Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wariatka matka

Podzielmy się pomyslami

Polecane posty

Gość wariatka matka

Mamusie świeżutkie i te z dłuższym doświadczeniem - podzielmy się radami na temat wychowania maleństw. Ciekawe pomysły na usypianie w dzień i wieczorem, coś na ząbkowanie, może zabawy, gotowanie - wszystko co wpadnie nam do głowy a może pomóc :) wiemy przecież, że to nie taki łatwy chleb :) No to ja zacznę - wieczorem jak Mała ma problem z zaśnięciem - to kładę ją na łóżku - ja kładę się koło niej - w pokoju jest zapalona tylko lampka - szeptam jej do uszka i ona robi się senna - wtedy odkładam do łóżeczka i gładzę po policzku - usypia :)

Gość gosianica
ja jak chce polozyc corkr e dzien spac to wlaczam jej bajke o 12:30 i ona juz dobrze wie ze po tej bajce idzie spac :) oglada ja codziennie i po niej zasypia

Gość wariatka matka
no to może jeszcze piszmy wiek - moja ma 6 miesiecy - jeszcze bajek nie ogląda :)

Gość wariatka matka

Gość podnoszeeee

Gość to moze byc fajny temat
podnoszeeeee

Gość gosianica
moja ma 16 m-cy :) i bajki uwielbia

Gość gotowanejabłka
a ja jak nie wiem już co wymyśleć do zabawy mojej małej kiedy ma dzień na "nie" daje jej bułkę. Co prawda mam potem z miliard okruszków na podłodze, wszędzie ale to jak ona sobie tą bułkę rozpracowuje, dzieli na części pierwsze, odrywa i ogląda okruszki, mamla ja sobie i trenuje gryzienie i ząbki. Sadzam ja obok siebie i robie co mam robić. Z godzinkę sie zajmie sama. Ma 11 miesiecy.

Gość podnoszeeee

Gość wiedzma_ple
to ja sie zapisuje - tak sobie wlasnie myslalam ze fajnie byloby miec topik z radami o wychowaniu :D sama mam dwojke 3 i 5 lat, i czesto gesto rece opadaja...

Gość no mamy do roboty

Gość wariatka matka
Żeby dziecko dłużej spało to wieczorem nakarmić z 2 piersi i ok. 22.00 przez sen jeszcze z jednej:)

Gość Ja gdzieś na kafeterii
znalazłam parę miesięcy temu super podsumowanie, z mnóstwem mega fajnych i sprytnych pomysłów na mądrą oszczędność przy dziecku albo dzieciach (więcej niż jednym). Po przeczytaniu zobaczycie jak wiele głupich zakupow wciska sie mlodym, niedoswiadczonym rodzicom Muszę znaleść ten wątek i go wkleić, bo swietny był

Gość wiedzma ple
to ja tez dorzuce dwa tricki ktore mi regularnie ratuja zycie: - odwrocenie uwagi - kiedy dziecko uderza w placz a w zasadzie albo nie ma powodu albo jest niewielki - typu stluczone kolanko. U nas najlepiej dziala (o ile nie ma w okolicy zwierzat na ktore mozna pokazac) prosba o pomoc - w czymkolwiek - podanie kubeczka, pilki, potrzymanie siatki, przyniesienie stoleczka - nie wierzylam ze to ma sens dopoki nie sprobowalam - na placz dziecka pt: ja chce...... tu wstawcie co tam akurat jest na tapecie - zadne przekonywania, tlumaczenia, - zaczynam od razu wymieniac rzeczy (najlepiej calkiem fantastyczniei nie do spelnienia, zwlaszcza w danym momencie - pt: a ja to bym chciala (helikopter, wyjechac do Egiptu, gwiazdke z nieba, misia koala) - pierwszy raz malo nie spadlam ze stolka, jak ryk ucich jak reka odjal a dziecko spytalo: a jaki kolor helikoptera?

Gość mamadwójki
moja mała jak nie chciała spać wieczorem to kładłam ją na łóżku i głaskałam po policzku oraz śpiewałam kołysanki, mała zasypiała w migu, a teraz juz sama wie,że jak kończy sie bajka to idzie kąpać się i spać bo terz sama przychodzi i mówi mamusiu kąpąc spać a ma 2,5 roku a jeżeli sie uderzy lub przewróci na podwórku to szybko ją przytulałam i mówię takie duże dziewczynki nie płacżą i od razu sie usmiecha i ból przechodzi jeżeli snów chodzi o humorki, wymuszanie typu ja chce a nie mam i płacz to mówi idz do łóżeczka wypłacz się i przyjdź jak ci przejdzie i skutkuje, wychodzi do pokoju a po chcwili woła mamo już choć wytrzyj mi nosek i oczka moja ulubioną żółtą pieluszką tuli się o mnie i mówi kocham cie to było niechcący wtedy mocno ją tulę, bo takie słowa z jej ust mnie rozczulają

Gość mamadwójki
jeżeli nie chce sprzątać zabawek to mówię jutro wszystkie oddam koleżance a ona dobla to daj, a za chwile sama zabiera się i sprząta mówiąc to moje zabawki i nikomu nie dam :))

Gość o fajnie ze sie rozkrecaaaa