Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LesFoloise

tabletki anty, dziwna sprawa

Polecane posty

Gość LesFoloise

Skonczylam dzisiaj pierwsze opakowanie tabletek antykoncepcyjnych. Lekarka zapiasala mi je w pierwszy dzien PO okresie i kazala od razu zazyc. Wzielam te 21 tabletek, teraz zrobie siedem dni przerwy. Kolejne opakowanie nie rozpocznie sie jednak pierwszego dnia nowego cyklu tylku po tym. Czy to wplywa jakos na skutecznosc? Wszystko jest ok? To moje pierwsze opakowanie i pierwsze tabletki, dlatego nie bardzo sie lapie. W ulotce wyczytalam, ze tabletki powinno sie zaczynac pierwszego dnia nowego cyklu, dlatego mnie to niepokoi. Lekarka powiedziala, ze z pierwsza tabletka drugiego opakowania bede juz miala pewnosc, ze jestem zabezpieczona poprawnie.

Gość Kaaarrraaammbbaa
co to za pogieta lekarka, ktora karze zazywac tabletki po okresie? :o Teraz masz 7 dni przerwy i nastepne opakowanie, w czym problem? O naturalnym cyklu juz zapomnij, teraz Twoj cykl wyznaczaja tabletki.

Gość no rzeczy
wiscie dziwne biore tabletki od 4 lat i pierwsze opkowanie bralam w pierwszy dzien miesiaczki wlasnie potem po tych 21 tabletkach 7 dni przerwy i na ósmy dzien nastepna tableke z opakowania i tak dalej albo jakies inne tablety masz calkiem albo dziwna ta lekarka

Gość LesFoloise
Wiem, ze moj cykl wyznaczaja tabletki, ale dziwie sie, ze zazywam je wlasnie tak... chodzi mi o to czy w zwiazku z tym, ze pierwszej tabletki nowego opakowania nie zazyje w pierwszy dzien okresu, skutecznosc jest zmniejszona?

Gość adryka26
czegops tutaj nie rozumiem, dlaczego nowe opakowanie masz zazyc w pierwszym dniu wystapienia krwawienia? 21+7 taki jest schemat, niezaleznie od tego kiedy sie zacznie krwawienie a kiedy skonczy. nic nie kombinuj bo tylko sobie wszystko rozregulujesz.

Gość LesFoloise
Chyba sie gubie... To znaczy, ze rownie dobrze moglam zazyc pierwsza tabletke w jakikolwiek inny dzien? A lekarka przepisala mi je nie tylko zw zgledu na zastosowanie antykoncepcyjne, ale przede wszystkim po to, zeby uregulowac moje cykle.

Gość Kaaarrraammmbbaa
Ło matko. Po kolei. tabletki zaczyna sie brac pierwszego dnia okresu. Po 21 dniach mamy 7 dni przerwy, ósmego dnia bierzemy tabletke z nastepnego opakowania i tak dalej. Ty zaczelas brac w inny dzien (nieprawidlowo, ale coz, czasu nie cofniesz), wiec teraz postepuj tak jak nalezy z tabletkami. Wybrałas juz wszystkie z pierwszego opakowania wiec masz 7 dni przerwy i zaczynasz nastepne. O tym, ze pierwsze opakowanie źle wzielas juz zapomnij, bo nic z tym juz nie zronisz. Jakie moga byc tego skutki? Jesli wspolzylas po pierwszych kilku tabletkach to jest ryzyko ciąży bo tabletki byly zle zaczete. Mogą Ci sie nasilic skutki uboczne wymieniane w ulotce. Poza tym bedziesz żyć ;) juz sie nei stresuj tym tak

Gość adryka26
jesli wczystasz sie dobrze w ulotke, tabletki mozna zaczac brac na 2 sposoby (mowimy o pierwszym opakowaniu) w pierwszym dniu miesiaczki (cyklu) i wtedy jestes zabezpieczona od razu lub w 2-5 dniu cyklu ale wtedy trzeba sie dodatkowo zabezpieczac przez 7 kolejnych dni. W kazdym razie tak jak pisalam, nic nie kombinuj tylko lec wg schematu, jestes zabezpieczona (jesli minelo juz 7 dni od dnia zazycia tabletki)

Gość LesFoloise
dziekuje bardzo:)