Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mnemosyna przez n

7 najlepszejszych książek i 3 najsłabiutkie

Polecane posty

Gość mnemosyna przez n

jakie najlepsze książki przeczytaliście (lub ogólnie autorzy dobrze piszący) a jakie najbardziej kiepskie? moje typy: najlepsze; 1. Miłość w czasach zarazy; 2.Zbrodnia i kara; 3. Paragraf 22; 4. Miłość, ciekawość, prozak i wątpliwości; 5. Chłopi najsłabiejsze to: 1. Paragraf 22 bis; 2. cały Coelho; 3. cały Sienkiewicz

Gość mnemosyna przez n
wiem w treści jest inna liczba książek niż w temacie :)

Gość moje typy
1.Gra w klasy 2. beczka soli 3. czekolada 4. forrest gump 5.Mikolajek 6.dzieci z bullerbyn 7. poczwarka 1. Pielgrzym 2. cień wiatru 3. Kryształowy aniol

Gość 2 takajedna2
Akurat Paragraf 22 bardzo mi się podobał.

Najlepsze: 1. Nieznośna lekkość bytu. 2. Jedwab. 3. Zła krew. 4. Lektor. 5. Tożsamość. 6. Księga śmiechu i zapomnienia. 7. Wszystko czerwone. Te słabe: 1. Niewinny (Grishama) 2. Berek. 3. Bieguni.

Gość marvolo
Nieznośna lekkość lepsza od Tożsamości? Nie zgadzam się. Zła krew rzeczywiście fajna książka. Ale dlaczego Niewinny trafił na czarną listę?

Bo Grishamowi zdecydowanie lepiej wychodzi tworzenie fikcji literackiej. A górna lista nie ma hierarchii. Równie dobrze Zła krew mogłaby byc na pierwszym miejscu a Lekkość na ostatnim. :)

Gość c.d.
Z lekkich fajne są Wojny w Spa. Z cięższych Złodziejka książek. Ostatni Coben też jest fajny. Natomiast zdecydowanie nie polecam Ceny honoru.

Gość arabica
Najlepsze: "Szata" Douglasa "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" Lisy See "Koniec Swiata i Hard-boiled Wonderland" Murakamiego "Jaszczur" Balzaka "Dobry" Łysiaka "Upadek" Camus "Dom" Katarzyńskiego "Życiorysy niepoprawne" Katarzyńskiego Dwie ostatnie pozycje znalazłam na goneta.net, więc choćby zaraz możecie je poczytać. Sa w formie elektronicznej. Z tych, które mi się nie podobały, pamiętam tylko "Syzyfowe prace":)

Gość najlepsze ksiazki to
1. Sluga Bozy 2.Mlot na czarownice 3.Miecz aniolow 4.przenajswietsza rzeczpospolita 5.Klamca I i II czesc 6.Nocarz 7.Siewca wiatru 3 najslabsze 1.modyfikowany wegiel :O 2.lod 3.zimowi wojownicy

Gość fly_hp
Oczywiście,że 7 NAJLEPSZYCH to: 1. Harry Potter i Kamień Filozoficzny 2. Harry Potter i Komnata Tajemnic 3. Harry Potter i więzień Azkabanu 4. Harry Potter i Czara Ognia 5. Harry Potter i Zakon Feniksa 6. Harry Potter i Książę Półkrwi 7. Harry Potter i Insygnia Śmierci!!! Bez dwóch zdań. Do tej sagi dodałabym jeszcze Zmierzch, trylogie Tolkiena. Co do trzech najsłabszych to pwenie wybrałabym coś z polskiej literatury.

Dlaczego narzekacie na polską literaturę? Przecież poziom pisania jest naprawdę na całkiem niezłym poziomie i nie ma na co narzekać. Moje ulubione książki to: *Dzieje grzechu - Żeromskiego *Świat według Garpa - Irving'a *Samo-loty - Stokowskiego *Wiek żelaza - Coetzee'go *Ferdydurke - Gombrowicza *Tango - Mrożka (w ogóle Mrożek jest świetny) A takie, które nie wniosły zbyt wiele do mojego życia: *Alchemik - Coelho *Pamiętnik przetrwania - Lessing Kolejność utorów jest przypadkowa.

Gość plik
Nie przypomnę sobie na szybko, tylu tytułów. Ostatnio zrobiła na mnie wrażenie Złodziejka książek.

(tylko) 7 najlepszych książek dla mnie: kolejność przypadkowa... 1. Pamiętnik znaleziony w wannie, S. Lem 2. Wojna i pokój, L. Tołstoj 3. Opowieści o pilocie Pirxie. S. Lem 4. Sto lat samotności, Marquez 5. Piknik na skraju drogi, bracia Strugaccy 6. Stara baśń (!), Kraszewski 7. Wilki, H. H. Kirst tej słabe książki: trudno mi wybrać 3 najsłabsze, wole napisać że nie przemawia do mnie wcale 'twórczość' Coehlo, ani D. Masłowskiej. mogę tak wymieniać dalej ale to chyba ci autorzy drażnią moje poczucie estetyki książkowej ;)) najbardziej...

Gość anita 333
a mi; beczka soli; nie podobała się

1. Oskar i Pani Róża 2. Mały książę 3. Ptasiek 4. Weronika postanawia umrzeć 5. Córka opiekuna wspomnień 6. Cela 7. Samotność w sieci Ponadto lubię twórczość: Pratchett, Wharton, Chmielewska, Coelho, Christie, Emmanuel- Schmitt, J.L. Wiśniewski Ponadto lubię "serie": Artemis Fowl, Harry P;), Twilight (acz proszę mnie nie zaliczać do tych rozhisteryzowanych młodocianych fanek), Elling.. WSZELKA KOLEJNOŚĆ JEST PRZYPADKOWA i możliwe,że znalazły by się inne "naj", ale zaginęły chwilowo w odmętach mej (nie)pamięci. Co do nie lubianych- jeżlei książka mnie nie wciąg to jej po prostu nie czytam;).

1. 5 lat kacetu - Grzesiuk 2. Boso,ale w ostrogach - Grzesiuk 3. Dzieci Arbatu - Rybakow 4. Wszystkie książki Kinga 5. Wszystkie książki Chmielewskiej 6. Wszystkie książki Christie 7. Wszystkie książki Grishama A jako te 3 najgorsze napiszę: wszystkie książki science-fiction,naprawdę próbowałama przez to przebrnąć,ale nie mogę...