malutka8686 0 Napisano Sierpień 12, 2009 Witam, chciałabym się dowiedzieć jakie powinnam zrobić badania zanim zajdę w ciąże???? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gruszkakula Napisano Sierpień 12, 2009 Morfologię, badanie ogólne moczu. Warto zrobić test na przeciwciała różyczki, można też na przeciwciała toksoplazmozy i cytomegalii, ale te dwa i tak będziesz mieć ponownie robione w ciąży. Powinnaś też wybrać się na normalne badanie ginekologiczne, dobrze jeśli rozszerzone o USG i cytologię, jeśli robiłaś ją dawniej niż 2 lata temu... Nic mi więcej nie przychodzi do głowy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malutka8686 0 Napisano Sierpień 12, 2009 Dzięki :) A jeśli chodzi o te wszystkie badania na tarczyce, żółtaczkę typu B, prześwietlenie klatki piersiowej. Czy to są konieczne badania???? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość młoda_położna Napisano Sierpień 12, 2009 wybierz się do lekarza i powiedz że planujesz ciążę. udzieli Ci wielu rad oraz wskazówek. no i na pewno skieruje na wszelkie potrzebne badania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
frufru 0 Napisano Sierpień 12, 2009 konieczne nie, ale warto zrobic, przynajmniej te dwa pierwsze, bo przeswietlenia to raczej nie :) nieprawidłowości w pracy tarczycy mogą prowadzić do kłopotów z noszeniem ciązy, a nawet do poronien. szczepienie na WZW jest konieczne żeby CIę w ogóle przyjęli do szpitala - tzn na poród naturalny pewnie Cię przyjmą, ale jakby trzeba było cesarkę to nie wiem czy by nie było problemów. zresztą - te wszystkie badania mozna załatwić na jednym pobraniu krwi, wiec w czym problem? tylko mi nie pisz ze w kasie, ciąza i dziecko to są wydatki i to zupełnie normalne jest. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malutka8686 0 Napisano Sierpień 12, 2009 Nie ma problemu :P Tylko tak chciałam się dowiedzieć. Czy to grzech. Widzę, że najlepiej będzie jak pójdę do ginekologa i jego się dokładnie o wszystko dopytam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
frufru 0 Napisano Sierpień 12, 2009 no to akurat jak sądzę oczywiste jest ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bfedsddf Napisano Sierpień 12, 2009 zbadaj sobie hormony w poszczególnych dniach cyklu, prolaktyna, progesteron, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach