Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomarancza2009

wstydliwość, nieśmiałość, asertywność

Polecane posty

Gość pomarancza2009

nie wiem jak sobie konkretnie pomóc, a chodzi o to, że martwię sie głupotami, zastanawiam się co powiedzieć kiedy spotykam się z nieznajomym/ą, porównuje się z innymi i przeważnie stawiam siebie na gorszej pozycji. Wiem, że to jest zle, ale moj moj mozg juz przyzwyczaił się chyba do takiegi myslenia, czytalem trochę książek, bylem na kursie asertywności, dowiaduje sie więcej o sobie. Ciężko mi przestawic sie tak o 360 stopni, a bardzo tego chce i małymi kroczkami dąze do tego. Może macie jakies podobne odczucia lub rady jak sie "naprawiać"

Gość manikaa
głowa do góry :) wszystko jest do zmiany, parę lat temu byłam najbardziej nieśmiałą i aspołeczną osobą jaką można sobie wyobrazić. ale zaczęłam nad sobą pracować i jest zupełnie inaczej, nie jest jeszcze jakbym chciała.o np. tydzień temu poszłąm sama na imprezę, gdzie nikogo nie znałam. I bawiłam się świetnie i nikt mnie nie zjadł ;) a rok temu to byłoby niewyobrażalne dla mnie ;)

Gość pomarancza2009
tak, ale co zrobic z tym mysleiem, co ciagle w glowie sie pojawia, ztn co powiedziec, jak się zachowac, anaizowanie sytuacji

Gość pomarancza2009
jeszcze najgorsze to czerwienie się, czuje sie wtedy jak burak totalny

Gość manikaa
spróbuj myśleć o innych rzeczach- zamiast się porównywać spójrz na to tak: ci ludzie, których spotykasz mają jedyną i niepowtarzalna szansę, żeby poznać kogoś takiego jak ty! nigdy wcześniej nie spotkali kogoś takiego i na pewno nieprędko będą mieli szansę na takie spotkanie :) może to głupio zabrzmi, ale na takie złe myśli najlepsza jest chwila narcyzmu- musisz przypomnieć sobie wszystkie swoje cechy, ale tylko te pozytywne i powtarzać je sobie przez kilka minut. możesz je spisać na kartce i później czytac. wiesz, porownywanie się z innymi wynika głownie z kompleksów, zastanó się, może tak jest i u ciebie? ;)

Gość manikaa
a czerwienienie się jest słodkie ;)

Gość pomarancza2009
kiedy jest cisza w grupie, to czuje sie odpowiedzilny za to i wtedy tym bardziej nie wiem jaki temat zacząc i na jakie tematy rozmawiac. Nie jestem brzydkim facetem, a niestety do ladnych kobiet nie mam smiałości, bylo tyle okazji ze chciałbym się z Jakąs umowić, ale wolalem pozostac niezauważalny:(żeby oszczędzic sobie stresu

Gość manikaa
znam to, i jeszcze to wkurzające" co jeszcze powiesz manika?" :) z ładnymi kobietami to wiesz, hmmm, sama podobno, uchodzę za bardzo ładną, a nie pamiętam, kiedy normalny i trzeźwy facet się do mnie odezwał w jakimś rozsądnym celu. czasem lepiej się przełamać, bo może np. ona jest zainteresowana, ale tak, jak ja, jest nieco "staroświecka" i nie wyobraża sobie żeby za chłopem latać ;) a ładne kobiety to nie potwory. i często ludzie bardzo niesprawiedliwie oceniają po wyglądzie- jak ładna to na bank głupia i musi się puszczać. a to nie ma reguły.

Gość pomarancza2009
majgorsze jest to, ze zastanawiam się co powiedzieć takiej dziewczynie zeby ie wypasc na głupka i w dodatku ten atak panicznego strachu, czyli brak kontroli nad oddechem tzn wstrzymanie go odruchowo i szybsze bicie serca, chciałbym nauczyc sie panowac nad tym, podobno mozna medytujac

ja radze wizyte u dobrego psychologa.... innaczej przez cale zycie bedziesz z tym walczyl.

Gość bita śmietana w sprayu
pomarancza 2009, nie staraj sie zmienić w żadnym wypadku o 360 stopni!!bo wrócisz do punktu wyjścia(to tak porostując;)) musisz zmienic znajomych, zdobyć sie na odwazny ruch wejścia w stresująca sytuację, obiektywna jej ocene(przeciez nikt cie nie zezre jak ktos wcześniej wspominał)i tak małymi kroczkami sie zmienisz. to kwestia roku - paru lat. tez miałam ten problem, wyjechałam sama na studia i moje zycie zmieniło sie diametralnie. zbudowałam swój wizerunek prawie od początku, bez zadnych obciązen.sama sobie musiałam wytłumaczyć parę rzeczy, że nie jestem taka brzydka beznadziejna i że wszyscy źle mi zyczą. przyjaciele w kółko mi to powtarzali, ale dopiero póxniej doszłam do tego sama i uwierzyłam:) powodzenia:)

Gość manikaa
psycholog może pomóc, ale przede wszystkim sam musisz się polubić. mnie się udało- spotkałam wspaniałych ludzi, dzięki którym zaczęłam dostrzegać i doceniać swoje pozytywne cechy ;) pewności siebie można się nauczyć. trzeba tylko dużo pracy i samodyscypliny.

Gość pomarancza2009
apropo psychologa, bylem kilka razy u niego, pomogl mi bardziej siebie poznac, bo wcześniej nie wiedzialem na czym stoje i dlaczego tak sie czuję w stosunku do innych i w ogole, żyłem dlugo w nieświadomości, w każdym razie nabyłem niepewność z czasem, kedyś jako dziecko jej nie mialem, zachowywałem sie bardziej spontanicznie i tego mi brakuje

Gość manikaa
trzymam kciuki, żeby się udało; muszę uciekać bo laptop zaczyna się buntować, a wolałabym go nie spsuć tak od razu ;) miło się z tobą pisało pomarańczowy kolego ;)

Gość brin
Trening Asertywności http://pilumnus.dl.pl/s/asertywnosc_e-trening Trening asertywności skierowany jest do wszystkich, którzy mają trudności w bronieniu i egzekwowaniu swoich praw, nie potrafią mówić stanowczo „nie, przez co czują się wykorzystywani lub nie szanowani. Trening pomaga tym, którzy chcą zyskać motywację do stanowczego przedstawiania swoich racji i odpowiednie po temu umiejętności oraz korzystać ze swoich praw bez naruszania praw innych. Zastanów się czy... dokucza Ci nieśmiałość ? trudno Ci wyrazić to co czujesz ? masz problemy z komunikowaniem się ? czujesz, że musisz się bronić się przed innymi ? brak Ci siły przebicia ? boisz się, że Twoje zdanie nikogo nie interesuje ? nie potrafisz odmawiać ? chcesz zwiększyć swoją pewośc siebie ? Zastanów się czy... dokucza Ci nieśmiałość ? trudno Ci wyrazić to co czujesz ? masz problemy z komunikowaniem się ? czujesz, że musisz się bronić się przed innymi ? brak Ci siły przebicia ? boisz się, że Twoje zdanie nikogo nie interesuje ? nie potrafisz odmawiać ? chcesz zwiększyć swoją pewośc siebie ? http://pilumnus.dl.pl/s/asertywnosc_e-trening