Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przyszłamniedoświadczona

Jak zorganizować wyprawkę dla niemowlaka...?

Polecane posty

Witam:) Czytam różne forum i pełno w głowie śpioszków,body,pajacyków itp... Zwariować można a tak naprawdę nie chcę przesadzać i przecież każdy grosz się liczy.Proszę młode mamusie,które już wiedzą jak to wszystko wygląda o wklejenie wyprawki lub strony co potrzebne.Ubranka i kosmetyki.Będę wdzięczna:)

Gość wrzesniowa mamuśka
Ja co prawda dopiero zaczelam kompletowac wyprawke ale byc moze moje rady Ci sie przydadza :) Sama dysponuje okreslona pula pieniedzy wiec musialam niezle sie naszukac by znalezc cos odpowiedniego ale nie drogiego przy okazji( w moim przypadku nie potrzebuje wszystkich rzeczy markowych) Na obecna chwile znalazlam: lozeczko - ikeowskie zaczynaja sie od 99.99zl (zwykle proste drewniane) wanienka - rowniez z ikei 25.99zl reczniczek z kapturkiem - ikea 29,99 szt (kupilam 2szt) kocyk polarowy - cena w zaleznosci od rozmiaru ja za swoj dalam 35zl i kupilam 1szt rozek - na allegro widzialam najtansze juz za 14.99 kupilam 2szt zestaw poscieli - ok 100zl za zestaw 5 elementowy (poszewki na kolderke i poduszke, wypelnienie, przescieradlo) butelka - ja zamierzam karmic piersia ale przyda sie na podanie dziecku wody kupilam 2szt w kosmetyki zaopatrzylam sie w rossmaninie (babydream) na ich stronce internetowej sa wszystkie produkty dla niemowlat wrz z cenami ja kupilam na poczatek zel do mycia mydelko oliwke i krem do twarzy. do tego od razu proszek do prania lovela i krem na odpazenia

Gość magdaamama
oj duzo tego jest ale postaram ci sie wymienic co miałam dla malutkiej jako wyprawkę: wózek (tako jumper x 1200 zł) łożeczko 300 zl materac 100 pościel do łóżeczka 120 przescieradełka 2 szt 40 zł ceratki pod przescieradło i do wózeczka 10 zl kocyki 2 szt 50 zł pampersy rozmiar newborn 2-5 kg 2 paczki husteczki nawilżane do pupy 2 paczki pieluszki tetrowe 10 szt 25 zł pieluszki flanelowe kolorowe (polecam swietne jako kocyk na ciepłe dni) 5 szt 30 zł okrycie kąpielowe 25 zl kosmetyki (różneeeeeeeee..trudno mi wymieniac ) ok 100 zl przewijak 60 zl śpiworek do spania 70 zl 9ale jak na razie sie nie przydał wiec zbędny wydatek to był:D) posciel do wozka 30 zl termometr 50 zł termometr do wody, szczotka do wlosów 10 zl inne duperele typu patyczki do pępka, spirytus...ale to groszowe wydatki no i UBRANKA: na poczatek rozmiar 56...3 pajace, 3 body, 3 kaftaniki,2 koszulki, 3 spioszki, 2 pary półspiochow, skarpetki, 2 czapeczki na dwór, 2 czapeczki kąpielówki, dresik polarowy na chłodne dni i welurowy pajac... nie wiem czy to wszystko ale na razie tyle z tego co pamietam....nie wiem na kiedy masz termin ale polecam zakupy rozłozyc w czasie wtedy finansowo sie ich tak bardzo nie odczuje:D pozdrawiam serdecznie i duzo zdrówka zycze dla Ciebie i dzidziusia:)

Gość magdaamama
aha...jeszcze butelki, ja karmie piersia ale kupiłam 2 na wszelki wypadek -polecam lovi samosterylizujace 120 ml i 230 ml, 2 smoczki i jakies słodkie grzechotki zeby grzechotac do malego uszka:D

moze kazdej mamie sie co innego przydaje ale ja moge napisac na swoim przykladzie. koldra i poduszka zbedne. wystarczy do lozeczka przescieradlo i kocyk (moj maly nigdy nie spal pod koldra a teraz to nawet kocyki skopuje i spi odkryty), chyba ze ktos ma naprawde chlodniej no to moze wtedy koldra potrzebna. nie mialam zadnych spiworkow ani rozkow. w szpitalu mi pokazali jak kocykiem owinac i tak robilam.

Magdaamama dziękuję Ci bardzo to już mi dało jakiś obraz tego co potrzebuję mniej-więcej.Łóżeczko+materac mamy.Wózek kupi mama:) Chodziło mi właśnie o ciuszki i kosmetyki żeby się potem nie okazało,że mam kilka par zbędnych śpiochów albo body bo dziecko tak szybko rośnie.Nie wiem czym różnią się pajacyki od śpiochów..?Wyglądają chyba tak samo a do czego służą pajacyki? Mam termin na grudzień w wolnych chwilach kupuję co mogę,mam już(a może dopiero): 2 x kombinezon newborn,0-3 m 3 x śpiochy(czy pajacyki bo już nie wiem sama) 1 x kurteczka 3-6 m 5 x body z krótkim rękawem 0-3m 1 x buciki 3 x body z krótkim 18-23m (wyprzedaż była nie mogłam się oprzeć) Zastanawiam się jeszcze ile ręczników normalnych i z kapturkiem potrzebuję i butelki(zamierzam karmić piersią,ale różnie bywa) sa w promocji 3x260ml czy mogę np.podawać pół butelki jeśli będę musiała karmić od początku butelką czy musi być na start 125 ml????

mozesz kupic duze butelki i mniej robic na poczatek. Reczniki z kapturem 2 powinny spokojnie wystarczyc. Z kosmetykow na poczatku uzywalam tylko johnson od stop do glow i krem do pupy. Puder do dzisiaj stoi nie uzywany. Balsamow tez za bardzo nie uzywam. Ja mialam wszystkiego duzo za duzo chociaz plus taki byl ze nie musialam prania robic co chwile pomimo ze maly przy prawie kazdej zmianie pieluchy sie zasikiwal. Przewijak albo jakas ceratka na lozko ci sie przyda bo malenstwa przy zmianie pieluchy czesto robia siku. mi sie sprawdzil spiworek do nosidelka. Pl prostu wkladalam w nosidelko i zapinalam spiworek. nie przydal mi sie podgrzewacz do butelek po prostu latwiej m i bylo w garnku podgrzac. Z tym sie lepiej wstrymac jesli uznasz potem ze sie przyda.

Gość Majowa Mama Szymonka
Z mojego doswiadczenia moge ci doradzic abys kupila sobie kaftaniki zamiast body poniewaz o wiele lepiej sie je na poczatku dziecku zaklada. Spioszki od pajacykow roznia sie tym ze spiochy sa na szelkach i nie maja rekawkow. A co do ilosci to ja mialam 6 kaftanikow w rozmiarze 56 (moj synek wprawdzie urodzil sie majac 58 ale i tak dlugo w nich pochodzil poniewaz dzieci po urodzneniu sa jeszcze podkurczone) 5 spioszkow i 3 pajace. w rozmiarze 62 : 6 kaftanikow, 6 spioszkow, 4 pajace, 2 body z krutkim i 2 z dlugim, skarpeteczki 4 pary, 2 czapeczki,2 pary niedrapek, sweterek. W rozmiarze 68 to juz mam 4 kaftaniki, 4 spiochy, 4 pajace, 6 body z krotkim, 4 body z dlugim, 4 rampersy ( body z krotkim rekawem i krutkimi nogawkami), 4 pary polspioch, 2 sweterki, spodnie ogrodniczki, koszule, dresik welurkowy. Duzo ciuszkow napewno dostaniesz wiec nie masz co wiecej kupowac bo i tak uzbiera ci sie pokazna ilosc i nie zdazysz wszystkiego zalozyc.

Gość dużo niepotrzebnych
dużo rzeczy kupujecie niepotrzebnie, np. rożki 2 szt. czy ręcznik z kapturem, a tak piszecie, że musicie oszczędzać. Po co mydło, jak żel do mycia? Po co body z krótkim rękawkiem na grudzień ? Po co butelka, jak wodę noworodkowi podaje się łyżeczką, a w ogóle to dzieci karmionych piersią się nie dopaja. Widać, że to będą wasze pierwsze dzieci. Niemowlak nie potrzebuje rożka, ani pościeli, wystarczy kocyk odpowiedni do pory roku, wycierać można normalnym ręcznikiem bez kaptura, z kosmetyków wystarcza płyn do mycia, krem do pupy i zasypka do fałdek pod szyjką. Nie kupujcie ubranek zapinanych na pleckach, bluz z kapturem czy wkładanych przez głowę. Po co aż dwa kombinezony newborn na grudzień? Wystarczy jeden w rozmiarze 68, a pod to grubszy pajacyk. polecam kombinezon z pełnymi stópkami i zakrytymi łapkami, dopinane butki i rękawiczki są ogromnie niepraktyczne. Na pierwsze dni najwygodniejsze są półśpioszki bezuciskowe. Na początku do przewijania i tak nie korzystamy z tych rozpinek w kroku, tylko zdejmujemy całe śpiochy czy pajacyk, dziecko jest tak małe, że trzeba by mu śpiochy zawijać na buźkę do przewijania, wygodniej zdjąć całe. Body i pajacyki koniecznie całe rozpinane z przodu, noworodki mają podkurczone rączki i nóżki i ciężko założyć im coś przez głowę.

A co do kosmetykow to polecam nivea, a do kapania plyn oillan (kupilam w aptece 29 zl za 500ml). Odradzam urzywanie jonsona bo uczulaja, oliwke tez lepiej zastap jakims mleczkiem bo wiele dzieci uczula (mojego synka uczula nawet najmniejsza ilosc). Na odparzenia kup sudokrem i/lub bepanten.

Przepraszam ze pisze tak na raty... Chusteczki do mycia tez odradzam bo moga odparzac, przegotowana woda plus gazik bedzie lepsza (i tansza). Wiadomo ze od czasu do czasu nic sie nie stanie. Co do rozka to mi sie przydal do karmienia ale mialam tylko 1 i wystarczyl. A pozatym niemowle lubi byc otulone bo wtedy czuje sie bezpieczne. Co do kolderki to nieuzywalam jej na poczatku wcale (za duza ) tylko kocyk z mikrofibry. poduszke teraz uzywam do noszenia lub karmienia zeby dziecku bylo wygodniej. Mam nadzieje ze jakos ci pomoglam.

Gość z kosmetykow uzywam
tylko oilatum do kąpieli, żadnych balsamów i oliwek +krem do pupy ręczniki dwa wystarczą rożek jeden, używany naprzemiennie z kocykiem żadnych pościeli do wózka (przynajmniej ja na wiosnę nie miałam, uważam że to zbędne)

Nie ukrywam,że to moje pierwsze dziecko dlatego czytam porady na forum.Na te ciuchy na razie majątku nie wydałam,ale teraz będę kupować z większą rozwagą:)

Gość a aj kupilam
z ubranek 6szt. spiochow rozm.56-62 4szt. kaftaniki 56-62 3szt.56-62 spodenek do spania jak spiochy ale bez gory body z dl. rekawem 6szt 56-62 2 czapeczki 4 pary skarpetek ktore tez zakladalam na raczki zeby maly sie nie podrapal 1 rozek ktory uzywalam przez tydz teraz sluzy jako kolderka 2 kocyki 1 grubszy 1 cienszy 2 reczniczki z kapturkami znalazlam w promocji za 9,90 przescieradlo dala moja mama miala nowe nie uzywane plyn do kapieli nivea i oliwka tesz ale na poczatku nie uzywalam bo maly lezal po lampami mial plamiki i kupilam sofeo (jak oilatum ale tansze) bepathen linoderm z alatoina(krem do pupy tani dobry 1 op starcza na 1 mies) krem do buzki ziajki chusteczki kupilam w promocji pampersa za 5zl szczoteczka do wlosow gruszka do nosa woda morska(nie jest nie zbedna ale lepiej miec tym bardziej ze w grudniu w domu suche powietrze) z takich najpotrzebniejszych rzeczy bylo by raczej tyle zawsze sie czegos zapomnie kupic i trzeba dokupywac z ubrankami tez nieprzesadzaj bo zawsze ktos przyjdzie to przyniesie albo dzidziek dostanie w "spadku" przydatny jest takze przewijak na lozeczko koszt ok 50zl ja na poczatku nie kupilam bo mowilam ze3 nie potrzebny bede na darmo wydawac kase ale to jest naprawde przydatne

Gość wydaje mi sie
ze 2 ręczniki to mało...nawet gdybym je prała codziennie to nie zdążą wyschnąć...chyba,że ręcznika używa się więcej niż 1 raz tego samego..?

Gość to ja powiem czego bym dzis ni
e kupila a kupilam - kosmetyki - bo miala alergie i na początku tylko oilatum, sudocrem - bo jest do niczego - pupe przemywaj ciepla woda i dobrze osuszaj, smaruj kremem wazelinowym z wit. a i e - na receptę, chusteczki uzywaj tylko podczas wyjazdu,bo szybko są odparzenia, niedrapki - niepotrzebne - nie uzywam - ale mozna je zastpaic skarpetkami, u nas dlugo nosila 56rozm, a wszyscy mowili ze kupic ich malo, za to 62 w mig., puder - niepotrzebny, karuzela - najprostrza i to szybko , my kupilsmy droga z bajerami i jest beee, pieluchy na początek tanie bo zmienia sie co chwilę a potem pampersy, nie potzrbne majtki poporodowe, jak cos przypomne to napisze.

mi wlasnie 2 rozki sie przydaly i bylo kilka razy tak ze zabrudzila jeden a drugi byl juz w praniu. Pieluchy tetrowe tez ale to nie na poczatku, min. 10.

ręczniki zmieniam raz w tyg. - po co częściej - przeciez czyste dziecko wycieram. Mam 4 ręczniki.

Super może razem dojdziemy do tego co jest naprawdę potrzebne a co zbędne:)A te rożki to usztywniane czy nie?Czy taki i taki? I jakim kremem twarz smarować,bambino??I czym pupę?

Gość co potrzebne a co zbedne
sama do tego dojdziesz jak maluszek bedzie mial ze 3 mies. czego za duzo kuoilas a czego nie kupilas. ja kupilam 1 rozek nie usztywniany i teraz jest nie potrzebny na poczatku bralam mala w rozku potem doszlam do wniosku ze to jest nie potrzebne. Ja tez zmieniam recznik raz na tydz. i 2 mi wystarczaja jezeli uwazasz ze bedzie wiecej potrzebne to kup karuzela u nas sie nie sprawdzila kupilismy zwykla z pluszowymi zabawkami. ja smaruje buzke kremem ziajki ok 5zl a na dlugo starcza. co do sudocremu mi nie odpowiada za ciezko sie rozsmarowuje sudocremu nie kupywalam byl w wyprawce ze szpitala:) obecnie uzywam linoderm ma konzystencje podobna do wazeliny i mi w zupelnosci 10 pieluszek tetrowych wystarczylo

Gość magdaamama
Witam ponownie:) Co do kosmetyków to tak: sudocrem/krem do pupy hipp - rewelacja:) po 1 szt oliwka bambino mydełko bambino szampon bambino - to swietne polskie kosmetyki, warte polecenia krem ochronny bambino(na zmianę z kremikiem hippa do buzi) żel do kąpieli johnson lawendowy- cudnie pachnie, pomaga dziecku zasnąc po kąpieli chusteczki nawlizane - ja uzywam biedronkowe lawendowe - sa dobre, ale najlepsze do mycia pupy sa zwyczajne waciki i woda:) na pewno przydadza ci sie :sól fizjologiczna, gaziki jałowe z 10 szt na poczatek, spirytus do pępuszka (kup w sklepie 96 proc i rozrób z pzregotowaną wodą) Miałam tez nozyczki do paznokietków, termometr do wody, grzebyk i szczoteczkę.... Wiecej chyba juz nic - a poza tym jak o czyms sie zapomni to mozna w kazdej chwili dokupic;) co do rozka - ja miałam zwyczajny nieusztywniany, na początku swietnie sprawdzał sie przy karmieniu - Juleczka lubiła byc opatulona, teraz słuzy za kołderkę:)

Gość może i załozycielka
tematu dojdzie do tego co jest zbędne a czego nie kupiła,ale chyba nie po to zakładała ten topic?

Gość qwer
najlepszy krem do pupy- sudokrem uzywałam i dziecko nie miało ani razu odpazonej pupy. Ogólna zasada jest taka im mniej kosmetyków tym lepiej, pewnie te pełne pułki w supermarketach mogą necić, ale to bezsensu na początku wydać kupę kasy na coś co okaze sie zbędne bo dziecko będzie mialo uczulenie. Najlepsze to najprostsze, krem i mydelko bambino, chusteczki tez bambino są super, oliwka, pudru do pupy sie już nie używa, zeby nie dostawal sie do dróg oddechowych dziecka, no i sudokrem, alantan

Gość Przyszłamamaniedoświadczona
Cały spis tego co mam: -body długi rękaw 7szt 0-3 m -body długi rękaw 7szt 3-6m -body krótki rękaw 5szt 0-3m -body krótki rękaw 5szt 18-23m -pajacyki 4szt 0-3m -kaftanik 1szt 0-3m -spodnie na szelkach 1szt 0-3m -bluzka+spodenki 1szt 0-3m -rękawiczki "niedrapki" 1szt -kurteczka 1szt 3-6m -kombinezon z kapturem 2szt newborn,0-3m -buciki -piżamka(body przedłużone nogawki,ale nie całkiem długie) Co jeszcze do tego? Chodzi mi o same ubranka bo kosmetyki i grubsze rzeczy wózek,łóżeczko już mam.Proszę o pomoc

Gość Anja90
ja rodzę za 3 tygodnie i jak na razie nie mam dla dziecka tylko Wanienki (kupi się podajże w sobotę) i butelki jakby się okazało ze nie mogę karmić piersią z kosmetyków mam : Oliwkę Nivea (potem się zastąpi ją mleczkiem) puder Nivea(na wszelki wypadek) żel do mycia Nivea i krem do twarzy bambino chusteczki z pampersa i haggis i paczkę pampersów new Born haggis (jak się skończy zawsze się da wysłać męża po nową paczkę sklepy całodobowe istnieją) ubranka to już nie kupuje bo sadze ze ich nie zdąży wychodzić a jeszcze dostajemy następne jak to ludzie nazywają prezent idealny dla noworodka a mam (rożne rozmiary) ok 6 czapeczek (nie wiem po co tyle) 1 łapki niedrapki 2pary półśpichów 5 kaftaników 5 pajacyków 5 śpiochów 6 bluzeczek 5-6 par skarpetek 3 pary bucików 1 kombinezonik i boje się ile jeszcze tego jest u teściów =) pozostałe rzeczy łóżeczko drewniane materac z gryką pościel kocyk prześcieradła rożek ceratka gruszka do noska patyczki zestaw do obcinania paznokci wózek z fotelikiem do auta od wiejar(pl) odbieramy w sobotę (producent polecany w Polsce nie ma w sklepach jego wózków bo wysyła za granice sklep hurtownie ma koło Częstochowy) i to chyba wszystko a jak okaże się ze czegoś brakuje to po prostu pójdzie się do sklepu i to kupi

Gość Mama2be
nie dajmy się zwariować!!! najwązniejsze są podstawowe rzeczy, a do tego kocyk czy rożek i poducha do karmienia. Ja kupiłam od White&Black, podobnych nie mogłam znaleźć w internecie, a tam mają takie tylko czarno-białe, które rozwijają wzrok dziecka. wiedziałyście o tym? ;))))))))))))))))))

Gość daj link do tego
black&white bo nie mozna znalezc przez google

Gość daj link do tego
czy tam white&black...

Gość goska co ma ktoska ale ty
no tak ... dziecko musi miec 200000000000000par spiochow bo jesli nie to bedzie nieszczesliwe i ja bede zla matka. :D Po co tyle tego dzidostwa kupujecie? Niestety kiedys tez bylam taka glupia jka wy teraz. :(

Jezeli mowimy o samych ciuchach (celowo pomine cala reszte, bo kazdy woli i kupuje co innego), to my mielismy dla dziecka z przelomu wiosny i lata: - 13 bodziakow z dlugim rekawem (w razie czego mozna je bylo podwinac i robilo sie krotki rekaw albo 3/4) - 5 bodziakow z krotkim rekawem - 2 pary spodni (bezuciskowych) - 1 bluze na suwak z kapturem - 1 rozpinany sweter z kapturem - 2 dwuczesciowe pizamki (bluzka i spodenki) - 4 pary skarpet - 4 sliniaki na rzepe Plus ekstra: - 1 para skarpet z grzechotkami - 1 grzechoczaca bransoletka na rzep Kupowalismy tylko rozmiar 62 bo znalismy mniej wiecej wage urodzeniowa jeszcze przed samymi narodzinami i wiedzielismy, ze dziecko male nie bedzie.