Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość UWAGA NA OSZUSTÓW

OSZUSCI NA ALLEGRO

Polecane posty

Gość UWAGA NA OSZUSTÓW

Panowie na Allegro padłem ofiarą oszusta. Poniżej opisuję co się stało aby nie inni przypadkiem nie ucierpieli. Ostatnio wymieniałem trochę sprzętu i na ostatniej aukcji sprzedawałem aparat. Aukcja się skończyła i zwycięzca dostał z automatu wiadomość z Allegro w której był podany mój numer konta, dane kontaktowe, etc. Po chwili kupujący dostał drugiego maila w którym osoba podszywająca się pode mnie: * Podała inny numer konta, * Informuje, że wpłaty należy dokonać bez kosztów wysyłki, * Prosi o szybką wpłatę, Poniżej zamieszczam pełną treść wiadomości. Usunąłem tylko dane kupującego i moje. Wszystkie pozostałe dane zostawiam bo dotyczą złodzieja. Dodatkowo je wyboldowałem. Cytat: Od: Powiadomienie Allegro marcelisas@o2.pl; Do: xxxxxxxx Data: 14 sierpnia 2009 21:06 Temat: Wiadomość użytkownika Allegro Wiadomość od: XXXXX (69) , wysłana z komputera o numerze IP: 195.143.269.7 Treść wiadomości: Witam Serdecznie Wygrał Pan/Pani moją aukcje "Aparat Canon EOS 400D Body od 1zł BCM" proszę o jak najszybsze dokonanie przelewu na wskazane konto "WBK 04 1090 1098 0000 0001 1225 6051 PIOTR KOWALEWSKI" reszta danych identyczna z danymi podanymi na Allegro , do wylicytowanej kwoty proszę nie doliczać kosztów przesyłki , ponieważ koszta przesyłki ja pokrywam . Paczkę wysyłam od razu po otrzymaniu dowodu wpłaty w postaci screena na maila marcelisas@o2.pl, po zaksięgowaniu pieniędzy . Paczka pójdzie przesyłką kurierską "DHLem" . Pozdrawiam WBK 04 1090 1098 0000 0001 1225 6051 PIOTR KOWALEWSKI W ciągu ostatnich 2 miesięcy: - nie kupiłeś żadnego przedmiotu od autora wiadomości - nie sprzedałeś żadnego przedmiotu autorowi wiadomości Obecnie: + autor wiadomości licytuje w Twojej aukcji - nie licytujesz w żadnej aukcji autora wiadomości * Ten e-mail został wysłany przez Użytkownika za pomocą serwisu Allegro.pl. Odpowiedź na ten e-mail zostanie wysłana do autora listu, a nie do serwisu Allegro.pl. * Przypominamy, że wysyłanie spamu (niechcianych e-maili o komercyjnym charakterze) oraz udział w transakcji kupna/sprzedaży przedmiotu poza Allegro ("poza aukcją") jest niezgodne z naszymi zasadami ( Regulamin ). Transakcje "poza aukcją" nie są bezpieczne i nie dają możliwości wystawienia komentarza kontrahentowi oraz skorzystania z Programu Ochrony Kupujących bądź udziału w bezpiecznej transakcji Escrow. Wiadomość ma dokładnie taką lekko chaotyczną postać. Nie była wysłana w HTML, mimo iż kod zawiera część znaczników HTML z oryginalnych wiadomości Allegro. IP jest dziwne i już na pierwszy rzut oka widać, że fałszywe (trzecia grupa cyfr). Ciekawe jest to, że w moim profilu na Allegro można dokładnie sprawdzić kim jestem i łatwo mnie znaleźć. A mimo to gość podpisał się zupełnie inaczej... Kretyn? Konto jest zarejestrowane w banku WBK w Gdańsku. Na szczęście kupujący przed wpłatą zapytał na które konto ma wpłacić pieniądze i dodatkowo fałszywą wiadomość zgłosił do Allegro. Ze swojej strony zrobiłem to samo. Dodatkowo informuję tutaj o oszuście. I JESZCZE JEDEN OSZUST oto tresc maila: wysłana z komputera o numerze IP: 214.14.202.173 Treść wiadomości: Witam Serdecznie ,Pisze gdyż wygrał Pan moja aukcje " prosiłbym o jak najszybszą wplate na rachunek podany nizej , odrazu po otrzymaniu dowodu wplaty w postaci zrzutu z ekranu wysylam przedmiot specjalna przesylka kurierska na moj koszt , lub odebrac osobiscie , wiec w takim razie prosze nie doliczac kosztow przesylki do końcowej wylicytowanej kwoty .Pozdrawiam i czekam na odpowiedz. 12 1160 2202 0000 0001 4399 2820 Dawid Rozanski Reszta danych indetyczna z danymi Allegro. W ciągu ostatnich 2 miesięcy: - nie kupiłeś żadnego przedmiotu od autora wiadomości + sprzedałeś przedmiot autorowi wiadomości Obecnie: - autor wiadomości nie licytuje w żadnej z Twoich aukcji - nie licytujesz w żadnej aukcji autora wiadomości Ten e-mail został wysłany przez Użytkownika za pomocą serwisu Allegro.pl. Odpowiedź na ten e-mail zostanie wysłana do autora listu, a nie do serwisu Allegro.pl. Przypominamy, że wysyłanie spamu (niechcianych e-maili o komercyjnym charakterze) oraz udział w transakcji kupna/sprzedaży przedmiotu poza Allegro ("poza aukcją") jest niezgodne z naszymi zasadami ( Regulamin ). Transakcje "poza aukcją" nie są bezpieczne i nie dają możliwości wystawienia komentarza kontrahentowi oraz skorzystania z Programu Ochrony Kupujących bądź udziału w bezpiecznej transakcji Escrow.QXL Poland Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, 60-324 Poznań, przy ul. Marcelińskiej 90, wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000104322, o kapitale zakładowym w wysokości 1 046 000 zł, posiadająca numer identyfikacji podatkowej NIP: 779-21-25-257

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować