Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamana siotra ...

jak pomoc siostrze wyjsc z sekty??

Polecane posty

Gość zalamana siotra ...

W skrocie piszac.. zaczelo sie to 4 lata temu, gdy moja siostra zaczela jezdzic na spotkania katolickie, czytanie biblii, gloszenie slowa Bozego i nawracanie ludzi z pozoru nie wydawalymi sie niebezpieczne, zmienila sie, nie pali , nie pije ... nie przeklina. Nie chodzi do kosciola, nie uznaje ksiezy ani nic co ma wspolnego z kosciolem. Obecnie nic do niej nie dociera, nie slucha nikogo, nie odpowiada , nie rozmawia, jesli juz odpowie to slowem z biblii :/, nie obchodzi ja nic procz nich!!!!!!!!!!!!! spotykaja sie co tydzien, modla glosno, mowia w innych jezykach ... niby dar ducha swietego, cholera wie co jeszcze sie tam dzieje :/ ... Trace siostre, rodzice sa bezradni, oni stali sie najwazniejsi, wszyscy sa potepieni!!!! Mieszkam za granica ,nie moge nic zrobic,mam male dziecko, nie moge jej pilnowac :( ! znalazlam w googlach artykuly, nazywaja sie wspolnota odnowy w duchu swietym, ona jezdzi do raciborza, piora jej mozg!!!! pomocy, chce siostre z powtorem!!!!!

Gość Burza morska
Sama chyba nie dasz rady, powinna się w to zaangażować najbliższa rodzina także... :(

Gość chyba w pierwszej kolejnosci
rodzina powinna sie skontaktowac ze specjalistami, ktorzy zajmują sie problemem sekt.

Gość zalamana siotra......
tak , jest na liscie sekt :( , ma 20 lat. Rodzice sa bezradni, nie mam nic przeciwko ludziom ktorzy pomagaja innym,ale to juz wymknelo sie zpod kontroli

Gość vbnbbv
nie jest łatwo zdefiniować czym jest sekta. według niektórych definicji kościół katolicki jest sektą. 🖐️

tutaj dowiesz się wielu informacji na temat co można zrobić w takiej sytuacji http://www.psychomanipulacja.pl/ ktoś u góry napisał,że może ona jest szczęśliwa,no niestety ,ale to wygląda faktycznie na sektę(chociaż sama odnowa w duchu świetym działa w kościele i sekta nie jest,więc to musi być jakaś zbuntowana grupa), a człowiek który jest w sekcie nie może być szczęśliwy,bo jest psychicznie zniewolony, nie potrafi wrócić do środowiska sam bez niczyjej pomocy, byli członkowie sekt zazwyczaj potem trafiają do psychiatry z depresjami,nerwicami....

Gość zalamana siostra........
oni nie uznaja kosciola, modla sie w piwnicach i w wynajetych salach, w miejscach niesakralnych, nie wierza w swietych i maryje , w oplatek itd

Gość zalamana siostra..
czerwona pomarancza--- na pewno jest tam szczesliwa bo jak mowi jest 100% z bogiem, chodzi o to, nie odsunela sie od rodziny, widzi w nas wrogow, nie odzywa sie, odpowiada cytatami w biblii , mowie jej ze mam problem a ona : poczytaj biblie, to juz jest fanatyczne,

Gość zalamana siostra...
kurcze ale byki robie, odsunela sie mialo byc :/

Gość zalamana siostra..
oni sa z Raciborza, jezdzi z nimi na wakacje tydzien, dwa.. tam wstaje o 5rano i gotuje dla 400osob a w domu smieci nei wyrzuci, bo ma to gdzies, nie dociera do niej nic! zmusza mame zeby poszla na spotkanie gdzie ona nie chce! Mama jest po ciezkiej operacji, ledwie chodzi, pracuje na jej studia, ona nie pracuje, ma wszystko , ja jej pomagam, chce ja zabrac za rok na wakacje za 1,5 tys euro a ona ze nie bo jedzie z nimi!

Gość frentii
jesli czlowiek pod wplywem zgrupowania odcina sie od rodziny, zmienia sie, nie ma z nim kontaktu, bezkrytycznie podchodzi do wszystkiego, co mowi guru zgrupowania, to jest to sekta.

Gość zalanama siostra...
z checia poslucham :) szukalam w necie i ciezko wyjsc z tej grupy , podszywa sie pod kosciol a ma malo z nia wspolnego :( np Piotr do Dominikańskiego Ośrodka Informacji o Sektach trafił po roku przebywania w wołczyńskiej grupie Odnowy. - Przez pół roku od rozpoczęcia terapii ciągle tłukła mi się w głowie myśl, żeby wrócić do wspólnoty - wspomina. - Na szczęście poza grupą miałem nadal znajomych, no i rodzice walczyli o mój powrót. A jak ktoś pozrywał wszystkie kontakty? Albo jak dzięki wspólnocie wyszedł z alkoholizmu? Taki jest skazany do końca życia na grupę.

Gość zalamana siostra.........
slyszalam , ze chca ja odsunac od kosciola, ale jest zbyt wplywowa :(!

to nie jest sekta bo ruch odnowy w duchu swietym teoretycznie jest ruchem w kosciele katolickim,ale w powyzszym artykule widac, ze wladze kosciola zaczynaja sie martwic. Odnowa w Duchu Sw. dla mnie zawsze byla na granicy i dobra dla osob o mocnym charakterze. Sama widzialam dziewczyne, ktora byla mocno "nawiedzona" pod wplywem ruchu. Potrafila wpadac w trans w normalnych sytuacjach, "wypedzac" choroby, itd. Wszystkie te rzeczy robila poza swiadomoscia,nagle sie wylaczala, zaczynala mowic dziwne rzeczy, ech...bylo to troche przerazajace. Pamietam, ze ksiadz nie polecal nam tego ruchu, mowiac ze jest wiele innych do wyboru a w tym przypadku mozna czasami przekroczyc granice

Gość 555-666-555
Amaletta-akurat link,który wkleiłaś daje inne wrażenie.Większość grup działających w innych miastach odcięła się od tej w Raciborzu.To chyba coś znaczy.

Gość zalamana siostra.......
jak mam jakis problem mowi, ze diabel probuje mnie opetac, ze jak napije sieto bede potepiona, oni zawieraja zwiazki malzenskie

Gość zalanana siostra..
Amaleta-- masz racje, ale nawet jesli maja racje, to dlaczego wszyscy sa zli inni, odcinaja sie od rodzin, nie mozna do niej dotrzec!

Gość zalamana siostra..
Amaleta-- to sie zgadza, ona skrobie kartofle przez 2tyg dla 400osob, krzycza glosno, prorokuja, mowia w innych jezykach.. itd

Gość zalamana siostra...
co robic?? :(

Gość zalamana siostra...
tak czytam wszystko.. tylko jeszcze mam mautkiego szkraba ktory mi przeszkadza:)

Ale nie wszystkie takie ruchy są złe i robią pranie mozgu, (ta grupa z raciborza o której mówimy wygląda na heretycką i sekciarską), ja też miałam doczynienia z ruchami religijnymi i wiele z nich nie ma nic w spólnego z sekciarstwem, ta natomiast ma.

Gość zalamana siostra...
Amaleta-- wyslalam wiadomosc

Gość zalamana siostra...
juz 4 rok idzie,ona chce faceta z tej grupy, innego nie akceptuje