Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedząca mama

wiem ze pomozecie

Polecane posty

Gość niewiedząca mama

Mam problem - jestem mamą 6mc niemowlaka, karmie piersią a od miesiąca wprowadziłam już obiadek, na początku byly to zupki a od tyg. juz dania z mięskiem - Mała zjada przeważnie pół słoiczka i się najada, czasem po 1-2h chce jeszcze mleka. Ale do rzeczy/nie mam nikogo kogo mogłabym się zapytać. 1) wprowadzam gluten - czy dobrze - pół łyżeczki kaszki mannej z bobovity zlewam na oko przegotowaną woda i wlewam do obiadku? Dobrze? 2) Kiedy mogę wyeliminowac kolejne karmienie np. te ok. 9.00 na śniadanko. I co to może byc - czy może to być np. kaszka owcowa bezglutenowa? I ile tej kaszki? No a co jeszcze zamiast tej kaszki? Wiem ,ze może to są smieszne pytania, ale ja naprawdę się na tym nie znam. Skąd Wy to wszystko wiecie? A i jeszcze jedno ok. 17.00 dajejej owoce ze słoiczka - ale wiadomo, ze tym sie nie naje i potem dostaj mleko, a jak będe chciala znowu wyeliminowac kolejne karmienie to co do tego deserku dolozyc? Może ktoras opisze mi swoje propozycje menu. Proszę i z góry dziękuję!

Gość podnoszeeee

Gość mmmmmmmmmmmmmmnnnnnnnnnnnnnnnn
za szybko wprowadzasz gluten...

Gość takkkk
nie spiesz się z glutenem

Gość mammma
ja kupilam ta ksiazke i jestem bardzo zadowolona bo dzieki niej dowiedzialam sie wszystkiego :)

Gość niewiedząca mama
ake wg nowego rozporzadzenia - gluten miedzy 5 a 6 miesiacem. A jaka to ksiazka?

Gość mamaFranka
Dobrze, że dajesz gluten, wg najnowszych norm wprowadza sie go w 5-6 mies. nawet przy karmieniu piersią (zapobiega to uczuleniu). Mój franus ma 6 mies. i od 2 tyg. nie je juz piesi, zaczęłam go przyzwyczjać do butelki, bo wracam do pracy i niestety wybrał butlę, tylko rano possie trochę. Jesli karmisz piersią to ostepy od pokarmów nadal będa rózne, nieraz krótkie innym razem długie. Zupki w tym wieku powinna zjadać ok.180 g to jest więcej niz maly sloiczek a do tego soczek. ja gotuję zupkę z warzywek z ogródka i dodaję do niej kaszkę i miksuję.

Gość mamFranka
przydatna strona www.dlarodzinki.pl/artykul/czytaj/wazne-zmiany-w-schemacie-zywienia,655

Gość mamaFranka
www.dlarodzinki.pl/artykul/czytaj/wazne-zmiany-w-schemacie-zywienia

Gość mamaFranka
Ważne zmiany w schemacie żywienia Tagi: karmienie, karmienie niemowlęcia, niemowlę, nowa dieta, nowy schemat żywienia niemowląt, rozszerzanie diety, światowa organizacja zdrowia, zalecenia żywieniowe, żywienie niemowląt Autor: Katarzyna Hubicz Konsultacja: dr Małgorzata Gołkowska, neonatolog pediatra, Instytut Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka W maju ubiegłego roku zespół specjalistów, powołany przez konsultanta krajowego do spraw pediatrii, zmienił opracowany w 2001 r. schemat żywienia zdrowych niemowląt w pierwszym roku życia. Oto najważniejsze zmiany: Jeśli karmisz sztucznie, mleko początkowe podawaj dziecku nie przez pierwsze cztery miesiące życia, a przez pierwsze pół roku. Mleko następne można wprowadzić do diety dziecka dopiero w 7. miesiącu. Dania glutenowe wprowadzamy wcześniej. Do tej pory zalecano, by produkty zawierające gluten podawać dziecku dopiero w 10. miesiącu. Najnowsze badania dowiodły jednak, że wcześniejsze, stopniowe podawanie glutenu może zmniejszyć ryzyko wystąpienia celiakii (choroby trzewnej). Do diety niemowląt karmionych piersią można wprowadzać gluten już w 5. miesiącu życia, zaś karmionych butelką – w 6. miesiącu życia. Gluten dodajemy do jednego posiłku w ciągu doby. Jego niewielką ilość – 2-3 gramy kaszki manny (to płaska łyżeczka od herbaty) trzeba zmieszać ze 100 ml mleka (odciągniętego z piersi lub modyfikowanego) bądź dodać do zupki jarzynowej. Wcześniej wprowadzamy również gotowane ryby (nie wędzone), najlepiej nietłuste (np. dorsz, pstrąg). Do tej pory podawano je w 11.- 12. miesiącu życia, z uwagi na ryzyko alergii. Eksperci uznali jednak, że są zbyt cennym źródłem wielu składników mineralnych, by opóźniać ich podawanie. Teraz można je dawać już w 6. miesiącu, zwracając uwagę na ich jakość i świeżość.

Gość niewiedząca mama
bardzo dziekuje. Czyli tak moge robic? A wody daje tak na oko. A macie moze cos o usypiani w dzien? bo ja wysiadam.

karmilam synka piersią ( teraz ma 1,5 roku) i tak jak ty k. 6 mies. zaczelam wprowadzać sloiczki i gluten ( dokładnie tak jak piszesz). Potem była kaszka ( mleczno - ryżowa) z owockami ze słoiczka na śniadanko i kolację, później chrupki, biszkopty, jabłko itp., ale to tak k. 8 mies. Mam nadzieję że troszkę pomogłam, pamiętam jak byłam zielona w tym temacie i zagubiona w tych wszystkich schematach żywieniowych. Pomógł mi schemat zywienia na 1 rok zycia, powieszony na lodówce ;)

karmilam synka piersią ( teraz ma 1,5 roku) i tak jak ty k. 6 mies. zaczelam wprowadzać sloiczki i gluten ( dokładnie tak jak piszesz). Potem była kaszka ( mleczno - ryżowa) z owockami ze słoiczka na śniadanko i kolację, później chrupki, biszkopty, jabłko itp., ale to tak k. 8 mies. Mam nadzieję że troszkę pomogłam, pamiętam jak byłam zielona w tym temacie i zagubiona w tych wszystkich schematach żywieniowych. Pomógł mi schemat zywienia na 1 rok zycia, powieszony na lodówce ;)

Gość niewiedząca mama
ale mam jeden problem - tam jest napisenae na 100lm - pół łyżeczki kaszki z glutenem - a ile mam dac do 1/3 słoiczka to ok. 43g. Bo Mala na razie zjada tylko tyle.

Gość niewiedząca mama
Igila - a skąd mialaś ten schemat? Ja mam trochę z Gerbera ale tam jest że 1-6 miesąc - mleko + wprowadzać przeciery jarzynowe i gluten w 5-6. A potem 7-8 - wprowadzać kaszki i kleiki, ale te 7 to skończone 6 czy skończone 7? Trudne to wszystko. No i to usypianie to koszmar!

Gość do mamy
dzienna porcja tej kaszki to te ok. 1/2 łyżeczki, obojętnie do czego dodasz, oczywiście jak dodajesz do słoiczka to nie surową, zagotuj ja najpierw w małej ilości wody, chyba, że to kaszka instant, nie wymagająca gotowania jeżeli na opakowaniu czegoś jest napisane : od 6 miesiąca , to znaczy, że można podawać od początku 6 miesiąca, czyli po ukończeniu 5 miesięcy a jak jest napisane: powyżej 6 miesiąca, to podajesz po zakończeniu 6 miesięcy, czyli od początku 7 miesiąca

Gość niewiedząca mama
czyli niewazne ze nie bedzie to 100ml posilku?

Gość niewiedząca mama

Gość niewiedząca mama
znalazłam juz ten schemat, ale mam pytanie, jak jest taka tabela: 1-6 - karmienie na żądanie + przecier jarzynowy i gluten 2-3g 7-8 - można wprowadzać mięsko itp... itd... To to mięsko po skończonym 6miesącu czy po skończonym 7?

Gość niewiedząca mama

Gość niewiedząca mama

Gość no to raz jeszczeeee

Gość niewiedząca mama