Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamanamama Franka

obwód główki

Polecane posty

Gość załamanamama Franka

Mój synek gdy się urodził ważył 3500 dł. 55 ob. główki 32 ob. Klatki 34\ Gdy miał 6 tyg. Waga 4500 dł. 59 ob. Główki 38,5 ob. Klatki 39 Teraz ma 3 mies. Wczoraj byłam na szczepieniu waga 5900 dł. 66 ob.. Główki 41 ob. Klatki 42 Dostałam skierowanie do neurologa ponieważ zrosło mu się ciemiączko oczywiście jak to matka na dodatek 1 dziecko od razu panika(naczytałam się w necie) dzisiaj byłam u neurologa doktor powiedziała “żę dzieci teraz tak mają) okazało się że mu za szybko rośnie główka ogólnie ma za dużą główke do swojej wagi USG nie mogą zrobić bo ma zrośnięte ciemiączko powiedziała że zostaje “tomografia, ale to jest małe dziecko”( nie wiem co to miało znaczyć) spytałam się jej “co to oznacza” powiedziała ze może to być wodogłowie jakieś “mięśniaki” itd.. Albo po prostu taka jego uroda. Jestem oczywiście załamana jakie wymiary mają wasze dzieci czy któraś z was miała taką sytuacje??? Kazała mi Mierzyc ob.. Co tydz. Za mies. Przyjść na kontrole już nie wiem co mam ze sobą zrobić co mam myśleć siedzę i płacze jak bóbr.

Franka, przede wszystkim nie czytaj bzdur w necie bo tylko się bardziej nakręcisz. Mój synek 4 dni temu skończył 2miesiące. gdy się urodził miał 36cm obwodu główki, na szczepieniu w 6tyg miał 38,5cm w obwodzie, w klatce 38cm no i okazało się że za szybko zarasta mu się ciemiączko, kazali odstawić witaminę D. Ja wtedy tak jak Ty siadłam do neta i naczytałam się czym to grozi. Poza tym na drugi dzień miał usg bioder i okazało się że ma już jądra kostnienia które normalnie pojawiają się w 6 miesiącu. Wymyśliłam sobie że za szybko skostnieją mu kości i będzie karzełek. Cały dzień przeryczałam, na dodatek nie chciałam słuchać teściowej- pediatry tylko nakręcałam się informacjami z neta- m.in. o wodogłowiu, małomózgowiu itd. Teściowa powiedziała że teraz dzieci ogólnie szybciej "kostnieją", coraz częściej rodzą się dzieci z np zębem. najważniejsze jest to czy widoczne są szwy na czaszce- bo główka nie rośnie tylko dzięki ciemiączku ale głównie poprzez te szwy- czyli takie grubsze linie. Najważniejsze to nie myśleć o najgorszym, mierz główkę maluchowi, patrz czy rozwija się prawidłowo. Do tomografii trzeba podać maluszkowi narkozę więc pewnie dlatego lekarz powiedział że za mały jest. Kilka dni po usłyszeniu że mu zarasta ciemiączko rozmawiałam z bratem- jego obie córki miały b. szybko zrośnięte ciemiączka no i też byli u neurologa i powiedział że to po prostu taki ich urok, nie straszył tak jak Twój. Teraz jedna dziewczynka ma 3latka, druga roczek, świetnie się rozwijają są bystre itd. także głowa do góry, nie myśl o najgorszym!

Gość zalamanamama Franka
zadna mama nie ma zapisane w ksiazeczce jak rosla glowka:(?????????

hmmm kurcze a wiecie ze moj maly jak sie urodzil obwod glowki mial 38cm, jak mial 2 miesiace wazyl 7,200 ob glowki 42, 3,5 miesiaca 43, 5 miesiac obwod 47, 8 mesiac 49 takze lepek mial wielki , a co do ciemiaczka to jak mial rok bylo jeszcze 0,5 * 0,5 takze u mnie pewne bylo w porzadku ze to ciamaczko sie nie spieszylo a co do neta nie zamartwiaj sie tymi czasem zbyt strasznymi informacjami, wem latwo jest mowic, ale staraj se dla malenstwa chociaz i czas pokaze, trzymam kciuczkiiiiiii bedze dobrze

Gość waniliaPyszna
załamana mamo nie panikuj sprawdzilam na siatce centylowej i w wieku 3 mce chlopiec powinien miec obwod glowki 39-43 wiec SPOKO!!!!!!!!!

Gość waniliaPyszna
nie sluchaj lekarki ona powie byle co i nie zdaje se sprawy jak to potem matka przezywa. naprawde nic mu nie jest, zapewne bedzie duzy chlop z niego:)

moje kloy po 3 miesiącu miały 39 a druga 39,5 ale to dziewczynki nie panikuj i nie czytaj bzdetów

Gość waniliaPyszna
dziewczynki maja miec w 3 mcu 38-41

Gość gosik062007
moja corka miala duza glowke. usg w 5 mies nie do konca dalo sie zrobic na zbyt male ciemie, ale cos tam bylo widac, tylko ze nie wszystko. oczywiscie ta duza glowka to moze byc uwarunkowane genetycznie. pytanie czy Twoje dziecko rozwija sie prawidlowo i nie ma zadnych niepokojacych objawow w stylu skrecanie glowki obnizone wzmozone napiecie, czy nie krzyczy duzo. przy zbyt szybkim zrosnietym ciemie trzeba zbadac poziom wapnia i fosforu-robilas juz te badania? jesli ma zbyt duzo wapnia-trzeba odstawic wit D3 i wyplukiwac wapn-karmisz moze sztucznym mlekiem? mierzenie obwodu glowki jest wazne, zeby nic nie przeoczyc-jesli stale bedzie rosl po lini odpowiedniego centyla dla Twojego dziecka, to wszystko w porzadku. jesli chodzi o tomografie-mozna zrobic ja bez znieczulenia, tylko zazwyczaj lekarze ida na latwizne i laduja dziecku znieczulenie

mamo Franka, nanieś te wymiary na siatkę centylową i sprawdz czy łącząca je linia pokrywa się z liniami siatki centylowej. lekarze zwracaja uwagę na to czy linia nie podnosi się zbyt gwałtownie. moja córka nie wieści się w siatki centylowe ale obwód rośnie odpowiednio do linii siatki. gdyby taki centyl istniał byłaby cały czas na 103. ;)