Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buuuuk

Tylko głupi ludzie są szczęśliwi..

Polecane posty

Gość buuuuk

to cytat poety. juz nie pamietam kogo ale sie z nim zgadzam..

Gość cieszę się że jestem głupia

Gość robieme krecheee
moze w troche skajnych slowach wyrazone, ale tak, zgadzam sie z ogolna idea tego stwierdzenia. mam na mysli to, ze ludzie nie bardzo wglebiajacy sie w istote, sens zycia, zyja chwila- tu i teraz, nie stwarzaja sobie problemow egzystencjonalnych, dzieki temu ciesz sie prostymi rzeczami, sa szczesliwi.

Gość robieme krecheee
moze dodam, ze pod slowem 'glupi' w tym przypadku rozumiem 'prosci mentalnie', co nie znaczy, ze nie moga byc inteligentni i wyksztalceni.

Gość fqwrer
inteligentny i wykształcony zawsze bedzie miał jakies "ale" do swiata

no tak, amsz racje im bardziej siebie poznajemy i rozwijamy samoswiadomosc, im bardziej wnikamy w szczegoly, imwiecej analizujemy tym gorzej :o wiem to po sobie :/

Gość robieme krecheee
fqwrer, rzeczywiscie w wiekszosci przypakow, masz racje, ale sa ludzie, ze tka powiem "Techniczni" do bolu i takie smety egzystencjonalne im nie w glowie, choc sa inteligentni i wyksztalceni;)

e tam, z tymi technicznymi ludzmi to nei do konca. ja wszytko "rozpatruje" matematycznie, a problemy egzystencjalne mam nadal. myslenie nad zyciem nie jest tylkod la humanistow. z kolei moj facet (coz, wiadomo ze faeci mysla nieco prosciej niz kobiety, tak czy siak umysl techniczny) jest zupelnie inny niz ja (czyli dla niego biale jest biale a czarne czarne)

Gość robieme krecheeee
nie nie nie! przez "techniczni" nie mialam na myli umysl scisly, ja wlasnie takowym jestem, a nauki humanistyczne sa mi raczej dalekie. techniczny to ktos wlasnie pokroju Twojego faceta, moga byc nawet humanistami. chodzi o to techniczne podejscie do zycia, ktore prezentuja czesciej faceci (a moze udaja, a w glebi tez maja jakies problemy swiatopogladowe:P)

Gość do fqwrer i innych
można mieć "ale" do świata - i być szczęśliwym! Szczęście to nie stan ducha, tylko postawa życiowa!

Gość chujnia
i tak jestes Ewo :o

Gość wrvbbvew
coz, wiadomo ze faeci mysla nieco prosciej niz kobiety ----> jeśli miec problemy egzystencjalne to nie znam żadnej baby co je ma. jak już to faceci się bardziej zastanawiają nad światem . a większośc filozofów wybitnych to faceci. A Kopernik był facetem a nie kobietą :-P Nie ma to jak uogólniac nie?>

no ja nie potrafilabym grac dobrej miny do zlej gry, gdyby szczecie to byla postawa zyciowa a nie stan ducha.

kiedys byly inne czasy :o kobiety nie mialy prawa do niczego wiec pewnie i dlatego kopernik nie bylakobieta czy nie byly filozofami :o

Gość aqwbva
Szczęście to nie stan ducha, tylko postawa życiowa! W takim razie jak można byc szczesliwym skoro stan ducha ma się depresyjny ???? moim zdaniem stan ducha to priorytet. a "sztuczne " postawy to oszukiwanie samego siebie

Gość robieme krecheeee
"Szczęście to nie stan ducha, tylko postawa życiowa" hmm.. dla Ciebie:) okreslenie szczesliwy, bazuje na bardzo subiektywnych odczuciach i jesli mialabym je definiowac, to powiedzialaby, ze to zarowno stan ducha, jak i postawa zyciowa. poza tym czasmi postawa zyciowa jest wymuszona, na pokaza, a w srodki.. coz... zupelnie cos innnego

jeśli miec problemy egzystencjalne to nie znam żadnej baby co je ma. to pewnie wynika z tego w jakim srodowisku sie obracasz. nie kazda mysli tylko o ciuchach, tipsach, autach, pieluszkach i zamazpojsciu :o

Gość a skąd się bierze stan ducha
????? Z podejścia do życia, do tego, co się w życiu dzieje. Dobrego i złego.

Gość into.......
ludzie ktorzy myślą wiecej i czesciej, analizuja duzo nie potrafia sie cieszyc bo swiat wcale nie jest dobry i przepiękny. widzą to ludzie ktorzy sa wrazliwi, maja piękne dusze i takie dusze niestety nigdy nie beda szczesliwe tak samo jak na swiecie nigdy nie bedzie pieknie. i takie dusze najczesciej kończą swoje zycie za szybko bo tak naprawde nie ma żadnego sensu :( "ludzie nie bardzo wglebiajacy sie w istote, sens zycia, zyja chwila- tu i teraz, nie stwarzaja sobie problemow egzystencjonalnych." i tu sie calkowicie zgadam z tobą

Gość robieme krecheee
alle co jak sie dzieje zle, mimo ze starasz sie, zeby bylo lepiej? ja rozumiem podejscie, ze postawa zyciowa determinuje stan duchu, ale pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc

Gość into.......
wtedy przyklejasz sztuczny usmiech na usta i udajesz, ze wolisz grzebac w pieluchach zawalonych gównem zamiast wylęgiwać sie gdzies na plazy w pięknym miejscu i czytac ksiązke :)

nie wiem w jaki sposob (moze dlatego ze ja tego nei doswiadczylam) postawa moze determinowac stan ducha. ja np nie potrafie grac, cieszyc sie chociaz sie nie ciesze, szukac pozytywnych stron tam gdzie ich nie ma

Gość into.......
billy brown jestesmy b. podobne, nasi faceci tez :)

Gość robiemem krecheee
"takie dusze najczesciej kończą swoje zycie za szybko bo tak naprawde nie ma żadnego sensu" tak to prawda, jesli nawet nie usmiercaja sie jednym szybkim czynem, to umiercaja sie powoli, leki,narkotyki,jedzenie,alkohol to popularne znieczulenie na zlo z drugiej strony, ktos "technicznie" podchodzacy do swiata, powie, ze tacy ludzie sa slabi i powinni wziac sie w garc (jak nie lubie tego stwierdzeia:o) i nie biadolic... ja na wierchu i przez ototczenie odbierana jako silna i charyzmatyczna jednostka, w srodku jestesm slaba, nadwrazliwa, a glowa pelna sprzecznych mysli...

Gość samotna3333333333333333333333
ja jestem glupia i bardzo nieszczesliwa mozesz mi to wyjasnic?

Gość robieme krecheee
samotna333333333333333333, to moze Ty na poczatku wyjasnij co rozumiesz pod pojeciem 'glupia'

Gość wrvbbvew
" to pewnie wynika z tego w jakim srodowisku sie obracasz. nie kazda mysli tylko o ciuchach, tipsach, autach, pieluszkach i zamazpojsciu " To są bardzo inteligentne kobiety :-) po prostu wiele kobiet żyje bardziej pogodzonymi z tym jaki jest świat. A jeśli już się czepiac to nie podoba mi się mówienie że faceci patrza prościej od kobiet.