Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gabiiiiiiii26

Pomócie Kochane-antykoncepcja

Polecane posty

Gość Gabiiiiiiii26

Sprawa wygląda tak: Zażywam tabletki Yasmin już ok. 3 lat. Pierwszą tabletkę z kolejnego opakowania powinnam wziąć w czwartek (miałam jeszcze wtedy miesiączkę) i nie wzięłam jej myśląc, że to środa ;) W piątek wzięłam 1 tabletkę i dalej się nie kapnęłam, że pomyliłam dni. Dopiero w sobotę zobaczyłam, że została mi jedna tabletka. Spanikowałam i wzięłam od razu 2 tabletki (za czwartek i sobotę) chociaż minęło 48 godzin od pominięcia tej pierwszej! Czy dobrze zrobiłam? Czytałam, że powinnam się teraz dodatkowo zabezpieczać przez kolejnych 7 dni, ale czy potem jestem już chroniona? I czy po tym opakowaniu mam wziąć kolejne przez przerwy z odstawienia? Zależy mi na ochronie tabletkami, bo w przyszłym tygodniu wyjeżdżamy na urlop :) Proszę o rady.

Nie powinnaś przyjmować podwójnych dawek. Zawsze łykaj jedną tabletkę dziennie. Tak. Obecnie jesteś pod działaniem tabletek i możesz się swobodnie seksić bez dodatkowego zabezpieczenia. Pamiętaj jednak że żadna metoda antykoncepcji nie jest skuteczna w 100% i uprawiając seks licz się z możliwością ciąży.

Gość wierra 333
autorko dobrze zrobilas! Masz to nawet w ulotce napisane i powinnas 7 dni stosowac dodatkowe zabepieczenie poniewaz zapomnialas 1 tabletki

Gość wierra 333
nie doczytalam ze ty dopiero w sobote przyjelas dwie to fakt nie powinnas tego zrobic chyba ze bys lyknela dwie w piatek to taka mozliwosc jest dopuszczlana, zabepieczaj sie tyzdien dodatkowo bo twoja przerwa trwala 8 dni a nie 7

Gość Gabiiiiiiii26
"Pominięta 1 tabletka w PIERWSZYM tygodniu 1. przyjmij pominiętą tabletkę (tak szybko, jak to możliwe, nawet, jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek naraz!) 2. dokończ przyjmowanie tabletek z opakowania 3.następne 7 dni należy stosować dodatkową metodę antykoncepcji (metoda barierowa). Istnieje możliwość zajścia w ciążę w przypadku stosunków płciowych w tygodniu poprzedzającym zapomnienie tabletki. Należy zasięgnąć porady lekarza." I właśnie nie wiem czy to dotyczy też pominięcia pierwszej tabletki z opakowania i jeśli minęło 48 h?

Gość wierra 333
dotyczy!!!! musisz sie zabepieczac! Przeciez nie mozna wydluzac przerwy wiecej niz 7 dni, mozesz ja skrocic ale nie wydluzac!

Gość wierra 333
jak uprawialas seks 7 dni przed pominieciem tej tabletki pierwszej to tez moga byc to stosunki zagrozone

Gość Lalalalalalala
Ha! No i właśnie uprawiałam! W niedziele, a w poniedziałek dostałam okres, a w czwartek zapomniałam tabletki. Skoro wystąpił okres, to chyba w ciąży nie jestem? :o Interesuje mnie jeszcze to, czy po tym opakowaniu muszę zrobić przerwę na okres, czy od razu zacząć następne? Czy ktoś był w takiej sytuacji?

Gość Gabiiiiiiii26
Ha! No i właśnie uprawiałam! W niedziele, a w poniedziałek dostałam okres, a w czwartek zapomniałam tabletki. Skoro wystąpił okres, to chyba w ciąży nie jestem? :o Interesuje mnie jeszcze to, czy po tym opakowaniu muszę zrobić przerwę na okres, czy od razu zacząć następne? Czy ktoś był w takiej sytuacji?