc już jakies oczekiwania od książki mam :)

Nie oczekuj. Nie czytaj opisów. Tylko sięgnij po książkę ;)

Dokładnie. Ja najmilej wspomina Pretcheta, może nie jest to typowa fantastyka,ale wydaje mi sie,ze jego specyficzne poczucie humoru prędzej czy później każdemu przypadnie do gustu. Ostatnio też "Kapitana Cartisa" z goneta.net, bardzo wciągająca lektura. a zatem masz teraz co czytać:)