Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Taka jedna pytajacaaaa

Czy ktoras z Was ma zalozona spirale?

Polecane posty

Mam 35 lat , nie chce dzieci , zle znosze pigulki , teraz wlasciwie "uwazam" i nie stosuje antykoncepcji. Myslalam o podwiazaniu jajnikow ale przyjaciolka mi odradza radzac spirale.Mnie z kolei przeraza cialo obce wlozone brrr.... czy ktoras z Was ma spirale? Jak sie w niej czujecie?

Gość luuuuuuuuuuuuul
spirala super wyjscie, na dlugo i bez inwazji hormonalnej (chyba, ze chcesz taka z hormonami, bo tez takie oczywiscie sa) zalozenie jest szybkie, sprawai troche bolu, ale potem to juz nic nie czuc, w ogole o niej zapominasz i cieszysz sie seksem - saa nie wiem, slyszalam tak :P

Gość osobiscie nie mam
ale przyjaciółka ma, bardzo sobie chwali, jest nieodczuwalna

Gość spirali nie zaklada sie
kobietom które nie rodziły

Mnie jakos przeraza swiadomosc tego czegos we mnie :O Co w razie wypadku samochodowego? Upadku np na nartach ? Moze jednak lepiej podwiazac za granica jajowody???

spirala jest malenka i w razie wypadku nic ci nie grozi :D z jej strony wogole nie bedziesz jej czula

Gość I wsioooo
Wyróżniamy trzy rodzaje wkładek: obojętne, z zawartością miedzi i srebra, uwalniające hormony. Obecność wkładki w jamie macicy utrudnia implantację komórki jajowej. Poza tym jony miedzi zawarte we wkładce działają toksycznie na plemniki i zapłodnioną komórkę jajową, niszcząc je. Wkładka uwalniająca hormony zagęszcza śluz szyjkowy, uniemożliwiając podróż plemników do komórki jajowej. Często też może ona zapobiec samej owulacji. Do zalet wkładki wewnątrzmacicznej zaliczyć można wysoką skuteczność (PI 0.3 –2.1, a dla wkładek uwalniających hormony nawet 0.1), brak niepożądanych działań ogólnoustrojowych, możliwość stosowania podczas laktacji. Posiada ona niestety także poważne wady: zwiększone ryzyko zapalenia przydatków i ciąży pozamacicznej, ryzyko wypadnięcia lub przemieszczenia wkładki, ryzyko przebicia macicy i uszkodzenia jelit lub pęcherza moczowego podczas zakładania, krwawienia z dróg rodnych, bolesność. Istnieją sytuacje, w których nie należy stosować wkładki wewnątrzmacicznej. Należą do nich: podejrzenie ciąży, stany zapalne przydatków, szyjki macicy, pochwy, wady rozwojowe macicy, nieprawidłowy kształt jamy macicy, krwawienia z dróg rodnych (poza menstruacją), bardzo obfite miesiączki, nowotwory narządu rodnego. Wkładki wewnątrzmacicznej nie zaleca się raczej kobietom młodym, które plany prokreacyjne mają dopiero przed sobą.