Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CESARKA A WADA WZROKU

CESARKA A WADA WZROKU

Polecane posty

hejka . czy któraś z was dostała wskazania do cesarki ze względu na wadę wzroku?? Byłam pewna że będę rodzić naturalnie do czasu gdy wczoraj nie poszłam do okulisty.. Mam -3,5 i -4 i to jest jedyna wada jaką mam ..nie mam problemów z siatkówką a słyszałam że trzeba mieć poważniejsze wady do cesarki. A tymczasem okulistka powiedziała że to jest wskazanie do cesarki i powiedziała że mam przyjść na 2 miesiące przed porodem i ona wystawi zaświadczenie(jestem w 6 miesiącu). Bardzo chciałam rodzić naturalnie a teraz to już nie wiem

Jeżeli chcesz rodzić naturalnie idź do innego lekarza, bo ten poszedł na łatwiznę. Wada wzroku jaką masz powinna być dokładnie sprawdzona (dno oka, stan siatkówki itd.) i dopiero po dokładnym badaniu lekarz powinien orzec czy możesz rodzić sama czy nie.

Gość Sapcia132
Ja miałam cesarkę ze względu na wadę wzroku. Wadę mam -3,5 w obu oczach, ale miałam stwierdzone zniekształcenia na siatkówce, które kwalifikują się na laserowy zabieg usunięcia. Nie chciałam mieć zabiegu przed samym porodem ( u mnie to było stwierdzone chyba w 34 tyg.), więc dostałam zaświadczenie do cc. Miałam jednak najpierw szereg badań. Zwykły okulista stwierdził, że coś jest nie tak i skierował mnie do specjalistycznej przychodni. W przychodni miałam wszystkie badania łącznie z ciśnieniem w dnie oka, badaniem siatkówki itp. Dopiero po tym, jak byli pewni, ze jest coś nie tak, dostałam zaświadczenie. Szczerze mówiąc, nie żałuję, szybko po cc doszłam do siebie, a teraz czekam na termin zabiegu na oczy.

Gość mam nadzieję że taka
wada wzroku kwalifikuje do CC bo sobie nie wyobrażam porodu sn.:O

Jak widać chyba tak. Nie byłam badana ale chodzę co 6 miesięcy zmieniać szkła kontaktowe i zawsze mnie bada..

Gość mami eli
No proszę, a ja chciałam mieć cc ze względu na wadę wzroku (nie chciałam ryzykować)ale żaden okulista nie chciał mi wypisać wskazania do cc, mimo że mam wadę -7. Dopiero musiałam dać w łapę w szpitalu żeby mi ją zrobili. Po co ryzykować pogorszeniem wzroku??

Aha to nieźle.. Mi dała wskazanie bez niczego powiedziała że jak najbardziej.. No rzeczywiście niektórzy muszą płacić kasę lekarzowi

Gość wada nie jest wskazaniem
mam -6 i rodzilam naturalnie, oczywiscie wcześniej konsultowałam sie ze specjalistą

Gość ale ja bym wolała nie ryzykowa
pogorszenioem wzroku i lepeij miec cc.

Ja mam (-6)dpti i mam nadzieję, że nie będzie problemu z cesarką. Jestem ślepa jak kret i nie pozwolę, żeby wzrok pogorszył się tak bardzo, bym nie mogła ujrzeć dzidziusia. Profilaktycznie. Poza tym moja wada się ciągle pogłębia (mam 28 lat). Ponadto, z oglądania różnych przypadków widzę, że wszystkim kobietom z wadą minusową wzrok się pogarsza po porodzie - jednym trochę (np. o pół dpti), innym bardzo, np. o 3dpti. NIE CHCĘ RYZYKOWAĆ.

mi wzrok pogorszyła ciąża a nie poród

ale poród to przeciez wielki wysiłek dla organizmu. Mnie lekarz powiedział: nie dźwigać, nie schylać sie, nie pracować na wysokościach itp. - poród to jak dźwiganie ton piasku...

mamy taka samą wadę, ja tez mam 28 lat i wzrok ciągle się pogarsza a urodziłam naturalnie, lekarze nie widzieli powodu do cc - byłam prywatnie na wizytach u najlepszych specjalistów

masz poważne ograniczenia, może masz problem z siatkówką skoro tak zalecił ?

Gość no dokladnie okulisci
osobom z wadami wzroku, szczególnie krotkowidzom zabraniają dźwigania cieżkich rzeczy, schylania się - generalnie cieżkiego wysiłku wiec nie wyobrażam sobie, żebym miała rodizć własnymi siłami...nie chcę jeszcze bardziej oślepnąć! Jak sie nie zgodzą na cc to zapłacę prywatnie i już.

Być może mam. Lekarze nigdy nie mówili mi o tym :-( Skoro ty tak nie masz, to znaczy, że u mnie siatkówka słaba i pozostaje tylko CC. Szczęściara z Ciebie:-)

Gość Kosma22
Ja mam -6,5 w obu oczach. Siatkówka, rogówka i dno oka w porządku więc nie ma żadnego problemu i poród siłami natury bez problemu. Zaświadczenia na cc nawet mi nie proponowano. Najnowsze badania wskazują, że problem leży w siatkówce, a nie w dioptriach. Wskazaniem oficjalnie jest wada powyżej -10 luz właśnie problemy z siatkówką. Trzeba pamiętać żeby w czasie parcia zamykać oczy i przyciskać głowę do klatki piersiowej, co nie dopuści do zwiększenia ciśnienia w oczach. Ja w każdym razie mam zaświadczenie, że mogę rodzić sn. Okulista wziął na siebie całą odpowiedzialność więc myślę, że wie co robi!

ja zawsze pytam o stan oczu... nie wiem czy masz siatkówke w lepszym stanie niz ja, u mnie lekarze stwierdzili, ze cc wiąże się z większym ryzykiem i skierowaniem nie wystawili na cc (zaznaczam, ze wszędzie chodzę prywatnie) W sumie nie żałuję, urodziłam naturalnie bardzo szybko i szybko doszłam do siebie.

Dobrze się dowiedzieć o tym zamykaniu oczu... Jejku, tylko niektórzy lekarze są tacy leniwi i nieodpowiedzialni... jakby co to my później płacimy za ich błędy...

U mnie jest tak samo jak u Kosmy22 - okulsita, ordynator, znany specjalista wziął na siebie odpowiedzialnosc wydając mi zaswiadczenie do porodu sn, a zwykla okulista bez badan sugerowała cc... oczywiscie też jest wazne dla ginekologa od kogo to zaswiadczenie

O jakim ryzyku przy CC piszesz - jeśli to nie tajemnica?

Doszłam do wniosku że zdecyduje się na tą cesarkę. I tak w ciązy wzrok mi się pogorszył o 1.. Uszkodzenia siatkówki nie mam żadnego u okulisty leczę tylko wadę - 3,5 i 4 skoro ona powiedziała że to jak najbardziej wskazanie to nie będe cudować i urodzę cc

Znieczulenie itp. ja zaufałam specjalistom, zresztą nie miałam większego wyboru skoro dostałam takie a nie inne zaświadczenie ;) zamykałam oczy podczas parcia i zadne naczynko mi nie pękło. Umów się na wizytę u specjalisty w III trymerze i zobaczysz co ci zasugeruje. Powodzenie i życze lekkiego porodu!

Dzięki za rady. Myślę, że nie tylko mnie one pomogą:-D