Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sexy Flexy Jolly

WYSYPKA PO GOLENIU - CZY MOŻNA TEMU ZARADZIĆ?

Polecane posty

Mam bardzo przykry problem ze skórą. Jest wrażliwa, skłonna do podrażnień, często mam popękane naczynka. Ale najgorsze są podrażnienia po goleniu w miejscu intymnym. Wyskakują mi piekące, bolące krostki, a wręcz małe bąbelki wypełnione białą substancją. Tworzą się kilka godzin, lub dzień po goleniu. Niektóre zostają w takiej postaci kilka tygodni, później okazuje się że pod nimi wyrastał włosek który nie mógł się przebić przez skórę. Ale wrastanie włosków jest głównie skutkiem depilacji, a ja używam zwykłej maszynki do golenia - jednorazówki, lub elektrycznej. I to mnie martwi. Dla mnie usuwanie włosków łonowych wiąże się z większym komfortem i higieną, ale po tym jak wyskakują mi takie krostki staje się to bardzo bolesne. Przez tydzień lub dwa cierpię. Dosłownie całe pachwiny i wzgórek łonowy mam wysypany w tych bolących, białych bąbelkach. czy można jakoś temu zaradzić? Kilka fotek (wybaczcie że takie niewyraźne-mam kiepski aparat): http://img142.imageshack.us/img142/9900/dsc00279dck.jpg http://img197.imageshack.us/img197/8350/dsc00280fed.jpg http://img266.imageshack.us/img266/2252/dsc00281r.jpg

Gość trqwtg
też mam z tym problem. up!

Gość Natłuszczać
Najlepiej wźiąć wazeline kosmetyczną nasmarować dokładnie to miejsce Kupić krem ochronny z wit A Lub ukręcić sobie serum z Kwasem nikotynowym wit B3

Gość trioza
Miałam ten sam problem i pozbyłam się go. - golę zawsze z dużą ilością mydła, używam Dove - świetnie nawilża. - nie wolno natłuszczać skóry po goleniu - proponuję, żebyś spróbowała golić nie pod włos, ale ' z włosem ' wtedy ucinasz maksymalną ilość włosa, ale jest on już przebity. owszem skóra nie jest wtedy idealnie gładka, ale i tak zawsze na drugi dzień taka już nie byłaby. ( oczywiście przez golenie pod włos również nie widać włosków) - po goleniu posmaruj obficie tonikiem, np. płatkiem kosmetycznym ( ja używam takiego z Nivea do twarzy do skóry tłustej i normalnej ) naprawdę działa. Stosowałam krem po depilacji, kremy przeciwko wrastającym włoskom - w moim przypadku żadnych efektów. Sprawdź ten sposób, jeśli nie uda się , pomyślimy jeszcze. pozdrawiam :)

Dzięki trioza :) aczkolwiek ja wolę golić się "po całości" :D Zauważyłam też że mniej krostek wyskakuje mi przy goleniu depilatorem elektrycznym (pod włos). Mam ich kilka, ale jest ich mniej i są mniej bolesne. Oczywiście mam zbyt duży depilator i na przykład przy pachwinach trudno mi się jest ogolić, czasami potrafię się nawet zaciąć jak depilator pociągnie trochę skóry. Lubię elektryczny depilator, bo szybciej i mniej boleśnie goli niż maszynka, nie ciągnie tak włosków, ale z drugiej strony, gdy skóra lekko stanie się wilgotna bardzo trudno jest takim depilatorem manewrować gdyż nie przesuwa się gładko po skórze. Ale tak czy siak - golenie to dla mnie udręka. trioza - ja nigdy nie nawilżam skóry po goleniu - niezależnie od tego czy to nogi czy miejsce intymne - gdy posmaruje balsamem zawsze mnie piecze skóra i wyskakują mi czerwone plamki. Dopiero 1dzień po goleniu jest możliwe coś takiego. Ale w miejscu intymnym nigdy niczym się nie smarowałam. Kiedyś oczyszczałam sobie te krostki spirytusem salicylowym - robiłam to na noc, bo najpierw wyskakiwało tych krostek więcej, ale po całej nocy w luźnej bieliźnie rano budziłam się o połowe mniej czerwona w tym miejscu. A co do toniku - uważam że można używać tego lub spirytusu - bo wszystkie toniki są na bazie spirytusu salicylowego. Ja kremów do depilacji nie mogę używać - nawet te do skóry skłonnej do alergii, podrażnień i wrażliwej potrafią mnie mocno uczulić, skóra mi puchnie, rumieni się i piecze.

Gość trioza
Faktycznie użycie toniku to analogia to spirytusu salicylowego. Jeśli chodzi o depilator na nogach jak najbardziej mogę użyć, nie pozostawia mi nawet większych 'kropek' , ale bikini - chyba nigdy się nie odważę ! Mam wrażenie, że to ból nie do wytrzymania, zwłaszcza, że teraz golę się już normalnie i raczej nie mam krostek. Tym razem ja proszę o radę, bolało Cię za pierwszym razem ? Skąd odwaga ? Używasz jakieś nakładki chłodzącej , cokolwiek ? :)

Gość blue_note
Sexy Flexy Jolly...też miałam ten problem! Te krostki to zapalenie okołomieszkowe. Nic przyjemnego. Rada: golenie tylko z nawilżeniem. Proponuję najpierw rozgrzać skórę pod prysznicem, w kąpieli a potem z poślizgiem [ np żel do higieny intymnej] golić z włosem lub pod kątem 45st. czyli ani nie pod włos ani z włosem - gładsza skóra] Ważne by używać dobrej maszynki. ja osobiście gustuję...w męskich typu gilette mach 3 z wymiennymi ostrzami. często je zmieniam, ale rzadziej niż damskie wersje. po wszystkim spłukać chłodną wodą [ dla obkurczenia naczynek] i posmarować kremem. Ja mam zaufanie do produktów a atestem, np. http://alergia.med.pl/product_info.php?cPath=51_6_25&products_id=558 dzięki tej tubce już nie martwię się, że coś mi wyskoczy. odkąd robię to wszystko, co opisałam - nie mam już problemów przy goleniu.

trioza mylisz pojęcia - wyróżniamy trzy metody usuwania włosków - golenie, depilacja i epilacja. Golenie - ucinanie włosa przy samej skórze, pozostawiając zdrową cebulkę. Depilacja - wyrywanie włosków razem z cebulkami za pomocą depilatora lub wosku. Epilacja - laserowe usuwanie włosków - niszczenie cebulek. Na depilację nóg odważyłam się raz i nigdy się już nie odważę - nakładka depilująca wylądowała od razy w koszu :D Jeżeli chodzi o bikini - odważyłabym się na usuwanie woskiem. Wystarczy tylko przeboleć ten moment ściągania paska, a po kilku takich sesjach włosy prawie w ogóle nie rosną. Jakoś bym wytrzymała :D Moja koleżanka się ostatnio odważyła na depilację bikini, kosmetyczka tłumaczyła jej że ma za grube włosy u nasady, zbyt twarde i może mieć później rany. A ona to zlekceważyła, powiedziała że robi to na swoją odpowiedzialność. No i efektem końcowym były ranki i lejąca się po nogach krew. Ale takie problemy zdarzają się bardzo rzadko. blue_note ja też używam tych męskich maszynek :) nie ciągną tak włosków i są chyba ostrzejsze, bo w końcu faceci mają twardy zarost. Postaram się wypróbować Wasze sposoby. Ale za kilka dni - jak mi się ciocia skończy bo w te dni się nie golę - majtuchy babuni za bardzo mnie obcierają :D

Gość trioza
nie mylę pojęć, czytaj uważnie. :) dziękuję za rady i mam nadzieje obie ( każda w swojej sprawie , osiągniemy sukces ) pozdrawiam

Gość lungs
Wszystko przez te jednorazówki. Raz zrobiłam eksperyment i kupilam jednorazowke za 2 zl i maszynke za 18 zl. Niebo a ziemia, po drozszej maszynce nie mam krost, ogolone miejsca sa gladkie, a wloski odrastaja znacznie pozniej.

Zastosuj przed goleniem i po goleniu Deumavan płyn do mycia. Stworzysz barierę dla bakterii i problemy się skończą.

Gość lol;0
mam to samo pomuszcie mi plis . nic nie działa z waszych rad ale super rady jeśli coś inego macie to napiszie plis pomocy lol;0

Gość gość
też miałam taki problem ale znalazłam sposób. Najlepiej po goleniu zrobić peeling (ale nie tak od razu, jakieś 5-6 godzin po, ja stosuję domowy peeling cukrowy- cukier+ żel pod prysznic), a od razu po depilacji i również po peelingu zastosować talk albo puder dla dzieci. Kiedyś miałam okropną skórę po goleniu w miejscu intymnym, krostka na krostce, zaczerwienienia, świąd, jednym słowem masakra, ile ja się wycierpiałam. Teraz już nie mam takiego problemu więc śmiało polecam. A, i najlepiej jest się golić najpierw z włosem a potem pod włos- to też bardzo pomaga.

Gość gość
Mnie pomaga magnez nie jest to drogie, jednak najlepsze co może być to plusssz lady do skóry :) W rossmanie około 15 zl.

Gość gość
dodaj jeszcze zdjecia malej :) a wtedy powiem Ci co zrobic z ta wysypka

Gość gość
Też tak miałam próbowałam wszystkiego nic nie pomagało czasami nawet było odwrotnie zamiast pomagać to szkodziło były takie chwile że nie mogłam chodzić z bólu aż trafiłam na sudomax po goleniu się nim smaruje i jak ręką odjął:-D

Gość gość
Up

Gość Monika1981
sudomax faktycznie pomaga:) trzeba tylko uważać, bo jak się stosuje go ciągle to przestaje działać, przynajmniej tak mi kosmetyczka powiedziała... z naturalnych rzeczy sobie coś też można kupić, jest taki spray bump eraiser, super działa i nie zostawia śladów na ubraniu, szybko się wchłania...

Gość gość
Dziewczyny miałam ten sam problem,mi po depilacji bądź zwykłycm goleniu też wyskakiwały chrostki a pomogła mi maść ALANTAN PLUS kosztuje pare grozy w atece ,ale jest rewelacyjna.polecam

Gość gość
Sudokrem zawsze pare razy dziennie I jest ok ; )

Gość Migea
Ja po depilacji intymnej smaruje sie provag żelem, zawiera on substancje łagodzące i kojące wszelkie podraznienia, poza tym chroni przed infekcjami intymnymi. Kupisz go tylko w aptece, jest bardzo wydajny. Spróbuj, mnie po nim nic nie wyskakuje.

Myślę, że stosując odpowiedni płyn/wodę po goleniu, ten problem może zniknąć. Mój mąż bardzo lubi kosmetyki z Old Spice, można je kupić nawet na allegro https://allegro.pl/listing?string=old%20spice&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-fas-1-5-0501 . Nie kosztują dużo, a są naprawdę świetne. Dodatkowo są lekko perfumowane, co uważam za duży plus.

Gość Ggreyy
Miałam po każdym goleniu swędzące, piekące krosty. Koszmar. Nic nie pomagało. Przez kilka lat całe lato chodziłam w legginsach, bo oprócz bólu, nogi paskudnie wyglądały. Okazało się, że jestem uczulona na nikiel. Wszystkie normalne maszynki do golenia i depilatory zrobione są ze stali nierdzewnej a ta zawiera nikiel. Od kiedy używam maszynki tytanowej, problem zniknął. Bez peelingu, kremów i balsamów. Do tego maszynka tytanowa jest o wiele ostrzejsza i nie tępi się tak szybko jak zwykła, przez co goli dokładniej i starcza na dłużej. Jeśli nic nie pomaga, to polecam przerzucić się na tytan.