Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona przyszla mama

czynnik Rh- u matki w ciazy blizniaczej

Polecane posty

Dzis dowiedzialam sie, ze moj czynnik przy grupie krwi jest ujemny (Rh-). Moj chlopak ma dodatni. Spodziewam sie blizniakow, jest to moja pierwsza ciaza. Czy dzieciom cos zagraza? Powiedziano mi, z otrzymam immunoglobine w 28 tygodniu. Obecnie jestem w 3 m-cu ciazy. Czy mozliwe, ze cos im sie juz stalo? Jestem przerazona, bo dzis polozna sluchala bicia serc i nie mogla wybadac drugiego serduszka, wlasciwie nie byla pewna, czy wciaz natrafia na to samo, czy to serce drugiego dziecka :( Usg bede miala dopiero 1 wrzesnia.

Gość tez konfliktowa
nie panikuj!!! sytuacja wygląda tak ,że jeżeli Ty masz RH ujemne a ojciec dodatnie i dzieci po nim odziedziczą to Rh ,wtedy Twój organizm zacznie produkować przeciwciała przeciwko nim ,ale to będzie problemem w kolejnych ciażach a nie teraz.Dlatego po porodzie natychmiast oznacza sie grupe klrwi i Rh dziecka i jezeli ma Rh dodatnie to matce podaje globuliny.Moj syn odziedziczył grupe krwi po mnie i nie było takiej potrzeby.A w czasie ciazy będziesz miała trzy razy robiony Odczyn COOMBSA zeby sprawdzić czy produkujesz takie p/c i jakie jest ich miano.Ale bądz spokojna wszystko będzie dobrze :)

Gość ja też mam niezgodność
bez paniki to tylko niezgodność serologiczna, w pierwszej ciąży dzieciom nic nie grozi, będziesz miała ze 3 razy badanie na przeciwciała, ja też mam rh- , a mąż + poczytaj w googlach o niezgodności serologicznej, bo o tym teraz mówimy, natomiast do konfliktu serologicznego dochodzi, kiedy krew płodu rh+ zmiesza się z krwią matki rh-, to co innego niż niezgodność :)

no wlasnie wiem, ze pierwsza ciaza jest z reguly bezproblemowa jesli chodzi o taki konflikt, ale znam przypadek dziewczyny, ktora urodzila martwa corke gdzies pod ciazy i byla to jej pierwsza ciaza :( A kiedy z reguly wykonuje sie te badania na przeciwciala?

Gość ja tez mam
rh- , ojciec dziecka +, dziecko ma też + i jest zdrowe jak ryba :) mi dali jakiś zastrzyk po porodzie żeby w przyszłości nie było problemów

Wiec mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok! dzieki za odpowiedzi!

Gość aleeeeeeeeeeeeeee
zważywszy na fakt, że część kobiet zachodzi w ciążę i ciąża ta ulega poronieniu mniej więcej w terminie spodziewanej @ (bardzo dużo kobiet nawet nie podejrzewa że były w ciąży !!!!), to może dojść do konfliktu w "teoretycznie" pierwszej ciąży!

Gość ja też mam niezgodność
dlatego zawsze na początku ciąży oznacza się grupę krwi i gdy wyjdzie rh- to od razu bada się na przeciwciała :) do konfliktu nie zawsze dochodzi nawet po przebytej ciąży biochemicznej, dziecko nie zawsze dziedziczy rh+ po ojcu i wtedy nie ma konfliktu, po za tym krew płodu musi się zmieszać z krwią matki, a taki zarodek z ciąży biochemicznej nie ma jeszcze krwioobiegu ani krwi :)