Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qt4344

moja 1,5 roczna córcia ma żółty osad na ząbkach

Polecane posty

Gość qt4344

Co mam zrobić?widzę że zaczyna jej się tworzyć jakby żółty osad, kamień, a pod żadnym pozorem nie chce dać umyc sobie ząbków. Sama też nie chce tego robić, co ja mam zrobić?

znalezc sposob zna mycie zebow. moze nowa kolorowa szczoteczka, pasta owocowa czy kubeczek na wode. niech to bedzie atrakcja a nie obowiazek. jest jeszce mala ale niedlugo dostanie prochnicy.

Gość o rany nie wiem
Dziecko trzeba przyzwyczajać do różnych manipulacji w buzi od momentu pojawienia się pierwszego ząbka, trochę ją zaniedbałaś, ale wszystko jest do naprawienia. 1,5 letnie dziecko jest za małe, żeby umyć sobie prawidłowo ząbki, nawet 3 latek tego nie potrafi, dlatego do nawet 5 go roku życia dziecko najpierw samo niech myje zęby, ale rodzic też powinien mu sam umyć porządnie przynajmniej raz na dzień i pokazać odpowiednie wymiatające ruchy szczoteczką. Czasem dzieciom bardzo się podoba szczoteczka elektryczna i taką wolą. Co robić? Kup ze dwie różne miękkie szczoteczki odpowiednie do jej wieku i kilka smakowych past do zębów. Zrób z tego zabawę, pozwól jej rozsmarować pastę na buzi, może niech spróbuje umyć zęby tobie ? Nawet palcem. Możesz kupić takie tabletki do ssania co zabarwiają nieumyte miejsca, pokaż na sobie jak działają i niech tobie umyje zęby. Zrezygnuj ze slodkiego picia wieczorem i w nocy, w nocy też nie dawaj nic do jedzenia, jedynie przegotowana woda do picia. Nie pozwalaj godzinami chodzić z niekapkiem czy butelką. Kup taką zabawkę " Dentysta" czy jakoś tak, gdzie można ćwiczyć mycie ząbków, ale nic na siłę, jak wyrywa się i płacze to chociaż przetrzyj gazikiem z wodą po jedzeniu.