Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zły związek

Udane związki nie maja nic wspólnego z miłością

Polecane posty

Gość zły związek

Najpierw zauroczenie, potem szarość dnia codziennego. Jeśli w niej trwasz to nosisz w sobie pamięć o zauroczeniu, nic innego i jeśli partner lub partnerka zaspokaja Twoje potrzeby to rodzi sie udany zwiazek. Może też być zauroczenie racjonalne, gdzie oceniamy od początku zyski i straty. Niestety to jest prawda, A Wy sobie z nią zróbcie co chcecie.

"zauroczenie racjonalne" - nie ma czegoś takiego może być "z rozsądku" albo "wyrachowanie" :D a swoją droga miłość jest udowodniona naukowo jezeli poziom hormonów odpowiadających za przywiązania i inne takie utrzymuje się na odpowiednim poziomie to masz jasny dowód że dana osoba jest zakochana

Gość jestem 3 lata po ślubie
i się z Tobą w 100% zgadzam, udane związki nie mają nic wspólnego z miłością. Jesteśmy takim udanym małżeństwem, ale ja nie kocham swego męża. Wyszłam za mąż z rozsądku, po wielkiej nieszczęśliwej miłości, nauczyłam sie życ z mężem, jestem szczęśliwa, ale bez motyli i bez zauroczenia :( może to i lepiej, bo nie chciałabym jeszcze kiedyś stracić głowę.

Gość ej brzydki....
słowo racjonalne pochodzi od ratio- rozum, bycie rozsądnym jest związane z rozumowaniem To że Ty nie słyszaleś pewnych określeń , no cóż, ale inteligencja powinna pozwolić Tobie na zrozumienie pojęcia zauroczenie racjonalne zły zwiazek

'zauroczenie racjonalne" - nie ma czegoś takiego może być "z rozsądku" albo "wyrachowanie" a swoją droga miłość jest udowodniona naukowo jezeli poziom hormonów odpowiadających za przywiązania i inne takie utrzymuje się na odpowiednim poziomie to masz jasny dowód że dana osoba jest zakochana' a w ilu zwiazkach byles przepraszam? :)

a w ilu zwiazkach byles przepraszam? a ty? :-) a co do meritum, to co to za absurdalna teza, przypomina w swej istocie tezy typu: - wszyscy faceci to swinie - wszystkie kobiety to dziwki a juz najlepsze jest to, ze podpisuje sie pod tym ktos, kto otwarcie przyznaje sie, ze bral slub z wyrachowania, ludzie!

Nie istnieje cos takiego jak przyjaźń pomiedzy kobietą a męzczyzną (to moje zdanie)

Nie istnieje cos takiego jak przyjaźń pomiedzy kobietą a męzczyzną (to moje zdanie) a zrozumialas co napisala wyszlam? przyjazn w malzenstwie

Gość obawiam się że muszę się
zgodzić. Świetnie dogaduję się z mężem. Jest moim najlepszym przyjacielem, ale ..nie kocham go... Z kolei ci mężczyźni o których zawsze marzyłam i których pragnełam to z kolei z żadnym z nich nie potrafiłam się zaprzyjaźnić. Nie byli oni w żaden sposób moimi bratnimi duszami, a w rozmowie nadawali na jakichś zupełnie innych falach. A bez przyjaźni niemożliwym jest żeby się z kimś związać.

no własnie o to chodzi że zrozumiałem :) Nie istnieje cos takiego jak przyjaźń pomiedzy mężem i żoną (lepiej)

Mam w dupie to czy gdzieś trafiłem Tak uważam.

'zawsze szczery to nie bylo pytanie do ciebie wiem, ale mnie strasznie rozbawilo ' i co w zwiazku z tym?

Gość ej zawsze szczery
buziolki, miło Cie gościc gdzie wyczytałeś, że wyszłam za mąż kierując się wyrachowaniem wklej , bo to lubisz najbardziej ja jakos tego tu nie widzę

Gość ej zawsze szczery
Teze postawiłam ja - zły związek 21.21 to nie moja wypowiedź - pudło mój drogi!

Gość rozbawiona tym co czytam
Nie można pisać że "tak jest zawsze" każda miłość jest inna. Każdy koczy trochę inaczej. Ja najbardziej potrzebuje poczucia bezpieczeństwa - związek z facetem który by mi go nie dał nigdy by nie przetrwał. Udany związek to kwestia dobrania - tak, żeby wkurzające nas w drugiej osoby cechy nie spowodowały fali nienawiści za kilka lat. Ja jestem szczęśliwa i zakochana - nie wiem jak będzie za X lat, ale za 10,15lat na pewno nie będzie tak samo. Ludzie się zmieniają i związek się zmienia. Czasem w pewnym momencie dwójka ludzi nie ma już ze soba nic wspólnego i wtedy następuje rozstanie, albo najzwyczajniej w świecie przestaje się doceniać to co się ma - i związek flaczeje.

Gość rozbawiona tym co czytam
*kocha miało być

Wszystko zależy od tego co rozumiemy przez słowo miłość. Jeżeli jako miłość przyjmiemy to co się potocznie uważa - czyli pierwszą fazę zauroczenia to może być prawdą. Natomiast jeżeli pod pojeciem miłości rozumiemy POSTAWĘ czyli dobrowolną niewymuszoną chęć bycia z kimś na dobre a najważniejsze NA ZŁE to wtedy zwiazek ma szanse być udanym.

współczuje tym którzy nie wierzą w miłośc i tym którzy jej nie doświadczyli...a przede wszystkim tym, którzy sie przed nią bronią/bronili i przez to utacili. ja jestem z mężem z miłości, tak jak i on ze mną z tego włąsnie powodu.... kochamy sie i jesteśmy fajną parą, choć czasem jak każdy mamy małe sprzeczki. Nie jesteśmy ze sobą z rozsądku, ani z wyrachowania, bo nie ma u nas takich zalęzności, które mogłyby to spowodować. Oboje pracujemy, oboje mamy rodziny na tym samym poziomie finansowym, oboje mamy podobne cele i nie ma tu czegos takiego, co by któregoś z nas miało jakby "przekupić" do podjęcia takiej a nie innej decyzji. Oboje czujemy do sibie pociąg fizyczny, co w miłości jest ważne i czujemy sie ze soba dobrze, bo potrafimy wspólnie spedzać czas w sposób przyjemny dla obojga. troche sie kiedys ścieralismy - bo mamy dosyć ZRÓZNICOWANE CHARAKTERY, ALE TAK NAPRAWDE TO SIĘ DOSKONALE UZUPEŁNIAMY. To jest miłość... bo inaczej nie da się tego wytłumaczyc... a idealnych par, zwiazków nie ma. Tak jak nie ma ludzi idealnych! ważne jest by oboje chciało tego samego, by oboje sie starali i sie szanowali,a to że sie czasem pokłócą to nic nie znaczy jesli potrafią się godzić, a winny przyznać do błędu... Życzę Wam wszystkim szczęścia...niezależnie co kto przez to rozumie...każdy ma inną wizje swojego szczęścia i to niech wam się spełni!

Gość gitarra
ja bym zrobiła inny podział i tezę: udane związki to te , w których nie ma jazdy psychologicznej miedzy parterami i jest zauroczenie. Jesli do tego jeszcze jest przyjaźń, pożądanie i dojrzała miłość..... to.. to jest mój ideał.. :)

gitarra dobrze kombinujesz :) przyjaźń + pożądanie = miłość jestem za!!!!! :)

Gość gitarra
dodam ze do związku nie nadają sie: -maminsynkowie -sexoholicy -alkoholicy -psychole -osobowości narcystyczne -narkomani/przypalacze reszta o ile ma wolę pracy nad sobą- może być