Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jaaa21

Najlepsza antykoncepcja dla młodej kobiety

Polecane posty

Witam wszystkich:) Mam 19 lat i jestem jeszcze dziewicą, ale w najbliższym czasie prawdopodobnie to sie zmieni... Chcemy z chłopakiem rozpocząc współżycie, nie wiem jednak jaką metode antykoncepcji wybrac. Szczerze mówiąc nie mam przekonania do prezerwatyw... Na pigułkach sie nie bardzo znam i słyszałam że nie są zbyt dobre dla osob w miom wieku które raczej żadko współżyją... Podobno są jakies tabletki tzw. jednorazowe które połyka sie na kilka godzin przed stosunkiem, ale czy są skuteczne...??? Bardzo prosze o pomoc...:)

Czy nikt mi nie pomoze??? Bardzo prosze poradzcie cos młodej i niedoświadczonej panience...;)))

Pigułki hormonalna to metoda stała - należy przyjmować je regularnie, przez cały czas. W przypadku okazyjnych stosunków seksualnych, a o takie ci chodzi, najlepsza będzie prezerwatywa. Oprócz prezerwatywy możecie zastosować dodatkowo stosunek przerywany.

hmmm... prezerwatywa jakos nie za bardzo mi sie podoba...:((( po pierwsze nie daje zbyt duzej pewnosci (zawsze moze sie zsunąc, peknąc itp.) a po drugie to i to chyba najwazniejsze jakos mam takie dziwne wrazenie że seks z prezerwtywą tworzy jakąs taką bariere pomiedzy kochającymi sie i moze to wyda sie dla niektorych smieszne ale ja chce miec w sobie "jego" a nie kawałek lateksu... A stosunek przerywany byłby moze i dobry tylko że jest bardzo mało skuteczny niestety, bo juz sporo czasu przed wytryskiem mogą wydostac sie pojedyncze plemniki...;((( Ale dziekuje za wypowiedz;)

Komediant napisał, że stosunek przerywany + prezerwatywa. Od poniedziałku mam 20 lat, od 1,5 roku współżyję z moim chłopakiem i używaliśmy tylko gumek. Ja tam nie mam oporów ani problemów w związku z tym.

może i masz racje... tylko rozumiecie to bedzie mój pierwszy raz i chciałabym żeby to było cos wyjątkowego i romantycznego... a jakos te prezerwatywy kojazą mi sie tak zupełnie nieromantycznie... no ale możliwe że macie racje i kiedys sie do nich przekonam... Dziekuje za wypowiedz;)

Gość ja pierdykam
zaufaj mi - to na pewno nie bedzie romantyczne takie jest zycie

Prawdopodobnie będzie do kitu, ale nie zawsze tak jest. Z gumą czy bez... :O

mi sie wydaje że jednak bedzie... bo taka bliskosc z drugą osobą, osobą ktorą sie baaardzo kocha musi byc cudowna... oczywiscie wiem że za pierwszym razem mogą byc jakies problemy z wejsciem ale wierze że jakos sobie z tym poradzimy... chciałabym tylko jeszcze żeby to było bezpieczne i żebym po 9 miesiącach nie została mamusią...

Gość 17 latka od wczoraj
wczoraj miałam 17 lat od roku robię to z chłopakiem i tylko ja biorę globulki dopochwowe i jest ok bez żadnych gumek normalnie zaufaj mi

Gość yyyciociaDOBRArada
idz do gin i poproś o tabsy yasminell czy jakos tak. moja ginekolog powiedziala ze sa to tabletki dla mlodych dziewczyn. czyli dla Ciebie. a pierwszy raz moze i powinien byc romantyczny. ja swój wspominam bardzo przyjemnie. bylo naprawde cudownie, ale o to trzeba zadbac...

No właśnie chyba powinnam isc do ginekologa ale rozumiecie jak to jest... Lekarzy zawsze uwaza sie za ostatecznosc... ale dziekuje Wam za rade;)

Gość yyyCIOCIAdobraRADA
GDZIE TYLKO GLOBULKI.!!! przeczytaj ile wpadek po nich bylo. to jedna z mniej skutecznych metod. ludzie, dowiadujcie sie o metodach zanim zaczniecie stosować. tak to jest jak ma sie 16 lat... nie mowie e to za wczesnie bo sama bylam niewiele starsza, ale na pewno bardziej ostrozniejsza.

Gość ggugshhffdh
yyy bardziej ostrozna, sory...

Gość yyyCIOCIArobraRADA
TEZ SIE WSTYDZILAM, NIE CHCIALA ISC.... A TERAZ JESTEM ZER SWOJA GIN NA TY, CZASAMI NIE BIERZE ZA WIZYTE:) LEKARZ JAK KAZDY INNY, NAWET SYMPATYCZNIEJSI... WIEM COS O TYM BO LERZALAM A SZPIYALU NA GINEKOLOGII 3 TYG. ZNAM POLOWE GINEKOLOGOW W MOIM MIESCIE:) NO MOZW NIE POLOWE ALE SPORO

Gość lolindaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ciocia jesteś dora czy robra

Gość lolindaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
* dobra

To musiałas trafic na bardzo fajną lekarke... mam nadzieje że też bede miała takie szczescie... tylko ze jest baaardzo duze prawdopodobieństwo że moj pierwszy raz przezyje za tydzień... jedziemy ze znajomymi na wakacje i ja z chłopakiem mamy oczywiscie jeden wspólny pokoj no i wątpie czy wytrzymamy powstrzymac nasze pożadanie... a po tabletkach chyba trzeba odczekac jakis czas zanim mozna bezpiecznie współżyc...

Gość chodzący kościotrup
cóż rozczaruje cie, ale mój pierwszy raz był BARDZO bolący i cała romantyczność poszła w las. bolało i było średnio. potem zrobiło się już fajniej ;)

Gość chodzący kościotrup
a co do antykoncepcji, najpierw stosowaliśmy prezerwatywy. Ale z czasem nie mogłam się powstrzymać z partnerem żeby nie pokochać się troche bez (okropna różnica!!!). Było tak cudownie, a poza tym miałam schizy że "coś" się może stać że poszłam po tabsy.

no wiem że najczesciej to boli ale wierze że sobie z tym poradzimy, moj chłopak jest bardzo czuły i wyrozumiały... i nawet jesli bedą jakies problemy to sam fakt naszej bliskosci bedzie cudowny...

no własnie tez wolałabym bez gumki i moj chłopak równiez wiec chyba niestety bede musiała pomyslec o wizycie u lekarza:(

Gość hexunka
ale wiesz, zeby tabletki zaczely dzialac "od zaraz" trzeba zaczac je brac w pierwszym dniu okresu, bardzo czesto przy pierwszym opakowaniu ma sie dosc dlugo plamienia.

No właśnie wiem o tym... i tu rodzi sie moj kolejny problem... a moze wie ktos cos na temat tzw. jednorazowych tabletek ktore sie bierze jakis czas przed stosunkiem... jak one działają i czy są skuteczne???

Gość nie ma takich tabletek
są tabletki PO, czyli końska dawka hormonów POSTINOR, trzeba łyknąć do 72 h po stosunku, ale to raczej dla ofiar gwałtu a nie dla rozpoczynających współżycie :D

A powiedzcie mi jeszcze czy duza jest różnica pomiedzy seksem z gumką a bez gumki... czy odczucia są inne? moze to troche głupie pytanie, ale jakos tak ciezko jest mi sie do niej przekonac...:/

Gość są globulki
które wkłada sie do pochwy na kilka minut przed stosunkiem jako , ze ich skutecznosc nie jest wysoka zaleca sie używanie jej wraz z prezerwatywą , wówczas w połaczeniu oba środki dają wysoką skutecznosc

prezerwatywy, tabsami się nie truj, skoro stosunki będą sporadyczne. Udanego pierwszego razu ;-)