Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kitta23

kto zna sie na kocich biegunkach ?

Polecane posty

Gość kitta23

moj kot wymiotuje i ma biegunke od wczoraj, po wizycie i rtg-dgn zgazowane jelita. dzis zjadła gotowana rybe i pochlipała wody, myslałam ze lepiej bedzie, ale po godzinie zrzygała wszystko i znowu załatwiła sie wodą. dostała wczoraj przeciw wymiotne i przeciw biegunce i antybiotyk. czy mozna kotu podac kleik? dzięki za adresy lecznic całodobowych :)

Gość głodówke mu zrób
jednodniową, daj mu tylko świeżą wodę

Gość kitta23
zastanawiam sie czy ja przetrzymac do jutra czy moga byc tego konsekwencje, bo lekarz kazał przyjechac dzis do popołudnia, jak jej nie przejdzie. na kroplówki i kontrast, bo zoładek ma ucisniety przez rozdete jelita. czy ktos miał kota ze zgazowanymi jelitami?

Gość kitta23
hallllloooo znacie lek sulfamidon??? czy jakos tak?

Gość kitta23
moze jednak ktos mi cos podpowie... obecnie kotek pije tylko wodę, wyszedł na balkon poleżec, nawet parę razy zamiauczała. boje sie jej dac cos do jedzenia. w misce tylko ma kleik ryżowy, który sporadycznie mlaśnie. jak myslicie, poczekac? jest smutna ale chyba nie tragicznie. nie mam pojecia czy jak z kotem jest zle to ma ochote wyjsc na słonce lu w ogóle chodzic. i jeszcze jedno pytanie, czy jak pije to i juz dzis tylko raz zwymiotowała czy jest potzreba kroplówki???

ja bym ja przetrzymala do jutra,kot nie musi jesc codziennie..moj krolik nie jadl raz 2 tygodnie...schudl z 5,5kg na 3,5...potem dostala lek i zyje i ma sie dobrze:)

Gość kitta23
boje sie tylko,ze jej sie moze stac, ze te problemy jelitowe spowodują cos powaznego... no nie wiem... cholera bo dzis jest niedziela, moj wet bedzie jutro dopiero. wczoraj wydałam 200 na nocna wizyte, miala rtg, mierzenie temp, dostałą 3 zastrzyki....stanu zapalnego nie stwierdzono wiec... kocham mojego kota jak trzeba to wydam kase jesczze. Ale tez moze rozsadnie poczekac do jutra...

Gość Przykro mi...
Droga kolezanko kilka lat temu moj piesek mial podobny problem nie chcial nic jesc i wymiotowal jedzeniem ktore zjadl po kilku dniach zdechl .... to byl chyba rak zoladka czy cos takiego

absolutnie nie czekaj do jutra, jak masz numer telefonu weta to dzwon natychmiast. Kot może nie jeść przez dobę, ale może ona cierpi, może to jakaś wirusówka, jeśli jest nie szczepiony.

Gość kitta23
jaki rak ludzie, przeciez miała rentgena wczoraj.

Gość kitta23
i kotek przeszedł wszyskie szczepienia nie cały rok temu.

Gość Otóż..
Ja mam już bardzo długo kota (zwie się Kita). Raz chyba miała biegunkę, ale poradziła sobie sama. Wiem, że nic wtedy nie jadła. Koty same potrafią wyprowadzić się z choroby. No...chyba, że masz młodziutkiego kota. Według mnie powinnaś go przegłodzić, aż objawy miną, koniecznie dużo poić(!). Kleik ryżowy(?), nie wiem, ale chyba nie powinien mu zaszkodzić. Potem stopniowo dawać jeść lekkostrawne potrawy, gotowane raczej. Jednak na poczatku głodówka. Nie potrzebnie dawałaś mu tę rybę, bo tylko jej stan sie zaostrzył. Czy to ty wczoraj okolo pólnocy pisałaś o swoim kocie z podobnymi objawami?

Gość jak pije wodę to nie panikuj
spokojnie możesz do weta jutro się wybrać i polecam zaopatrzenie sie w karme intenstinal

Nie podawaj kotu ŻADNYCH kleikow!!! nic rzadkiego, nic na mleku!!!! Najlepiej nie dawaj mu jedzenia, TYLKO WODE, wieczorem jedzenie wylacznie dla kotów i suche!! Jesli jest to maly kot to pomasuj mu brzuszek po jedzeniu, tak jak kocica malym jezyczkiem lize brzuszek wlasnie go masujac. MOzesz isc do weta z nim zeby okreslil czy kot sie nie odwadnia, kot nie moze nie jesć dluzej niz 3 dni, bo zachodza powazne zmiany, ale absolutnie nic rzadkiego, rzadnych ryb, mokrych kitketow... poprostu chrupki najlepiej z Royal Caina lub inne jakies ale z porzadnej firmy... i swieża woda jak juz wspominałam. Martwie się o Twwojego kocurka i czekam na wieści co się z nim dzieje.

Gość Weterynarz bez pracy..
Problem wydaje sie blachy Sprawdz czy kotek ma problemy z chodzeniem tzn. czy moze isc rowno czy np nie buja sie w jedna i druga strone Zobacz jak zwierze reaguje na swiatlo czy mruzy slipia czy nie dziala to na niego

Gość ....finka
Woda +rozpuszczona tab wegla=do picia

Czlowiekowi przy rozwolnieniu nie wolno rowniez jesc nic rzadkiego, to chyba latwo sobie skojarzyc, ze sraczka jest wieksza.... U ludzi jest 3 dniowa glodowka (scisła) tylko woda by sie nie odwodnic a potem zaczyna sie od zajadania sucharkow. Zadne gotowane jedzenie i warzywa, absolutnie zabronione. Jak pisalam sucha karma najlepiej porzadnej firmy a nie jakies smieci typu whiskas :/

Gość kitta23
tak, to ja pisałam wczoraj około 1 w nocy, zmieniłam topik, bo ktos obrażał pod tym nickiem osobę która próbował mi pomóc kot mrużył oczym już nie, jak wymiotował to był strasznie wystraszony! kleik był gotowany na wodzie nie na mleku, ryby juz mu nie dam, a czy royal canin suchy? to dobra karma. ale czy dzis jej podac? chyba nie. poczekam do jutra, dzis niech pije wode, bo to chyba dobry znak, ale widac tez,ze miała by ochote cos zjesc, bo podchodzi coraz to do miski i wącha, łazi mi po szafce w kuchni. Wode pije tylko bierząca z kranu.

Gość Otóż..
Według mnie co najmniej jedną dobę nie powienien nic jeść, tylko pić i to tylko wodę (nie zbyt zimną, lepsza będzie letniawa). Jeżeli dasz mu coś jeść i powtórzą się objawy, to znaczy, że stan jego sie pogorszył właśnie przez to i musisz zaczynać od początku. A to już ryzykowne. To jest ostre zatrucie, bo ma biegunkę i wymiotuje, więc jedzenie jest mu taraz najmniej potrzebne. Organizm musi sie oczyścić z toksyn poprzez głodówkę. Zaobserwujesz po ustających objawach, czy sytuacja się poprawia. Jedynie picie wody jest konieczne!

Absolutnie nie podawaj mu kleików, ryżu, ani nic podobnego, i zadnego gotowanego jedzenia. Royal Cain to dobry zbilansowany pokarm, ale drozszy od kittyketow i whiskasow. rzeczywiscie mozesz przetrzymac go jeszcze dzis, ew. jakby mu wieczorem bylo lepiej to mozesz zaproponowac mu jakies SUCHE jedzenie a jesli mu nie przejdzie to rano dopiero. Sa tez inne dobre firmy podobnie zbilansowane jak Royal i w podobnej cenie.

Gość kitta23
ok, kleik juz sprzątam. W książeczce ma napisane-GASTROENTERITIS. hmmm- cos z zołądkiem prawda? lekarz pytała czy cos zjadła-np. nici, detergenty, kwiaty. tydzien temu skubała regularnie azalię ( to rododendron) i moze to te toksyny... lekarz nie zaprzeczył. lub cos ma w jelicie co nie poddaje sie rentgenowi. powiekszone jelito naciska jej na zołodek i nerki-stad wymioty podobno. dzis miała miec kroplówkę w razie pogorszenia i kontrast do zołądka. wczoraj rwało ją co chwile, wymiotowała pianką a dzis jak pisałam tylko po jedzeniu. Bo apetyt ma i nawpylała sie tej rybki wiec pewnie jak podrazniony jest żołądek to na wet człowiek by zwymiotował co nie? ghdyby ją dzis rzucało jak wczoraj to bym biegła do weta w te pędy.... ale jak jest tylko reakcja na jedzenie? juz nawet po wodzie nie wymiotuje to dobry znak prawda???

Gość Otóż..
Ok.....kitta23, widzę, że już wszystko zrozumiałaś:) Napisz później, co z kotkiem.

Gość kitta23
serdeczne dzięki za porady, pozdrawiam :)

Gość kitta23
moja kiciucha je obecnie canina ale exident

Gość kitta23
a ten r.canin intestinal mozna kupic w zoologicznym? chyba nie, tylko w necie pewnie, bo ja nie to popedze nawet zaraz po to, zooligiczny mam za rogiem.

Gość jak pije wodę to nie panikuj
tylko u weta albo internet, na allegro też chyba znajdziesz