Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość reagować czy nie

głupawe pytania dziecka

Polecane posty

Gość reagować czy nie

sluchajcie,mam 2,5roczną córkę.Pięknie mówi.Tylko czasem za dużo mówi.Jestem wykończona takimi pytaniami np.gdzie poszedł tatuś(do pracy-sama dawala mu buziaka),co teraz robisz?(przecież widzi ,ze karmię braciszka)jakiego to jest koloru(doskonale wie jakiego) itp.Zna odpowiedzi na te pytania ,a jednak je zadaje.Nie wiem co robic-milczeć czy po raz setny odpowiadać..mam już trochę tego dość.I to nie jest tak,ze nie poswiecam jej czasu i chce zwrocic na siebie uwagę.

Gość Odpowiadać .
Dzieko chce nazwiązać z Tobą więź, ale nie wie jak. Chce zwrócić na siebie uwagę a to jedyny sposób przez Nią sprawdzony i opanowany :)

Gość zawsze odpowiadać poprawnie
Te pytania potrafią zamęczyć każdego - ale możesz stosować sposób żydowski - na pytanie odpowiadaj pytaniem. Np. Mamo jakiego koloru jest ta kredka? - A jak myślisz jakiego? Po drugie - dziecko jest zazdrosne o Twoją miłość do rodzeństwa i tak to już jest.

Koniecznie odpowiadaj, nawet po raz milionowy! To normalny etap w rozwoju dziecka, uczy się mówić, uczy się dyskusji, jak miałabyś milczeć lub ją ignorować? I tylko czekaj aż podniesie stopień trudności swoich pytań... Mój 3-letni kuzyn ostatnio pytał "po co są pioruny?"..

Gość ciesz się że znasz odpowiedzi
na te pytania. Milczeć będziesz wtedy, jak dziecko zada ci takie pytanie, na które bez wertowania książek odpowiedzieć nie będziesz umiała :)

Gość asia88-84
po to masz dziecko zawsze odpowiadaj po razsetny na to same pytanie juz cie 2.5 latek zamecza? tez mam 2,5 corke cieszy mnie jak nadaje caly dzien